Schaakspektakel afgeblazen: ‘Niet verloren, maar veel geleerd’

Schaken is voor veel mensen moelluk en een brug te ver, net als ‘polletiek’ en ‘cultduur’, maar dat moet je dus niet tegen Tijdeman zeggen. Hij kent de kwaliteit aan de Zaan, komt op scholen en ziet talent.

Hij had de mooie ambitie de grote zaal van het Zaantheater te vullen met 800 schaak-geïnteresseerden… En, wat Frank in zijn kop heeft, zit niet in zijn kont.

Hij nam een optie op de zaal voor 14 september, gooide er eigen geld in en was van plan het Guinness Book of Records te halen met een schaakles die geschiedenis zou schrijven. Helaas bleek dat er ‘slechts’ zo’n honderd kaarten waren verkocht. Het risico was te groot, en als goed schaker weet je dan een stapje terug moet doen. Mensen die ingeschreven hadden, krijgen hun geld terug.

Frank heeft een spel verloren, maar iemand die zo zijn nek uitsteekt is voor ons een koning. Daarbij staat hij nog lang niet mat. Wij bellen hem terwijl hij in de sportschool staat (niet in de schaaksport-school):

‘Meer dan honderd mensen die ernaar uitkeken. Dat is een mooi signaal. Het doet pijn dat het niet in een keer is gelukt, maar ik heb niet verloren en veel geleerd.’

Als we voorzichtig stellen dat hij zich er misschien beter bij neer kan leggen dat die 800 onhaalbaar is wordt hij fel:

‘Nu trigger je me! Natuurlijk gaan we dat halen! Hoe en in welke vorm, dat ga ik nog bekijken, maar ik heb gemerkt dat er echt draagvlak is, en ik laat niet los!’

Wij weten niet of er gegokt wordt bij schaken, maar als we geld in mogen zetten, dan doen we dat op Tijdeman. Hier horen we meer van. Revenge of the Frank! Hup, Frank!

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *