Schatten uit de Sluis (filmpje)

Stadsarcheoloog Piet Kleij speelt de hoofdrol in een filmpje van de Provincie Noord-Holland over de Wilhelminasluis.

Hij vertelt over de talrijke archeologische vondsten die zijn gedaan, in totaal werd meer dan 180.000 voorwerpen naar boven gebaggerd tijdens de werkzaamheden aan de sluis.

De voorwerpen dateren vanaf de vroege middeleeuwen. Er zijn kogels uit de Spaanse tijd gevonden, Italiaans aardewerk en bot van walviskaak.

Kleij vertelt (lekker op z’n Zaans) over de geschiedenis van de Zaan, de oude (Groote) sluis, de economische betekenis, de bouw van de nieuwe Wilhelminasluis en de talrijke vondsten:

“We vinden aardewerk uit de 11e eeuw t/m weggeworpen iPhones.”

Archeologen zijn de komende jaren druk bezig om alle andere vondsten te bestuderen, dus het duurt nog enkele jaren voordat de vondsten tentoongesteld kunnen worden.

Een klein deel ligt bij de AWN Zaanstreek-Waterland, in de Tuinstraat in Zaandijk (i.v.m. corona nog niet voor het publiek te zien).

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Kees Huyser

    Even een berichtje aan de ondertitelaar: schepen worden in de sluis geschut, niet geschud. Om een schip te schudden heb je wel iets anders nodig… 😁

  • Enorm leuk filmpje met een prachtige foto “Op de sluis” uit een serie Oostzaans Straatleven. Uit historisch onderzoek dat door de Stichting Oudheidkamer Oostzaan samen met de bevolking van ons dorp op een vrijwel dagelijkse manier wordt gedaan, is achterhaald wat en wie we hier zien. Deze sluis lag in wat nu de Oostzanerdijk heet. Het eerste huis links was, niet helemaal onverwacht, café “’t Sluisje’. Achter Daan staat de sluiswachter Oude Does tegen het hek geleund. Met pijp is ook een bekende: Schele Jan evenals de rechtse dame in de achtergrond: Jans van Wies. Eenmaal uitgevogeld hoe hun echte namen zijn publiceren we dat weer op onze site. Sherlocks van het lage land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *