Saentje tussen Zusje en You…

Niet elke nieuwe winkel of horecazaak komt in De Orkaan. Maar voor de Westzijde maken we graag een uitzondering. Vooral omdat we er (a) vaak doorheen fietsen en (b) leegstand daar een dingetje is.

Tussen modezaak Zusje (van Ans) en het nieuwe Hotel You (bijna af) is lunchroom ’t Saentje (originele naam) nu geopend aan de groen-witte feestballonnen te zien.

In augustus vorig jaar schreven we over de verbouwing tot Saentje (en de plannen om in september al open te gaan) en na diverse bijdragen van lezers reconstrueerden we de geschiedenis van het pand. Dat doen we hieronder opnieuw, plus het laatste hoofdstuk: de opening van ’t Saentje.

Een korte geschiedenis van Westzijde 23B: gebouwd in 1905, en eerder de plek voor Meijer’s lederwaren en snackbar Roba. Nordin Aouariaghel stuurde dit beeld van ‘Cafetaia Westzijde’ dat hij maakte in de container die naast het pand stond tijdens de sloopwerkzaamheden.

Ruud Hartog stuurde onderstaande foto uit 2016 van het eethuisje met vis en pizza’s.

Deze foto maakten we in november 2017: Lakerda.

Ruud Hartog maakte in 2018 een foto toen het interieur al grotendeels verwijderd was.

Augustus 2019: nieuw bord met ’t Saentje, de zaak wordt geschilderd.

Lunchroom ’t Saentje open!

lunchroom saentje maart 2020 orkaan

Deel dit artikel:

3 reacties

 • H Aartsen

  In mijn beleving heeft er in of net na WO ll een fotograaf in gezeten.

  • Bouwe Postmus

   Fotografie VOOR PASFOTO’S FRED. KROON, WESTZIJDE 23B. Zaandam Telefoon 3795. Zaans volksblad : sociaal-democratisch dagblad, 23-12-1938

   Hier een advertentie uit 1938 die uw (goede) geheugen bevestigt.

  • Bouwe Postmus

   En nog een advertentie:

   MOEDERDAG ZONDAG 8 MEI [1938] Een foto van haar kinderen, dat is een pracht-geschenk voor een moeder. Vanaf heden t.m. Zaterdag 7 Mei ontvangt een ieder, die bij ons een foto laat maken, onverschillig welke prijs, een 2e foto GRATIS, ter gelegenheid van de opening van onze verplaatste zaak. ATELIER FRED KROON NU Westzijde 23b – Zaandam – Telefoon 3795

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *