In 2016 moet het er komen, het Zaans warmtenet. Via een biomassacentrale van Bio Forte bij het nieuwe ZMC en restwarmte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Poelenburg wordt er warmte terug de wijk ingestuurd: duurzaam en een lagere energierekening.

Bij de eerste informatieavond waren Zaanse woningcorporaties, VvE’s, scholen en vastgoedbedrijven aanwezig. Als alles goed verloopt, gaat begin volgend jaar de schop in de grond om de eerste leidingen in Zaandam-Oost aan te leggen.

Er zijn al andere voorbeelden, maar voor het eerst in Nederland werken zoveel verschillende partijen samen voor een duurzaam warmtenet bij bestaande woningen en panden.

De potentiële afnemers waren vooral benieuwd naar de kosten en baten. Het is de bedoeling dat mensen uiteindelijk minder gaan betalen voor hun warmteverbruik. Eind september vindt een tweede bijeenkomst.

De warmte zal worden geleverd door de (in de buurt van het ZMC te bouwen) biomassacentrale van Bio Forte en de restwarmte van het gezuiverde water van het afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Poelenburg. Alliander zal verantwoordelijk worden voor de realisatie van de infrastructuur, Cofely voor het leveren van de warmte. De gemeente Zaanstad faciliteert het proces.