De actiegroep ‘Zaankanters Tegen Racisme’ (ZaTeRa) voert actie tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet bij intochten van Sinterklaas in de Zaanstreek. Gister bleek al dat ze het voorzien hadden op de organisaties die verantwoordelijk waren voor intochten in Zaandam, Zaandijk en Krommenie.

Maar ook ‘sponsors’ als de Dekker Autogroep en RTV Zaanstreek, het Zaans Bakkertje in Zaandijk en burgemeester Hamming moeten zich ‘rotschamen’ aldus ZaTeRa.

Gister schreef De Orkaan over de actie die in de nacht van vrijdag op zaterdagnacht werd uitgevoerd en waarbij op verschillende plaatsen in de Zaanstreek de leus ‘Zwarte Piet is Racisme’ werd aangebracht.

Naming & Shaming

De Orkaan vroeg om informatie, bijvoorbeeld naar de reden van de anonimiteit van de actiegroep, waarom juist deze organisaties werden aangevallen en ook waarom men een nieuwsmedium als RTV Zaanstreek betichte van het propageren van racisme. De groep kwam pas in de loop van zondag met een antwoord in de vorm van een aantal Instagram-posts waarin het vooral om ‘schaamte’ ging. Naming & Shaming dus. Voor wat betreft de reden voor hun anonimiteit verwezen ze ons naar vorig jaar. Toen zeiden ze:

‘de reden hiervoor is dat het erg gevaarlijk is om in de zaanstreek voor je mening uit te komen. mensen kunnen agressief reageren en mensen kennen elkaar.’

En intimiderend zou stoepkrijt niet zijn:

‘Als zij die verantwoordelijkheid niet willen nemen dan is dat vervelend maar niet intimiderend. Wij zijn een actie groep die alleen vredige methoden hanteren. Wij zijn er niet op uit mensen te intimideren.’

Ford-dealer Dekker Autogroep moest zich schamen omdat ze als sponsor optraden van de intocht georganiseerd door speeltuinvereniging Blok. In de oude Ford zat een Zwarte Piet. De speeltuinvereniging moest zich zelf ook schamen trouwens.

“@dekkerautogroep schaam je rot!
Spreek dekker auto groep aan op het promoten van de racistische karikatuur zwarte piet door ze te contacten.”

Verhaal gaat door onder de afbeeldingen.

Burgemeester Hamming moet zich schamen voor de “Versiering voor de intocht”. Het Zaanse Bakkertje zou een met een intocht samenwerken “die racisme produceert”.

Verhaal gaat door onder de afbeeldingen.

RTV Zaanstreek ‘sponsoort’ een foute intocht wat te zien is aan Zwarte Piet in het aanhangkarretje van de RTVZ-Mobiel, ze moeten zich ‘rotschamen’ aldus ZaTeRA.

De afbeeldingen komen allemaal van de actiegroep Zaankanters tegen Racisme.