Samenscholingsverbod Rozengracht Zaandam

Vorige week stuurde Kiriakos Sofiadis een noodkreet naar de Zaanse politiek. Hij probeert onder zeer slechte omstandigheden zijn Griekse delicatessezaak Kyra’s draaiende te houden op De Rozengracht.

Het beloofde evenementenplein dat de gemeente hem voorspiegelde, blijkt een broeinest van verkeersoverlast.

En een plek waar hangjongeren regeren:  “Aangifte doen tegen degene die het dreigement mij te zullen neersteken uitte werd sterk afgeraden door de politie.”

De brief was niet aan dovemansoren gericht. Onder ons artikel, via Facebook en in de winkel kwamen hartverwarmende reacties binnen. Kiriakos ontving zelfs een bos bloemen van een onbekende dame.

Samenscholingsverbod

Roland van Braam van de SP bezocht Kyra’s ook, en hij vroeg direct een gesprek aan met burgemeester Vreeman. In dat gesprek, zo vertelde Van Braam ons, zegde de burgemeester toe om voor het plein een samenscholingsverbod in te stellen. De burgemeester kan daartoe besluiten wanneer de ernst van de situatie dat rechtvaardigt.

Het verbod geeft politie en justitie extra handvatten om in te grijpen tegen de hangjongeren op het moment dat ze zich intimiderend gedragen.

De woordvoerder van de burgemeester liet weten:

‘De burgemeester heeft in het gesprek met Ronald van Braam aangegeven dat we de overlast aanpakken. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het actief handhaven van het samenscholingsverbod zoals dat al in de APV staat. Er hoeft dus niet nog een samenscholingsverbod te worden ingesteld.’

De gemeente schreef ruim twee jaar geleden al dat ze wist van de overlast op de Rozengracht. Het centrumgebied waar de Rozengracht deel van uit maakt is in beeld bij de gemeente, die zegt de meeste overlastgevers ook te kennen. Volgens de gemeente wordt “sinds medio 2016 (tot heden) integraal en projectmatig ingezet” op Rozengracht en Zilverpadsteeg. Wat dat betekent begrijpen we niet helemaal, maar het resultaat is dat 150 personen van de Zilverpadsteeggroep “in kaart in gebracht” werden. Vier maanden geleden (februari 2017) ging het om 103 “in kaart gebrachte personen” die met elkaar 1132 “antecedenten” hebben: zedendelicten, drugsgebruik en -handel, gewelddelicten en vermogensdelicten (diefstal, roof).

Samenscholingsverbod ex. artikel 2:1 APV

Artikel 2:1 APV bepaalt het navolgende.

“Lid 1. Het is verboden op een openbare plaats deel te nemen aan een samenscholing, onnodig op te dringen, of door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot ongeregeldheden.

Lid 2. Hij die op een openbare plaats

 1. aanwezig is bij een voorval waardoor ongeregeldheden ontstaan of dreigen te ontstaan;
 2. of aanwezig is bij een gebeurtenis die aanleiding geeft tot toeloop van publiek waardoor ongeregeldheden ontstaan of dreigen te ontstaan; of
 3. zich bevindt in of aanwezig is bij een samenscholing,

is verplicht op bevel van een ambtenaar van politie zijn weg te vervolgen of zich in de door hem aangewezen richting te verwijderen.”

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Willemsen

  “De mensen op de foto hierboven komen niet voor in dit stuk.”
  Dat vermoeden had ik ook al. Als ik daar weleens ’s avonds dan wel ’s nachts op m’n fiets door die straat rijd, zie ik steevast andere gasten staan.

 • Hollander

  Het is toch een belediging voor de mensen op de foto?
  Maak een foto van de echte rel jongeren in de avond!

  • Merel Kan

   Je hebt gelijk (we gaan geen foto maken in de avond, want dat durven we niet, maar ik ga op zoek naar een andere foto).

 • Eelco

  Ik vroeg mij af wat een “samenscholing” precies is?

  Ik las op https://www.politie.nl/themas/gebiedsverbod.html dat

  “Voor een groepsverbod geldt de grens van ‘meer dan drie personen’. De groepsgrootte van het samenscholingsverbod is vastgelegd in de APV en het achterliggende beleid van de betreffende gemeenten.”

  Ik kan echter niets vinden over een groepsgroote van het samenscholingsverbod in de APV van Zaanstad. http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Zaanstad/279742/279742_7.html

  Weet iemand hoe dit zit?

 • J.m.v

  Jullie reageren op de foto, nou ik reageer op het feit dat het voor meneer niet verstandig is om aangifte tegen hen te doen van bedreiging. Dit acht de politie niet verstandig!!!!! Dus word er even een samenscholingsverbod uit de mouw geschut. Overal het zelfde laken en pak door groepen jongeren die overlast bezorgen. In mijn buurt werd dat ook gezegd, met andere woorden accepteren en tolerant zijn. Ze zijn echt overal vogelvrij.

 • Gonda Hollander

  Samenscholingsverbod moeten ze ook invoeren op de Beatrixbrug waar een groep Surinamers tot 12 uur snachts staan te schreeuwen.
  Daar zijn ook al heel veel meldingen van gedaan maar niemand doet iets.
  Hoe is dit mogelijk.

 • Ans

  Goh, dat had natuurlijk niemand verwacht, dat als je een leeg plein hebt en er bankjes op zet dat er dan jongeren gaan hangen..
  Misschien moet gemeente Zaanstad oplossingen gaan zoeken om deze jongeren meer op te vangen, iets te doen geven, meer cultuur. In plaats van alles weg bezuinigen en een apv op te stellen..

 • Maria.

  Waar verplaatst het zich naartoe?

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *