“Saendaik moet Saendaik blaiven” (Zaandijk 525 jaar!)

Het duurt nog bijna twee maanden, maar dan is het zover. Dan viert Zaandijk (of Saendaik of Saendijk of Zaendijk) haar 525e verjaardag.

En dat zal – zoals dat heet – niet onopgemerkt voorbijgaan.

Het feest duurt drie dagen: vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september 2019. De echte verjaardag is op de 20e. Op die dag wordt gevierd dat “In ‘tjaer ons Heeren duysent vier hondert vier en negentigh, den twintigsten dagh in september” Heyndrick Pietersz, bijgenaamd Oud-Hein, vergunning kreeg om een woning op de lage dijk langs de Zaan te bouwen. (Oud-Hein heeft nog steeds een straat in Zaandijk).

Op 11 locaties op de drie dagen wordt feest gevierd, met een concert van de Zaandijkse muziekverenigingen ​Zaandijks Fanfare Corps, Harmonie Apollo, Slagwerkgroep De Saen en Soli Koog-Zaandijk, een feestavond met live muziek, een wandeltocht, een tentoonstelling van Co van Assema, een gezamenlijk ontbijt (max 300 mensen, reserveren!), oud- en nieuw-Hollandse kinderspelen en een Theaterspektakel.

Ter gelegenheid van het jubileum is er een speciaal ‘Zaandijk Kwartet’ door de Historische Vereniging Koog Zaandijk uitgebracht met tekeningen van Rob Witbaard. Orkaan-kracht Winnie de Wit kocht het bij Chocolaterie De Cacaoboom  en voor € 5,25. Daarvan gaat  € 1 naar het feest t.g.v. het 525-jarig bestaan van Zaandijk. (onder het kwartet nog meer leuke weetjes)

Het volledige programma staat op de website.

Hieronder een kaart van de gemeente in 1817 (klikken voor een grotere versie of bekijk bij het Gemeentearchief de supergrote mega-versie). Het dorp is vrijwel rechthoekig op de Zaangrens na en bestaat uit de Lagedijk en vooral veel sloten en stukjes weiland. Onder de Geuspadsloot, daarboven de Simon Gammers Sloot en de Kerksloot, de Sluissloot en de Schanssloot, de Zuider Watermolensloot en de Noorder Watermolensloot. Aan de westkant ligt de Watering.

Feest! (vlag te bestellen via de website)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *