Schaamte-kruistocht van ‘Zaankanters Tegen Racisme’

De actiegroep ‘Zaankanters Tegen Racisme’ (ZaTeRa) voert actie tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet bij intochten van Sinterklaas in de Zaanstreek. Gister bleek al dat ze het voorzien hadden op de organisaties die verantwoordelijk waren voor intochten in Zaandam, Zaandijk en Krommenie.

Maar ook ‘sponsors’ als de Dekker Autogroep en RTV Zaanstreek, het Zaans Bakkertje in Zaandijk en burgemeester Hamming moeten zich ‘rotschamen’ aldus ZaTeRa.

Gister schreef De Orkaan over de actie die in de nacht van vrijdag op zaterdagnacht werd uitgevoerd en waarbij op verschillende plaatsen in de Zaanstreek de leus ‘Zwarte Piet is Racisme’ werd aangebracht.

Naming & Shaming

De Orkaan vroeg om informatie, bijvoorbeeld naar de reden van de anonimiteit van de actiegroep, waarom juist deze organisaties werden aangevallen en ook waarom men een nieuwsmedium als RTV Zaanstreek betichte van het propageren van racisme. De groep kwam pas in de loop van zondag met een antwoord in de vorm van een aantal Instagram-posts waarin het vooral om ‘schaamte’ ging. Naming & Shaming dus. Voor wat betreft de reden voor hun anonimiteit verwezen ze ons naar vorig jaar. Toen zeiden ze:

‘de reden hiervoor is dat het erg gevaarlijk is om in de zaanstreek voor je mening uit te komen. mensen kunnen agressief reageren en mensen kennen elkaar.’

En intimiderend zou stoepkrijt niet zijn:

‘Als zij die verantwoordelijkheid niet willen nemen dan is dat vervelend maar niet intimiderend. Wij zijn een actie groep die alleen vredige methoden hanteren. Wij zijn er niet op uit mensen te intimideren.’

Ford-dealer Dekker Autogroep moest zich schamen omdat ze als sponsor optraden van de intocht georganiseerd door speeltuinvereniging Blok. In de oude Ford zat een Zwarte Piet. De speeltuinvereniging moest zich zelf ook schamen trouwens.

“@dekkerautogroep schaam je rot!
Spreek dekker auto groep aan op het promoten van de racistische karikatuur zwarte piet door ze te contacten.”

Verhaal gaat door onder de afbeeldingen.

Burgemeester Hamming moet zich schamen voor de “Versiering voor de intocht”. Het Zaanse Bakkertje zou een met een intocht samenwerken “die racisme produceert”.

Verhaal gaat door onder de afbeeldingen.

RTV Zaanstreek ‘sponsoort’ een foute intocht wat te zien is aan Zwarte Piet in het aanhangkarretje van de RTVZ-Mobiel, ze moeten zich ‘rotschamen’ aldus ZaTeRA.

De afbeeldingen komen allemaal van de actiegroep Zaankanters tegen Racisme.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Yvonne Delorme

  Zaanse bakkertje houd van Sinterklaas , is zeker tegen racisme en heeft dan ook de leus zwarte piet is racisme niet van haar stoep geveegd .
  Jammer dat je dit van ons denkt zou je heel graag uitnodigen in ons bedrijf en de diversiteit aan mensen in ons bedrijf laten ontmoeten .
  Wij zijn tegen uit sluiten van mensen en vinden dat je wel op mensen hun tenen mag staan , maar nooit om hun ziel mag dansen.
  Bij deze kom een bakkie koffie doen en maak kennis met ons team, misschien zal dat jou gedachten over ons bij stellen, net zoals dat wij jaren geleden al over de pieten hebben gedaan .
  Liefde volle groet
  Yvonne Delorme

 • Ernst Debets

  Als actiegroep anoniem blijven noem ik laf. Hiermee draag je m.i.zelf bij aan intimidatie. Ga liever met open vizier het gesprek aan en als je dat niet durft omdat je bang bent voor intimidatie, houd dan helemaal je mond.

 • Bert Versteeg

  Zou het niet beter zijn als de pers hier helemaal geen aandacht meer aan besteed?
  Die gasten die tegen Zwarte Piet zijn die zijn alleen maar uit op publiciteit dus geef je er geen aandacht meer aan dan stopt het vanzelf is de achterliggende gedachte.
  Natuurlijk hebben we in Nederland persvrijheid maar vaak denk ik dat de pers, vooral de kranten, door er juist aandacht aan te besteden, er op uit is reacties uit te lokken zodat ze weer wat te schrijven hebben.

  • Elly van de Stadt

   Helemaal mee eens wordt veel te veel aandacht aan besteed

  • Daan de Jong

   Ik steun het initiatief van Bert om geen aandacht meer te schenken aan deze anonieme ‘helden’.
   Laffe vandalen zijn het.

  • Liam de Haas

   Waar haal je het idee vandaan dat het alleen maar om publiciteit zou gaan? Zouden ze dan juist niet met naam bekend willen worden? Er is al te lang geen aandacht aan besteed en dat is een probleem. Zwarte Piet = racisme en mensen die dat niet in willen zien houden zichzelf voor de gek.

 • Jaap Meeuwsen

  Geen aandacht aan besteden is geen oplossing.
  Als het goed is mogen we allemaal ( nog ) steeds een eigen mening hebben hoewel dat de laatste tijd wel aan het wankelen is.
  Dus niets is beter dan discussie tussen voor- en tegenstanders waarover dan ook maar…..dat gaan we nooit anoniem doen hè ?
  Dat is laf.

 • Henk Visser

  De gedachtengang van Bert Versteeg en Daan de Jong zijn zeer begrijpelijk.
  Negeren is een optie. Maar daarmee verdwijnt het probleem niet. Zoals Bert schrijft:
  “Zou het niet beter zijn als de pers hier helemaal geen aandacht meer aan besteed?”

  Gisteren kwam het NRC met een interessant artikel over dezelfde problematiek. Daarin gaat het over de opstelling van de media richting het FvD. Naar aanleiding van [ …]
  De landelijke dagbladpers en tv omroepen zijn er niet over uit. Afhankelijk van de politieke oriëntering
  worden mensen geweigerd of juist een platform geboden.

  Feit is dat de traditionele media niet meer het monopolie over info heeft. Dat is inmiddels overgenomen door social media. En dit medium heeft een veel grotere invloed op de maatschappij.
  Als een krant, fysiek dan wel digitaal, besluit om een bepaalde stem uit de samenleving te negeren, zal die stem niet verstommen. Het zal blijven klinken op social media en met ruime attentie toch weer opduiken zodat de traditionele pers er op moet reageren. Zo werkt dat. Kijk naar de paar Tik Tok thema’s die het wereldnieuws hebben gehaald.

  De Zwarte Piet discussie is niet meer te negeren. Het speelt al zoveel jaren. Is al zo geworteld in de maatschappij dat de media er niet meer omheen kan. Of dat nu leuk is of niet.

 • l. Boonstra

  Als ze zich zo betrokken voelen zouden ze zich meer over echte discriminatie moeten buigen. Het niet benoemen van discriminatie jegens Achmed en Fatima is ernstiger dan de kleur van de ZwartePiet. Want in de basis is die, ondanks alle negativiteit door dit soort clubjes, nu een toonbeeld van verheffing. De ZwartePiet in mijn jeugd was een dombo en boeman terwijl een Sinterklaasfeest zonder ZwartePiet niet meer door kan gaan omdat hij de regelneef is geworden zonder wie het feest geen doorgang vindt. Zie het als verandering van absoluut vorst naar de rol van de Koning nu die doet wat de MP wenst. Weer een traditie naar de barrebiezen en gaan we over op die nepper van die frisdrank

 • Co Rol

  Ik heb een wat dubbel standpunt over deze zaak. Zwarte Piet zal wel verdwijnen. Da’s niet heel erg. Maar de manier waarop de Piet-haters zich doen gelden heeft evenveel onverdraagzaams in zich dan de strijdwijze van fanatieke Piet-verdedigers. Want: wat zijn dat nou voor plaatjes van rood-doorkruiste Pietjes? Dat zijn toch gewoon mensen die pret hebben?
  Eén ding is zeker: mijn jeugdherinneringen aan fantastische sinterklaasvieringen mét zwarte Piet neemt niemand me af, ook ZaTeRa niet.

 • D. Eijer

  Wonderlijk! zwarte piet is ongewenst….Dus zwart negatief…! Dus dan maar roetveeg pieten als alternatief. Of zullen we ze dan maar helemaal wit (= goed) maken? gekke wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *