Schijnwerper op discriminatie (filmpje)

Vanavond zou in Krommenie de 33e fakkeloptocht tegen discriminatie gehouden worden. Een mooie traditie waarbij aandacht wordt gevraagd voor het feit dat iedereen anders en iedereen gelijk is.

Helaas kan dat niet doorgaan, maar met dank aan de organisatoren van de jaarlijkse fakkeloptocht, de Zaanse Theaterschool, Wouter Verkleij (Happy Wouter) en aan Josefien Gigengack konden we dit jaar een klein filmpje maken om toch – in de woorden van Kees van den Berg – een schijnwerper op discriminatie te zetten.

Hoe het begon

Al jaren vindt er in Krommenie op kerstavond een fakkeloptocht plaats tegen racisme en discriminatie.

Door: Wim Nieuwenhuijse

Het begon allemaal bij het toenmalige buurthuis aan de Snuiverstraat. Ondergetekende was in die begin jaren een van de sprekers en liep een 100 meter voor de stoet uit om het verkeer te regelen, wat jaren goed ging omdat de Krommenieers, ook met auto best even wilde wachten voor die brandende fakkels. Later via het Weiver en de laatste jaren via de grote Weiver naar de oud burgemeesters woning met rustpauze voor chocomelk en toespraak door naar het H.D. Arinkplein waar de verplaatste boom het goed doet. 
Dit jaar werden we door tal van incidenten in binnen- en buitenland nog eens op de feiten gedrukt. Fakkeloptochten zijn nog steeds nodig ook in Krommenie. HELAAS, de onzichtbare vijand belemmert ditmaal deze traditie.

Foto: Anjo Kan/Monumenten Spreken
Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *