Skeve paaltjes, skeef beleid? (Alwéér die paaltjes!)

Wij krijgen sterk de indruk dat zelfs de Orkaan-koppenmaker het met ons heeft gehad, maar we komen toch even terug op dat met die paaltjes in Krommenie.

Begin oktober plaatsten we een stuk waarin we lieten zien dat meerdere paaltjes omver werden gereden door de verkeersdruk die ontstond door werk aan en in de grond. 

De paaltjes beschermen voetgangers en de – veelal historische – panden, maar de gemeente koos ervoor ze weg te halen. 

Wij vroegen verkeerswethouder Gerard Slegers waarom er voor deze oplossing is gekozen en ontvingen het volgende antwoord: 

‘De paaltjes zijn weggehaald omdat ze de afgelopen periode tientallen keren kapot zijn gereden en weer hersteld moeten worden. Dit is zwaar werk omdat het om betonnen paaltjes gaat en het is kostbaar. De afgelopen periode is het aantal keer dat ze hersteld moesten worden erger geworden vanwege de werkzaamheden in de straten verderop en het extra verkeer.’ 

Het lijkt logisch om beschadigde paaltjes weg te halen, maar toen we de reactie van de wethouder terugkoppelden naar bewoners van de Zuiderhoodstraat reageerden ze verbaasd: 

‘Wat een onzin zeg, ze zijn niet stuk. Ze moeten ze alleen maar steeds rechtop zetten nadat ze hebben gedaan waarvoor ze zijn neergezet. En dat doen wij als bewoners zelf vaak.”

Ook zijn de bewoners verbaasd en ook bezorgd over het tijdstip dat de paaltjes zijn weggenomen. De gemeente stelt dat het aantal keren dat de paaltjes hersteld moesten worden de laatste tijd is opgelopen door de toegenomen verkeersdruk:

‘Juist nu bewezen ze meer dan ooit hun nut!’

Daarbij vertelde de uitvoerder dat zijn opdracht was om alle scheefgereden paaltjes mee te nemen en degenen die rechtop stonden te laten staan. Over ‘stuk’ werd niets gezegd. 

Wij sloegen de foto’s van begin oktober erop na. Kijk even mee.

Dit paaltje is weggehaald. Het wordt inderdaad met enige regelmaat omver gekegeld, maar de paal functioneert nog altijd prima:

Ook het paaltje op de volgende foto kreeg regelmatig klappen, maar lijkt ongeschonden. De stoep is op dat punt erg smal:

Ook aan de andere paaltjes die als boksbal voor heilige koeien dienen is de schade zeer beperkt. Ijzersterk die paaltjes!

Wat écht scheef is, is dat er ook paaltjes zijn blijven staan. Scheve exemplaren die we gisteren konden kieken in dezelfde straat:

Wat nu?

De gemeente weet nog niet wat er eventueel terugkomt op de plek van de paaltjes:

Het is nog niet bekend wat er terug komt, de alternatieven (ander type paal of bloembak bv) worden bekeken.

Waarom een ander type paal beter zou zijn is ons een raadsel, deze stoere knapen m/v lijken onverwoestbaar. Voor bloembakken lijkt de stoep op veel punten te smal en voor het onderhoud van de hangende bloemkorven in het dorp is al amper budget.

PS1 Oorspronkelijk luidde de kop: ‘Scheve paaltjes, scheef beleid’, maar via Facebook werden we er door Ed Bijwaard op gewezen dat het op z’n Zaans toch echt anders is.

PS2 Wij hebben het vermoeden dat wethouder Slegers fan is van Skik (met dank aan Daniël Rouwendaal)

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Kees van Buren

  Wat een wonderlijke reactie van de wethouder. Iets weghalen en dan pas denken over een alternatief? En de paaltjes zijn al tientallen keren omvergereden?? En mocht dit zo zijn waarom is er dan niets sterkers neergezet? Verdorie doe er wat aan

 • Jaap Groothoofd

  Ik zou er vuilnisbakken voor in de plaats doen zoals die op het marktplein staan.

 • Josefien Gigengack-Kan

  Je zou er eerder het dubbele aantal palen plaatsen als je ziet dat ze omver worden gereden. Hoe onveilig is het om daar te lopen in de winkelstraat van Krommenie. Wie is er straks aansprakelijk als het fout gaat?

  • Rob Dekker (westzaan)

   Niet de wethouder… dat is zeker. Die is theoretisch geschoold en doet binnen in het Anton Pieckhuis is Zaandam zijn werk. Praktisch zijn deze mensen buiten de deur niet zo sterk. En zeker niet geschikt voor een situatie zoals nu in Krommenie. Verwacht verder niks. Zo voor de hand liggend als eenrichtings verkeer of verboden voor vracht auto.s is blijkbaar onmogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *