Wanbeleid, gebalde vuisten, grensoverschrijdend gedrag, intimidatie, het dreigen met politie en een – geliefde – op staande voet ontslagen medewerkster. De relatie tussen kunst- en cultuurcentrum FluXus en de muziekschool-docenten is volledig geëscaleerd.
Toen FluXus geen muziekdocenten meer in dienst nam maar ze als ZZP’er liet betalen voor ruimtes die ze huren, veranderde de relatie tussen docenten en FluXus fundamenteel. Volgens docenten is FluXus zich vooral als kamerverhuurder gaan ontpoppen, er werd huur gevraagd voor ruimte die door de gemeente werd betaald. De service die FluXus bood was minimaal.
Onder directeuren Otto Berg (2017-2021), Jos van Geel (interim, 2021-2023) en Mireille Stuart (interim, 2023-2024) kwam de positie van het muziekonderwijs verder onder druk te staan.
Zo werd onder meer het programma Muziek Maakt School (MMS) in 2019 gestaakt waardoor muziekdocenten met een fikse inkomstendaling werden geconfronteerd.
Zelfstandig
Docenten van de muziekschool maakten plannen voor losmaking van FluXus. Dat viel niet in goede aarde bij het management van FluXus. Een mediation-traject in 2023 om de verhoudingen te normaliseren mislukte.
Ook de nieuwe directeur-bestuurder Vincent van Kekerix (aangetreden op 1 april 2024) bleek geen verbindende rol te kunnen spelen. Het managementteam van Fluxus, dat zich voorheen weinig liet zien in het gebouw voor muziekonderwijs, was er ineens regelmatig aanwezig. Dat werd niet door iedereen als prettig ervaren. Daarbij gingen dit jaar de huurprijzen omhoog, niet alleen voor leslokalen maar ook voor oefenruimtes voor leerlingen.
Toen afgelopen vrijdag 27 september docenten een vergadering hielden met ‘verzelfstandiging’ als agendapunt ging het mis.
Bij aanvang van die bijeenkomst in de Pasveerzaal aan de Westzijde betrad het ‘voltallige MT’ de zaal. Behalve Van Kekerix waren dat Hoofd marketing & communicatie Hanna van der Veen, Hoofd onderwijs & wijknetwerk en Realisatie Maaike Haas en Hoofd Cultuurhuizen en Podium DE FLUX Linda Willemszoon. Het Managementteam wilde dat de vergadering werd gestaakt. Toen de docenten zeiden dat niet van plan te zijn, kondigde Van Kekerix aan de politie te zullen bellen om de docenten uit het gebouw te verwijderen. Docenten dreigden daarop de pers in te schakelen. Het MT koos eieren voor haar geld maar koos ook meteen de aanval door zelf een ‘statement’ over de docenten naar de pers te sturen.
Grensoverschrijdend gedrag
Van Kekerix kondigde aan niet meer met de Stichting Zaanse Muziekschool te praten vanwege een incident dat zich drie weken daarvoor had afgespeeld. De stichting zou een onveilige situatie creëren en grensoverschrijdend gedrag vertonen. Wat er precies onveilig was en welke grens was overschreden werd niet duidelijk gemaakt.
In het statement van Van Kekerix werd met geen woord gerept over de vergadering van dezelfde dag die op last van het management eigenlijk niet georganiseerd had mogen worden, niets over het inschakelen van de politie en ook niets over een medewerker die met ontslag werd bedreigd. Jochem de Haan van de Stichting Zaanse Muziekschool zei tegen De Orkaan: ‘Onze docenten zijn degenen die zich geïntimideerd voelen’.
Wat er tijdens de vergadering van vrijdag 27 september is gebeurd werd duidelijk door de vele reacties onder het artikel waar twintig muziekschooldocenten en oud-docenten reageerden. Vrijwel iedereen had dezelfde lezing: het managementteam onder leiding van Van Kekerix was bij de vergadering binnengekomen en had geëist dat deze werd gestaakt, toen dat niet gebeurde werd met politie gedreigd. Vervolgens werd de medewerker ‘klantenservice locatie muziek’ op non-actief gezet en met ontslag bedreigd. Medewerkers en oud-medewerkers gaven aan dat de verhoudingen volledig verstoord waren en dat verzelfstandiging van de muziekschool eigenlijk de enige optie was.
Reactie Van Kekerix
De lezing van directeur Van Kekerix wijkt op onderdelen af van die van de docenten. Hij zou niet hebben gedreigd met het bellen van de politie:
‘Tot twee keer toe weigerde het bestuur van de stichting het pand te verlaten. Ik heb toen gezegd dat het een logische stap zou kunnen zijn om de politie te bellen, maar dat we het daartoe niet zouden moeten laten komen met z’n allen.’
Over het op non-actief zetten van de medewerker (die inmiddels op staande voet ontslagen zou zijn) van de klantenservice wil hij geen uitspraken doen: ‘Dat doen wij niet over individuele gevallen.’
Verder benadrukt hij dat hij gewoon het beleid uitvoert zoals dat door Zaanstad in 2014 is ingezet:
‘Fluxus vervult nu een rol als penvoerder in de regeling cultuureducatie, wat betekent dat zij scholen adviseren en zorgen voor een cultuuraanbod.’
Lees ook: FluXus en Muziekschool op ramkoers: ‘grensoverschrijdend gedrag’
Volgens Van Kekerix zijn er ‘intimiderende situaties’ geweest, pestgedrag en een gebalde vuist bij een confrontatie. Dat is als grensoverschrijdend beschouwd. De huren zijn niet verhoogd maar ‘geïndexeerd’.
De verzelfstandiging van de Muziekschool moet volgens de directeur ‘binnen een breder gedragen visie plaatsvinden’, en het is te vroeg om daarop vooruit te lopen. Hier ziet hij ook een rol voor gemeente en gemeenteraad. Wij hebben bij wethouder Breunesse geïnformeerd naar de rol die de gemeente in dit conflict denk te gaan spelen.
Door Merel Kan en Piet Bakker, met hulp van Bas Sommeijer. Foto: Gemeentearchief Zaanstad/ Roland Peeters, onder: De Orkaan. De titel komt uit een reactie van een leerling: “dit hele verhaal is een slecht gecomponeerde symfonie in mineur.”
Het muziekonderwijs heeft extra steun nodig in plaats van nare conflicten. De meerwaarde van de fusie die tot Fluxus leidde is niet gebleken. De aandacht en aanbod is eerder verschraald,. Steun voor de amateursector (bv educatie, organisatie, hulp bij subsidieverlening) is niet van de grond gekomen. Het contact met HaFaBra en bigband is nihil. Dat heeft de sport beter voor elkaar
Met grote bewondering zag ik hoe Moon zich inzette voor het reilen en zeilen. Haar omgang met de muzikanten met een beperking (Mannenband) was van grote waarde. Dat zo'n kwetsbare groep zomaar terzijde wordt geschoven is onverteerbaar.
Wethouder: grijp in! Het is overduidelijk waar de fout zit.
Leo Swartsenburg
vz Zaanse bigband
Van Kekerix, de meester van de suggesties
Het is geraffineerd, hoe deze directeur/bestuurder van FluXus met de feiten omgaat en het MT als goedwillende partner neerzet in dit conflict.
Neem het incident van de medewerkster van FluXus die door het bestuur van Muziekschool Zaanstad inderdaad verzocht is om een vergadering van de Stichting/Vereniging niet te bezoeken. Om verschillende redenen die met ons belang, maar ook met haar belang te maken hebben.
Wat Van Kekerix doet is vervolgens ‘framing’. Hij zegt, dat zijn medewerkster in haar werkzaamheden is belemmerd, en stigmatiseert dit als grensoverschrijdend gedrag.
Op de eerste plaats: het behoort niet tot de werkzaamheden van deze FluXus medewerkster om een vergadering bedoeld voor docenten te bezoeken. Van belemmering van haar werkzaamheden als FluXus medewerkster is dus geen sprake.
Op de tweede plaats: Een meningsverschil hebben, dat voor de betrokken FluXus medewerkster best onaangenaam en niet leuk zal zijn geweest, is geen grensoverschrijdend gedrag. Wat wel grensoverschrijdend gedrag is, is fysieke intimidatie en pesterij.
En wat lezen we in de media? “Van Kekerix zou het pesterij willen noemen.” Maar dat was het niet.
Maar de suggestie is gewekt.
Ergens anders in de media spreekt hij van gebalde vuisten. Dat riekt naar fysieke intimidatie. Ik was niet bij het incident en niet bij die vergadering, maar ik mag veronderstellen dat onze bestuurders (van de Stichting) en onze docenten wijzer zijn dan dat. Maar de suggestie is gewekt.
Wat lezen we ook in de media?
“Van Kekerix zegt dat er geen aangifte gedaan is bij de politie.”
Dit is wel het toppunt van suggestieve insinuatie. Het is een opmerking van zijn kant die kant noch wal raakt.
Maar de suggestie is gewekt.
In het verlengde daarvan spreekt Van Kekerix over een ontstane onveilige werksituatie voor zijn medewerkers en voor docenten.
Van een onveilige werksituatie is sprake als je op het werk te maken hebt met zaken als pesten, intimidatie, machtsmisbruik, vernedering, discriminatie of agressie.
Hier is van de kant van ons docenten geen sprake van. En ik roep iedereen op die getuige is van het tegendeel daarmee naar buiten te treden.
Dan het ontslag van Marion Hofer. Er is in de reacties al genoeg gezegd over hoe waardevol zij was, als mens, maar ook hoezeer zij de expertise en het overzicht had waarmee de muziekschool de afgelopen moeilijke jaren is doorgekomen.
Ik wijs er op, dat op de lijst van medewerkers van FluXus (zie de website van Fluxus) er 28 namen van medewerkers staan, waarvan er één medewerker gerelateerd is aan muziek: Marion Hofer. Deze 27:1 verhouding zegt iets over het belang dat het MT aan de muziekschool hecht.
Het ontslag van Marion Hofer is geen gewoon ontslag, het is een ontslag op staande voet. Google maar eens wat ontslag op staande voet betekent. Dan moet je hebben gestolen, dronken op het werk zijn verschenen, gefraudeerd, in ernstige mate onbekwaam zijn geweest, dat soort dingen. Het heeft ook behoorlijke consequenties: per onmiddellijk geen salaris meer, geen recht op WW-uitkering, verbod om de werkvloer nog te betreden, enzovoorts.
Gemeente Zaanstad zit nu met de kwestie in haar maag, en kiest geen partij. Ik begrijp dat enigszins in het licht van eerder gemaakte afspraken en lopende subsidieregelingen enz. Maar ik hoop wel, en velen met mij, dat ze doorzien dat ze met een bestuurder te maken hebben die een sluwe vos is die de waarheid ombuigt. Dat mag bestuurlijk gezien knap zijn, maar in menselijk opzicht is het mensonwaardig. En dat, hoop ik, moet worden gezien en meegenomen in de besluitvorming. Te meer omdat het overgrote deel van onze docenten samenwerking met deze bestuurder nu echt niet meer ziet zitten. En een uitstel van beslissingen naar 2026 zoals ik las, zeker niet.
Mag ik schetsen wat ik als Muziekschool Zaanstad voor me zie? Een bestuur met een goed artistiek bestuurder uit het werkveld en een goede financiële medewerker. Een docentenkorps met ervaren bevlogen goede docenten, immers, de muzieklessen zelf zijn de basis. Zonder overbodige huur te hoeven betalen voor zaken die gesubsidieerd zijn, zodat de lesprijzen sociaal gezien acceptabel blijven, ook voor de lage inkomens. Daarnaast een Muziekschool die zaken als samenspel en samenwerking met andere culturele partners (HaFaBra bijvoorbeeld) stimuleert en de verbinding opzoekt. Een Muziekschool die de locatie Westzijde 148 optimaal gebruikt en laat gebruiken tegen acceptabele prijzen, ook in de zomermaanden. Een Muziekschool die aan de onderkant de verbinding zoekt met scholen en de toekomstige jonge leerlingen en aan de bovenkant goede contacten heeft met de professionele instituten waar talentvolle leerlingen naar kunnen doorstromen. Een Muziekschool die samenwerkingsverbanden en samenspeelverbanden tot het uiterste uitbuit om een sociaal muzikaal inhoudelijk gezicht naar de burgers toe vorm te geven.
En dat kan ook nog eens tegen acceptabele verantwoorde kosten. Wat wil een Gemeente, en een subsidiënt nog meer?
Denkt iemand nog dat dat onder een bestuurder als Van Kekerix in de huidige FluXus constructie mogelijk is?
Harry Koopman (pianodocent toekomstige Muziekschool Zaanstad)
Hulde Harry, dat je het nog een keer allemaal hebt opgeschreven. Jammer dat dit niet voor het eerst gebeurt, en dat er steeds, nu ook weer, niets mee gedaan wordt.
Over je laatste vraag: het gaat niet alleen om deze heer Kekerix. Fluxus, met zijn wordingsgeschiedenis, raad van toezicht, achtereenvolgende keuzes bij het benoemen van bestuurders en staf, en zijn hele cultuur van "faciliteren, stimuleren, verbinden van alles wat met kunst en cultuur te maken heeft" (maar intussen frustreren, afbreken, besmeuren en verdeeldheid zaaien!) is als verschijnsel, als organisatie, als selectie van een bepaald soort mensen, niet in staat, niet van zins en niet gekwalificeerd om een muziekschool te leiden of zelfs maar te "faciliteren, stimuleren of met wie of wat dan ook te verbinden".
Het is een triest, lelijk, gefaald project, dat Fluxus. Mooie woorden, grote bedragen, glanzende buitenkant maar van van binnen hol en leeg, net als hun taal en jaarverslagen.
Om die reden ben ik van mening dat ieder gesprek met Fluxus zinloze tijdverspilling is, zoals ik zelf meermalen heb kunnen ervaren. .
Moon ontslagen, diegene die de muziekschool draaiende wist te houden - met name ook in de lockdowns tijdens de pandemie - , die altijd meedenkt, die altijd constructief is, met toewijding en geduld de cursisten te woord staat, die in haar vrije tijd bij de balie ging zitten, als er niemand anders te vinden was....
Tot zover de visie van verbinding en klantgerichtheid bij Fluxus
Strekte Moon, ik hoop dat jij en met jou de ziel van de muziekschool terugkeert.
Sebastian Ohm
De beleidsmakers bij Fluxus hebben helaas de essentie van het menselijk bestaan niet begrepen. Dat is namelijk dat wanneer muziek zang en dans er niet zijn het leven geen waarde heeft. Kommer zorgen en verdriet spelen dan baas op aarde.
Carlo Hoop
De muziekschool ligt mij al heel lang na aan het hart en ik vind het verschrikkelijk wat er nu gebeurt Mijn dag is goed als ik Moon er heb ontmoet en de Mannenband heeft mij dikwijls tot tranen toe geroerd. Ik gun elk kind en elke volwassene zoveel plezier als mijn kinderen en ik hebben beleefd en beleven op onze Muziekschool
Onbegrijpelijk, machtsmisbruik van de zoveelste directeur. Moon is de steun en toeverlaat van de muziekschool. De zoveelste actie om de muziekschool om zeep te helpen. Onze dochter is in 2013 begonnen met vioolles. Ook zij zit inmiddels op het conservatorium. De muziekschool was jarenlang haar 2de huiskamer. Moon zorgde ervoor dat iedereen gezien werd en zich thuis kon voelen. Het is triest dat het management niet wil zien dat deze plek gekoesterd moet worden, dat er geweldige docenten werken. Ik wil de wethouder oproepen de docenten serieus te nemen in hun wil om te verzelfstandigen en te eisen dat het ontslag van Moon ongedaan wordt gemaakt.
Carla Balm Liesbeth Bresser
In de vele turbulente tijden die de muziekschool en haar docenten hebben meegemaakt was Marion Hofer het opgewekte en onverschrokken hart van de school. Zij kent de docenten en de leerlingen, ze verwelkomt hen gastvrij.
Ze werkt oplossingsgericht, is inzetbaar en kijkt niet op de klok of het tijd is om naar huis te gaan. Ze heeft hart voor de school.
Onvoorstelbaar dat juist zij op staande voet ontslagen is. Sterkte Moon!!
We wensen jou en alle docenten muziek sterkte en alle goeds.
Marcel Joosen
Karin Joosen
oud docenten van de afdeling muziek.
Met ongeloof heb ik het bericht tot me genomen, Moon is ontslagen.
Uitgerekend dé persoon die de verbinding tussen docenten en de muziekschool wist te dragen. We voelden ons als docenten gezien en ondersteund. Door verbindend leiderschap creëer je een gezond werk klimmaat, Moon is een voorbeeld voor velen omdat juist zij deze kwaliteiten bezit, zij is degene die ons docenten beter liet functioneren.
Ik ben met stomheid geslagen dat uitgerekend zij na vele vele jaren dienst is ontslagen.
Ik vind dat de gemeente kritisch moet goed kijken naar het leiderschap van Fluxus.
De schaamte voorbij dat dit heeft mogen gebeuren.
Onvoorstelbaar, is dit leiderschap?
En dan diegene naar huis sturen die haar ziel en zaligheid heeft gegeven aan Fluxus.
Altijd aanwezig en alles leidde.
Een brevet van onvermogen van de directie.
Het is diep triest.
Moon wij staan achter je en steunen je.
Ria Bos, medewerker van de Bieb
en de cursisten zijn de dupe! moon heeft jaren de "mannenband" gedraaid, een onmisbaar sociaal en muzikaal hoogtepunt van de week. ze heeft jaren naar Oostzaan gereden om cursisten die geen vervoer hadden toch een fijne avond te geven. en nu dit? schande!
Hoopgevend vind ik dat van Kekerix en de zijnen met hun recente acties hun masker hebben laten vallen: muziekonderwijs heeft nooit hun interesse en aandacht gehad; het eigen belang, de eigen baan en de absurde, onverdiende status als "cultuurbeleidsmaker" is de enige werkelijke drijfveer voor deze mensen. Het ontslag van de enige persoon die de muziekschool overeind hield is het beste bewijs dat Fluxus er al die tijd op uit is geweest om de muziekschool te vernietigen.
Dit moet een alarmsignaal zijn voor subsidiegevers en politici.
En zo is het maar net, dankjewel voor je heldere blik.
Hoewel de laatste paar directeuren allemaal hun ware gezicht al lieten zien als het om de muziekschool ging. Het siert alle muziekdocenten dat ze ondanks dat al die tijd de hoop en intentie hebben gehad om hun werkplek te behouden en daar over te willen blijven praten.
Ik weet het nog zo goed: Als jong kind kwam ik al bij Fluxus Zaandam, als kind aan huis. Mijn moeder gaf dan een hele middag vioolles, terwijl ik in de speelhoek werkte aan een monsterlijk bouwproject van duplo blokken (die ik trots aan mijn moeder en Moon toonde aan het einde van een lange dag). In mijn herinnering was het altijd zonnig met zó een fijne sfeer in de hal. In dat beeld is Moon óndenkbaar. Vaak zat ik me bij haar aan het bureau te vermaken, en ze maakte altijd een kop thee en een tosti voor mij. Dat zo’n liefdevol persoon - en bovendien voor de meerderheid van alle trouwe docenten/leerlingen/bezoekers hét gezicht van Fluxus - zonder enig respect en enkel als product van eigen persoonlijke emotie en frustratie op staande voet wordt ontslagen… dát is voor mij onmenselijk en grof gedrag (grensoverschrijdend lijkt hiervoor een passend woord). Op dat moment verandert voor mij ‘beleid’ in ‘debiel’. Mijn verzoek: Het is tijd dat we over onze eigen belemmeringen (persoonlijk of niet) heenstappen en naar échte verbinding gaan zoeken met elkaar, en om onszelf volledig wakker te schudden van de illusies die ons zo afscheiden van elkaar.
Sijbrand Loot (19), gitarist en 1ste jaars student aan het Conservatorium van Amsterdam, oud-leerling bij Fluxus en de talentenklas
Sijbrand, dank voor je warme empathische reactie. Het siert je. Er zijn zoveel mensen, niet alleen de docenten, maar ook kinderen en hun ouders die warme herinneringen aan Moon hebben, altijd goed gehumeurd, altijd hartelijk, altijd hulpvaardig, altijd toegewijd, nooit geïrriteerd of boos, een mens uit duizenden. Een anker in de muziekschool. Niet alleen om alles wat ze deed. De organisatie van al die concertjes in en rondom Zaandam, programma's maken, dingen regelen ervoor. Het concours, het zoeken en benaderen van juryleden, het maken van het concoursprogramma waarin ze altijd rekening hield met onze wensen. De organisatie van de Muziektrein. Maar bovenal de liefde die ze uitstraalt, voor de muziek, voor de mensen. En niet te beroerd om van alles te doen, zelfs een wc schoonmaken als die ondergepiest was.
Ik word droevig als ik denk aan die ongelukkige mensen met onder andere het syndroom van Down. Ook wel de mannenband. Hoe leg je hun uit dat hun Moon met wie ze gek zijn en van wie ze houden ontslagen is en niet meer in de muziekschool mag komen? Hun enige uitje in de week zal er niet meer zijn. Echt de enige die dat moeilijke werk kan en wil doen, is Moon. Ze zullen het niet begrijpen en diep diep diep teleurgesteld zijn, en vol onbegrip zijn. Misschien raakt me dat nog het meest omdat ze weerloos zijn.
Haantjesgedrag maakt doof en blind en leidt tot een ordinair spierballenvertoon.
Luister naar de groep betrokken muziekdocenten.
Hoe kun je Moon nou ontslaan, dan maak je een hele grote fout.
En wie legt het uit aan de Mannenband?
Moon, jij krijgt voor 200% mijn steun!
Dit alles speelt al lang, maar wat er nu gebeurd is catastrofaal! Wat betekent dit voor alle leerlingen, ensembles, docenten? Is dit het einde? En natuurlijk is het dramatisch voor Moon. Zij heeft zo hard gewerkt de afgelopen jaren, was altijd behulpzaam en vriendelijk. Gemeentebestuur grijp in! Zaanstad moet trots zijn op zijn muziekschool. (lid Zaans Klarinet Kollektief)