Ruth Pos: ThuisUitEten

Behalve dat er niemand tussen het nuttigen van je maaltijd door bij je tafel komt vragen of alles naar wens is vind ik het ‘thuis uit eten’, nu helaas de horeca weer moest sluiten door een tweede coronagolf, een prima alternatief voor ons normaliter wekelijks ‘uit’ etentje bij een van onze favoriete en welbekende Zaanse restaurants. Het gemak ervan dient dan zeker de mens.

De Orkaan vermelde gisteren al 96 ‘Zaans To Go’ horeca adressen waar je een maaltijd kan bestellen en thuis kan laten bezorgen.

Whatever, je steunt de horeca, mist natuurlijk de hartelijke verwelkoming van de ‘ons kent ons’ gastheer of -vrouw maar wat doen ze allemaal hun stinkende best om je bestelling geheel op orde en stipt op tijd aan je deur gebracht te krijgen! Je krijgt er gelijk een beetje een  Sinterklaasgevoel bij door het uitpakken van de pakjes, spannend, gezellig en je kunt meteen aan tafel.

En… niets gaat retour, grapje, waarmee ik toch nog even doel op wat er in het algemeen allemaal terug gestuurd wordt van bestellingen op internet. Maar geen voedsel want  wat over is eten we later nog wel op. Dus gewoon thuis even het Spaanse-, Italiaanse, Griekse- of Mexicaanse-leven-gevoel binnenhalen, een Hollandse schotel tussendoor om je dan daarna een keer ineens een stuk verder weg te verbeelden bij het proeven van bijvoorbeeld overheerlijke authentieke Japanse gerechten. 

En ja dat Sinterklaasgevoel… aangezien er ook in Zaanstad geen Sintintochten waren vandaag wilde ik dat gemis (voornamelijk van het jaarlijks fotograferen ervan) toch proberen wat op te pikken door naar het Sinterklaasjournaal te kijken van de alternatieve landelijke intocht zonder publiek.

Ik zag een Sint met een helaas kansloze ‘echte Sint van weleer/Bram van der Vlugt  uitstraling’ met een stel olijke maar erg fletse smeerpoets Pieten waardoor veel acteurs en cabaretiers helaas herkenbaar waren. 

Op de stoomboot kwamen ze aan in Elburg en werden op de kade verwelkomd door een fanfare en de presentator, dat was het zo’n beetje. Daarna vertrokken ze naar het Grote pietenhuis waar Sint zal verblijven om, heel komisch, ‘thuis verder te werken’.

We keken, voor wie het zich nog herinneren kan van vroeger op de verjaardag van koningin Juliana bij paleis Soestdijk in Baarn, naar een soort defilé langs het bordes, van echte en nepburgemeesters die met groepjes kinderen tekeningen en cadeaus c.q. lokale lekkernijen kwamen brengen voor Sinterklaas. Als je bedenkt hoezeer erover is nagedacht om op creatieve wijze en onder volledige geheimhouding van locaties e.d. om vooral geen mensen op de been brengen toch een Sinterklaasintocht in beeld is gebracht, dan zeg ik chapeau, petje af en in dit geval: mijtertje af!

*Ruth*

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Inderdaad Ruth, hoe moet je het anders oplossen met al die rare maatregelen.
  Maar waarom niet meer kinderen in dat voortuintje van het paleis ?
  Of wordt het dan volgens de regeltjes soms een evenement ?
  Ik heb in de hele uitzending amper 1 sinterklaasliedje gehoord.
  Zo blijft het een slap aftreksel van de normale intochten.
  Natuurlijk is het comfortabel zo vanaf de bank maar dat haalt het niet bij
  de gespannen gezichtjes bij de normale intochten.
  En… te druk ?
  Zag op het nieuws wat opnames van de vertrekhal op Schiphol, nou, daar was het als vanouds gezellig druk,zeg maar gerust volle bak. Iedereen krioelde door elkaar.
  Maar ja, het blijft afwegen tussen geld en gezelligheid blijkbaar.

 • Ruth Pos

  Tja Jaap, wat de Sinterklaasintocht betreft, laten we voor de kinderen maar blij zijn dat het op deze manier toch zichtbaar gerealiseerd is, ze zullen nu wel (veilig) binnen aan de buis gekluisterd hebben gezeten… En beter dan niets toch? Vergelijken heeft toch geen zin, volgend jaar doen we alles weer in ’t echie, goed om alvast naar uit te kijken, groet!😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *