‘Ik wil opgeknapt’ schreeuwt ze vanaf haar etalageruit, en ‘Rotkrot’.

De verwaarloosde schoenwinkel aan de Zuiderhoofdstraat in Krommenie is ‘keurig’ dichtgetimmerd, maar blijft een bron van ergernis zijn voor passanten en dorpsgenoten. 

Helaas staat het iedereen vrij zijn bezit te verwaarlozen. De gemeente kan pas ingrijpen als er sprake is van gevaar voor de eigenaar of derden.

Wie wanneer de letters en de omgekeerde smileys heeft aangebracht weten we niet. Wel zou het mooi zijn als er naar het lieve pandje wordt geluisterd.

Stadsherstel heeft de winkel een aantal jaren geleden bezocht met een restauratie-architect. “Het is een mooi, typisch Zaans pand dat de moeite van het restaureren waard zou kunnen zijn.” Het is nooit tot een onderzoek gekomen naar de historische en bouwkundige waarde en de conditie van de constructie, omdat de eigenaar daar geen behoefte aan had.

Kruidenierswinkel Schots copy

Het pand is de bakermat van de families Schots in Krommenie. Stamvader Jacob Schots betrok het in 1871 en kocht het zes jaar later. Dochter Alida begon hier in 1912 samen met haar man Nico Aten een kruidenierszaak die later is overgenomen door de kaashandel Gebr. Schots.

In 1947 stopte zij met de kruidenierszaak en verhuurde het pand aan Jan Heijne die er een schoenwinkel begon. Hij kocht de winkel in 1953. (foto hieronder van gemeentearchief, ± 1970).

heijne

Historische schatten
Voor de Dienst Stadsherstel is de schoenwinkel een gesloten dossier. Jammer, geeft de woordvoerder toe, want dit soort panden bevatten soms historische schatten die je pas ontdekt tijdens de restauratie. Als voorbeeld noemt zij het Wevershuisje uit Assendelft, waar een smuiger (schouw met tegels) tevoorschijn kwam toen een later geplaatste muur werd verwijderd.

Een niet zo verborgen schat is de collectie retroschoenen die in de etalage staan en die met het verstrijken van de tijd in waarde stijgt.

Historische foto is afkomstig uit het familieboek van Schots ‘Familieportret op papier gezet’.