Geen feestdagen voor Partycentrum Sade aan het Mahoniehout. Na ongeregeldheden eind juli en op eerste kerstnacht – beide keren na een Eritrees ‘feestje’ – sloot Zaanstad het zalencentrum voor 8 weken.

Eind september 2017 was de stemming bij Sade en Zaanstad aanzienlijk vrolijker. Op vragen van Harrie van der Laan (POV) over de eerste ongeregeldheden waarbij een vrouw bewusteloos werd geslagen, schreef de gemeente: “De situatie wordt volledig opgelost, omdat Sade per mei 2018 gaat verhuizen.”

Dat was voor de ernstige rellen van eerste kerstnacht toen 80 agenten 300 à 400 bezoekers via het centrum van Zaandam naar het station moest loodsen. De politie werd daarbij bekogeld.

“Volledig opgelost” was de zaak kennelijk niet. Maar waar gaat Sade naartoe?

Bij Sade meldt eigenaar Kilic dat de nieuwe vestiging een ander soort zaak wordt: “een restaurant met een kleine zaal”, maar dat hij ons nog niet wil vertellen waar deze komt, de gemeente echter zou het wel “gedeeltelijk” moeten weten.

De gemeente zou het moeten weten omdat ze in het antwoord van 29 september 2017 op vragen van Harrie van der Laan over Sade gewag maken van “het verhuisplan” van Sade en de verhuizing van “per mei 2018.” Woordvoerder Geralt Lammers zegt “dat het niet aan ons is om zijn nieuwe adres door te geven”. Dat betekent dat de gemeente van de plannen en het nieuwe adres op de hoogte is maar het niet openbaar wil maken. In een later bericht ontkent Lammers overigens dat hij toegegeven zou hebben het adres te hebben. Wij gaan er ondertussen vanuit dat de weigering om het adres door te geven bewoon betekent dat je het hebt.

De interesse in de verhuizing van Sade is ook logisch omdat de geplande nieuwbouw van Murano en Burano op 25 meter afstand van het partycentrum komt.

In dat geval rest er maar één optie: een verzoek op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur indienen. In Nederland zijn alle stukken die bij de gemeente liggen namelijk in principe openbaar.

Dat verzoek is inmiddels ingediend.