Schaafsma uit Zaandam levert materiaal voor 4 miljoen mondmaskers

Drie weken geleden werd Thijs Schaafsma van Schaafsma Paper Group uitgenodigd voor een conference call die zijn bedrijf op zijn kop zou zetten.

Hij kwam terecht in een overleg voor een samenwerkingsverband tussen onder meer beddenfabrikant Auping, zorg-ontwerpbureau Panton en DSM.

De verschillende partijen sloegen de handen ineen om zorgmedewerkers die in aanraking komen met coronapatiënten van broodnodige mond-neusmasker te gaan voorzien. Dit alles zonder winstoogmerk.

Schaafsma werd erbij gevraagd omdat hij beschikt over een voorraad ‘non woven spunmelt’, een ‘stof’ die nodig is voor de verschillende laagjes in de maskers. Een deel van deze voorraad was eigendom van verschillende klanten, waarvoor ze er normaal steriele doeken van snijden. In totaal kon er circa 580000m2 spunmelt worden vrijgemaakt, en dat is genoeg voor 4 miljoen maskers.

Schaafsma bestaat al zo’n 35 jaar het bedrijf zit aan de Sluispolderweg in Zaandam. Directeur Thijs Schaafsma nam het in 2011 over van zijn vader. De afgelopen drie weken hebben ze bijna vierentwintig uur per dag alle zeilen bij moeten zetten om ervoor te zorgen dat ze zouden kunnen leveren, en er moet met het vijftien man sterke team gebuffeld worden om de vellen op de juiste maat af te kunnen leveren aan de fabriek van Auping, die in Deventer de productie op zich zal nemen. Tijd om stil te staan bij de operatie heeft Schaafsma nog niet gehad:

‘Als je erover nadenkt dan is het fantastisch dat we een bijdrage kunnen leveren. De hele markt zit op slot, en je moet er niet aan denken wat er gebeurt als zorgmedewerkers zonder bescherming komen te zitten.’

*Ook Jeroen de Geus (Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen – UMC Utrecht) en AddieBouwman (Expert Medical devices) zijn bij de productie betrokken.

Hier vind je het bericht dat Auping over de bijzondere samenwerking op de website plaatste.

 

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *