Schoenwinkel Krommenie spreekt: ‘Ik wil opgeknapt’

‘Ik wil opgeknapt’ schreeuwt ze vanaf haar etalageruit, en ‘Rotkrot’.

De verwaarloosde schoenwinkel aan de Zuiderhoofdstraat in Krommenie is ‘keurig’ dichtgetimmerd, maar blijft een bron van ergernis zijn voor passanten en dorpsgenoten. 

Helaas staat het iedereen vrij zijn bezit te verwaarlozen. De gemeente kan pas ingrijpen als er sprake is van gevaar voor de eigenaar of derden.

Wie wanneer de letters en de omgekeerde smileys heeft aangebracht weten we niet. Wel zou het mooi zijn als er naar het lieve pandje wordt geluisterd.

Stadsherstel heeft de winkel een aantal jaren geleden bezocht met een restauratie-architect. “Het is een mooi, typisch Zaans pand dat de moeite van het restaureren waard zou kunnen zijn.” Het is nooit tot een onderzoek gekomen naar de historische en bouwkundige waarde en de conditie van de constructie, omdat de eigenaar daar geen behoefte aan had.

Kruidenierswinkel Schots copy

Het pand is de bakermat van de families Schots in Krommenie. Stamvader Jacob Schots betrok het in 1871 en kocht het zes jaar later. Dochter Alida begon hier in 1912 samen met haar man Nico Aten een kruidenierszaak die later is overgenomen door de kaashandel Gebr. Schots.

In 1947 stopte zij met de kruidenierszaak en verhuurde het pand aan Jan Heijne die er een schoenwinkel begon. Hij kocht de winkel in 1953. (foto hieronder van gemeentearchief, ± 1970).

heijne

Historische schatten
Voor de Dienst Stadsherstel is de schoenwinkel een gesloten dossier. Jammer, geeft de woordvoerder toe, want dit soort panden bevatten soms historische schatten die je pas ontdekt tijdens de restauratie. Als voorbeeld noemt zij het Wevershuisje uit Assendelft, waar een smuiger (schouw met tegels) tevoorschijn kwam toen een later geplaatste muur werd verwijderd.

Een niet zo verborgen schat is de collectie retroschoenen die in de etalage staan en die met het verstrijken van de tijd in waarde stijgt.

Historische foto is afkomstig uit het familieboek van Schots ‘Familieportret op papier gezet’.

Deel dit artikel:

25 reacties

 • Tineke van Marle-Rem

  Respectloos om dit op iemand zijn pand te plakken en schrijven.
  Het blijft iemand zijn pand.
  In gesprek gaan met de eigenaar is een veel mooier manier.

 • René Minnebo

  Wij hebben 22 jaar geleden café Wilhelmina in de Wilhelmina straat te Krommenie gered van de ondergang. Ook daar stond en dan met spuitbus geschreven red mij als woning. Het heeft geholpen want het staat er nog steeds en is bewoond. Het is een roep om aandacht voor dit winkelpand. Gemeente zou ook wel wat meer mogen bemiddelen om dit culturele erfgoed te bewaren. Bart Nieuwenhuijs zou een ideale aannemer zijn om hiermee aan de slag te gaan.

 • Fred Blijestein

  Wat bezielt de eigenaar om dit pand zo te laten verrotten? De winkel is nog compleet ingericht en staat al jaren vol met (gevulde) schoenendozen. Doe de deur een keer open en schenk de mensen een paar schoenen per persoon. Dan je als eigenaar eens iets goeds.
  Zoals nu de situatie is, is schandalig

  • Tineke Alberts

   Ik heb een geweldige collectie van decennia lang gekregen van de eigenaar voor school. Helaas waren de stiksels al vergaan. Dus een schenking zal niet juist zijn.

 • M de wit

  Volgens mij gaat het om een conflict in de familie en is het daarom in deze staat….
  Het is doodzonde en beschamend voor het straatbeeld.

 • Jenny Stoop

  Ze moeten zich diep schamen. Zoveel mensen die geen nieuwe schoenen kunnen kopen en daar liggen ze gewoon weg te rotten.

 • jan warrring

  Toen een begrafenis ondernemer een lelijk uitvaartcentrum voor een Monument plaatste waar nu niets meer van te zien is daar hoor je niemand over en dan nog over een straatbeeld durven praten

 • Richard Smis

  Gewoon triest, maar er staat zoveel te verloederen. Café Roemer ?

 • S Jas

  het gaat hier om een verwaarloost pand wat midden in de winkelstraat staat.
  in de etalage liggen beschimmelde schoenen en het pand stinkt.

  dat heeft dus niets te maken met een nieuw pand wat niet bij u in de smaak valt.

 • Daantje Kramer

  Oh super goed dit!

  Eindelijk (!!!) weer eens iemand die aandacht vraagt voor dit afschuwelijke verval in onze winkelstraat. Ik hoop dat er iets positiefs uit voortkomt. Ik heb wel eens aangebeld bij het huis van de eigenaar, om in gesprek gegaan, maar helaas is hij daar zelden aanwezig, onbereikbaar of wil niet bereikbaar zijn. Die schoenen wil ik best uit de winkel halen, dat zou al een goed begin zijn. Óp naar een mooiere toekomst voor dit pand.

 • wim kerkhoven

  Marieke van den Berg heeft over deze schoenzaak op 13 november 2019 een heel poetisch verhaal geschreven.
  Na te lezen in de Orkaan

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.