Sade-eigenaar Kilic: “Wij worden helemaal kapot gemaakt”

Ferdi Kilic, eigenaar van partycentrum Sade, vindt dat burgemeester Hamming zijn onderneming ten onrechte voor acht weken heeft gesloten: “wij worden kapot gemaakt”.

De op handen zijnde verhuizing naar Haarlem is door de sluiting zeer onzeker geworden, “ik heb er slapeloze nachten van” zei bedrijfsleider Selim Kilic.

Sade werd half januari door Hamming voor een periode van acht weken gesloten nadat in de nacht van 25 op 26 december vechtpartijen waren uitgebroken bij een feest van Eritreeërs. Nadat het feest werd beëindigd, werden rellende jongeren door de politie met honden naar het station Zaandam begeleid.

De exploitanten en hun advocaat K. Yigit (Velthuizen Advocatuur) vonden een waarschuwing of een sluiting van drie weken meer op z’n plaats, zo betoogden zij tijdens een hoorzitting bij de gemeente.

In hun lezing werden er aanvankelijk twee vechtende personen buiten gezet, later gevolgd door nog enkele groepjes. In totaal zouden 10 à 15 man met elkaar op de vuist zijn gegaan. Omdat de politie met honden en knuppels naar binnen ging is het uit de hand gelopen. Selim Klilic:

“Ik heb alles gedaan om de orde te handhaven maar de vlam is in de pan geslagen door de politie. (…) Het kan niet zo zijn dat alles op het bordje van de ondernemer wordt gelegd. 250 onschuldige mensen zijn met honden het station ingejaagd. En wij zouden daarvoor verantwoordelijk zijn?”

Bij Sade vragen ze zich ook af waarom drie weken gewacht is met een besluit terwijl in de tussenliggende periode met gemeente is gespoken. Advocaat Yigit suggereerde dat de burgemeester misschien wel “een statement wilde maken om zijn harde lijn te laten zien.”

Volgens de exploitanten staat hun toekomst op het spel, nu moet geld bij familie, vrienden en buren worden geleend.

“We hadden al besloten naar Haarlem te verhuizen. Ons nieuwe pand is verbouwd, een deel is al klaar en functioneert als restaurant. Daarboven is een zaal. Nu dit incident bekend is geworden, is financiering vrijwel onmogelijk geworden. De gemeente Haarlem heeft aangekondigd de vergunning niet te vertrekken omdat er langer dan vier weken een sluiting is opgelegd. Een ondernemer die geen verwijt gemaakt kan worden, wordt volledig kapot gemaakt.”

Op de achtergrond spelen klachten uit de buurt over het partycentrum:

“Het zijn klachten van een kleine groep omwonenden die elkaar ophitsen via sociale media. Maar het zalencentrum was er al voordat de nieuwbouw er was. De omwonenden proberen Sade weg te pesten. De parkeerproblemen kunnen niet op het bordje van Sade gelegd worden. Buren die geen parkeerplaats onder hun woning gekocht hebben, parkeren nu bij ons voor de deur en bellen dan de politie om over overlast te klagen. Maar zij bezorgen ons parkeeroverlast.”

De gemeente betoogde niet over één nacht ijs te zijn gegaan. Nadat de zaak even stillag vanwege de feestdagen is er vanaf 4 januari aan gewerkt. En in plaats 12 weken te sluiten is maar 8 weken opgelegd. Dat Sade niets te verwijten valt, wordt bestreden door de gemeente. De eerste klachten kwamen om 12:30 binnen, maar pas om 3:30 is besloten het feest te beëindigen.

Uitspraak over de zaak volgt later.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • joop tralala

  Straks heeft de politie nog de aanzet gegeven voor een vechtpartij. Het moet toch niet gekker worden. Deze man nooit meer een vergunning geven lijkt mij het beste.

 • Niceau

  Het is altijd een ander z’n schuld. Vroeger werkte die methodiek bij mij altijd (toen was ik echter 8 jaar oud..)

  Huilen, bleren en nog eens huilen en op een gegeven moment krijg je je zin wel kennelijk.

 • Leentje

  Fijn gesloten houden. De mensen hebben overlast, dat mag gewoon niet meer.

 • Zaans

  Ongepast dat de zalencentrum/eigenaar wordt gestraft. Lijkt meer op onrecht wat hier aangedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *