S.O.S. (met de S van ‘Schiphol’)

De Saense (S) Onderwonenden (O) Schiphol (S) hebben zich georganiseerd als de KMZ-werkgroep S.O.S.

De werkgroep wil zich inspannen voor de krimp van vliegbewegingen van en naar Schiphol, het verminderen van geluidsoverlast door hogere aanvliegroutes en het instellen van een lange nachtrustperiode voor de nationale luchthaven.

Ook wil de werkgroep dat er onafhankelijke meetpunten komen voor (ultra)fijnstof en dat er gezondheidsonderzoek bij ernstig gehinderden wordt gedaan.

Afgelopen week heeft een aantal onderwonenden Schiphol overleg gevoerd met het Platform Vlieghinder Regio Castricum (PVRC), dat is sinds 2003 actief en onderhoudt onder meer de site vlieghinder.nl.

De Zaanse (Saense) onderwonenden hebben er nu voor gekozen zich te verenigen als werkgroep van Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ). Wellicht wil men zich in de toekomst bij PVRC aansluiten, een club die zich volgens super-onderwonende Winnie de Wit “nooit onder tafel laat lullen”.

Schertsvertoning

Wethouder Krieger is van het initiatief op de hoogte gebracht. SOS wil voor de zomer weer met hem praten (onder voorzitterschap van de SOS). De onderwonenden waren namelijk na de bijeenkomst met de wethouder van 13 maart zeer onaangenaam verrast.

Volgens de gemeente zou er één vertegenwoordiger van Schiphol komen, en mogelijk iemand van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVLN) om naar de klachten te luisteren en vragen te beantwoorden. De deelnemers hadden vooraf aangegeven geen behoefte te hebben aan voorlichting van Schiphol of LVLN.

In weerwil van de afspraak werd de bijeenkomst gedomineerd door drie afgevaardigden van Schiphol en één van Luchtverkeersleiding Nederland die vooral een eindeloze stroom informatie over de aanwezigen uitstortte op uitnodiging van wethouder Krieger. Een ‘schertsvertoning’ volgens Winnie de Wit die bij de bijeenkomst aanwezig was, “wij werden hier dus – tot onze grote verbazing en ergernis – door onze eigen wethouder geschiphold”.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jaap J. Boot

  Hup Winnie, vol houden hoor!!
  Laat maar komen die geluidsmeter, destijds had ik er een aan mijn gevel van Geluidsnet, nu kan het op mijn dakkapel. Ik zie er naar uit. Woon tussen twee banen in Krommenie dus veel herrie.

 • Henk Visser

  Dank weer aan de redactie voor de aandacht. Als lid van de SOS steun ik onze media woordvoerster Winnie volop.
  Mensen die zich willen aansluiten bij de KMZ-werkgroep Zaanse Onderwonenden Schiphol kunnen zich melden bij KMZ, via kmz@dds.nl of bellen met 075-6353580, waar u – bij afwezigheid – ook een boodschap kunt inspreken.

 • “Fijn” dat er zo geweldig geanticipeerd werd door de wethouder op het verzoek van de werkgroep om GEEN INFORMATIE van de Schipholvertegenwoordigers en de LVLN te willen verkrijgen, een gehoorapparaat is misschien een oplossing? Tjonge jonge….volgende keer een schriftelijk verzoek neerleggen, daar kun je hem dan in een volgend geval in ieder geval mee om de oren slaan… 🙁

  Beste Winnie, ik snap volkomen dat de stoom uit je oren kwam, Ik wens de werkgroep heel veel succes met dit o zo nodige initiatief!

 • Willem de Boer

  Sinds de opening van de Zwanenburg baan slaap ik met gesloten ramen. Als ik en
  ook met bezoek buiten zit moeten we meestal onze mond houden, want een vlieg-
  tuig verstoord het hele gesprek. We worden met dB om ons oren geslagen. maar
  meten heeft geen zin en nieuwere vliegtuigen zijn zogenaamd rustiger, maar het
  blijven oorverdovende lawaaischoppers. Verhuizen indertijd een optie geweest,
  maar ik had m’n werk in de buurt en ben dus blijven wonen in Krommenie.
  Sterkte met jullie acties tegen geluidsoverlast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *