Ruth Pos: Uitstapje

Dit bijzondere anders dan andere jaar verblijven we veel vaker in ‘t Zaantje dan ons lief is. Bijna alleen maar eigenlijk, op dagjes wegwezen na.

Zelfs gaan we, helaas, voor het eerst niet zoals andere jaren voor een korte vakantie naar ons geliefde buurlandje België.

Naast een zonvakantie naar een fijn subtropisch klimaat, die we zeker dit jaar overslaan omdat we überhaupt het reizen per vliegtuig onder de huidige omstandigheden niet aantrekkelijk vinden, gaan we traditiegetrouw elk voor- of najaar met eigen vervoer naar België waar we dan verblijven op een met zorg uitgezochte locatie om van daaruit één of meer van de vele fraaie oude steden van dit land te bezoeken met alles d’r op en d’r aan en waar we ons kunnen onderdompelen in de gemoedelijkheid en bourgondische leefwijze van onze zuiderburen. En dan dat heerlijke taaltje, ik hou van de Belgen. We eindigen de vakantie dan altijd voor een paar dagen in een voor ons geliefd badplaatsje aan de kust, wat elk jaar weer voelt als een ‘beetje thuiskomen’. Maar nu ook dit land heeft besloten om de mondkapjes-(ik vind het meer lapjes)regel aan te scherpen en we niet alleen in het openbaar vervoer zoals bij ons in Nederland, maar ook in winkels, winkelstraten, theaters, musea, horeca en (rommel)markten zo’n snuitje moeten dragen slaan we even over, want dat zijn nou juist de dingen die we zo graag doen!

Nuttig die kapjes, het zal zomaar kunnen, alhoewel daar volgens het RIVM nog steeds geen wetenschappelijk bewijs voor is, maar je wilt het niet per se gaan opzoeken. Zeker niet zolang in eigen land, op een paar uitzonderingen na waar mondkapjes ook verplicht zijn, alleen het beleid van de anderhalve meter van toepassing is, de enige effectieve maatregel waar wel wetenschappelijk bewijs voor is. En we doen allemaal vreselijk ons best ons daar aan te houden. Toch, toch?

Omdat we ons gemiste uitstapje over de grens toch wilden compenseren met ‘dan liever maar iets leuks in eigen land’, rijden we binnen afzienbare tijd voor een hopelijk aangenaam verblijf en misschien wel vóór de verwachte tweede golf uit (waardoor ook bij ons overal in het openbaar mondkapjes gedragen zullen moeten worden) van west naar oost, van het Zaanse naar het Achterhoekse. Het schijnt daar in ieder geval erg mee te vallen met het aantal coronabesmettingen en de lucht is er veel zuiverder dan bij ons; dit ter eigener geruststelling.

Toen we vorig jaar de stad Ieper bezochten in België wilden we natuurlijk ook de ‘Last Post’ meemaken, die sinds 1928 elke avond en in alle weersomstandigheden door klaroenspelers om 20.00 uur geblazen wordt onder de Menenpoort om de gesneuvelde soldaten uit de eerste wereldoorlog te gedenken. Normaal staan er 500-1000 mensen die overal vandaan komen bij deze herdenking. Door Corona mogen er nu maar 132 mensen onder de Menenpoort. Ik ben zeer dankbaar dat ik het nog in de normale tijd mee heb mogen maken…

Ook voor het oosten van ons land staan uitstapjes in de regio op ons lijstje naar bijvoorbeeld een paar van die prachtige Hanzesteden langs de IJssel. En natuurlijk het bezoeken van historisch panden, kerken, winkels, musea en markten. Daarbij willen we flink gebruik maken van de horeca want die sector moet enorm goed gesteund worden! De snuitjes gaan wel mee want je weet maar nooit!

*Ruth*

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Nel Kuyt

    Veel plezier dat is nou net de omgeving, achterhoek, waar wij ook een paar dagen naar toe gaan en ook de steden aan de IJssel (ook met “snuitjes”)

  • Ruth Pos

    Ook jij veel plezier in de achterhoek, Nel! Misschien komen we elkaar nog tegen maar met je snuitje op herken ik je niet, gelukkig jij mij wel zonder snuitje…😷🤭

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *