Ruud Vreeman en de oorlog

Zaanstad’s ex- en huidige waarnemend burgermeester Ruud Vreeman is van ná de oorlog, hij werd op 31 december 1947 in Zwolle geboren. Maar zijn familiegeschiedenis is doordrenkt van de oorlog.

In zijn eerste termijn als burgemeester heeft hij zich ingezet voor de viering van de Februaristaking in de Zaanstreek. Bij zijn afscheid hoopte hij dat de synagoge in Zaandam op de één of andere manier in ere hersteld ging worden (een plan dat vandaag een klein beetje lukt).

Voor Bedumer.nl (Groningen) beschreef hij een groot deel van die familiegeschiedenis die zich in die streek afspeelt. Over hoe zijn vader zat ondergedoken en bij zijn grootouders aan het Boterdiep WZ 43, en hoe een collega van zijn grootvader (pake), Dirk Smith tijdens een razia werd gearresteerd en via het beruchte Scholtenshuis in Groningen naar Kamp Amersfoort wordt gebracht en later naar het Lager Alversdorf bij Braunschweig. Daar verricht hij zware dwangarbeid, maakt de bevrijding door de Amerikanen nog mee, maar overlijdt kort daarop op 2 mei 1945.

Voor Dirk Smith werd onlangs in Bedum een Stolpersteen, een klein messing gedenkteken, gelegd, ter gelegenheid daarvan beschrijft Ruud Vreeman een deel van de oorloggeschiedenis van zijn ouders.

Lees hier het hele verhaal van die familiegeschiedenis.

Met dank aan Kees Zevenberg van Bedumer.nl voor de informatie en toestemming voor het gebruik van de foto.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *