Scholen niet blij met topsporthal: verder en duurder

‘Een Zaanse klucht!’ noemt adjunct directeur Ron Drukker van De Golfbreker de manier waarop er door de gemeente wordt omgegaan met de scholen die naar de nieuwe topsporthal De Koog moeten verhuizen.

Sportclubs als KZ Hiltex, Volleybal Zaanstad en BV MatchPoint zijn blij met de hal. De scholen die gebruik maakten van De Sprong en naar de nieuwe hal moeten, voelen zich niet serieus genomen.

Vanaf volgend schooljaar moeten De Golfbreker, De Watermolen en Dynamica gymlessen in de nieuwe hal geven. Ron Drukker:

“Samen zullen wij de hal meer dan 30 uur per week gebruiken, maar we zijn nergens in betrokken geweest en nooit officieel geïnformeerd. Dat de eerste paal geslagen was, hoorden wij van een ouder op school. Een gemiste kans!”

kz

Drukker vindt dat het onderwijs buitenspel is gezet.

Voor ons is het een half uur lopen naar de nieuwe hal. Met gymmen en teruglopen, ben je 2,5 uur verder. Dat is onderwijstijd. Per jaar lopen we drie weken.”

Ook de route is een punt van zorg:

“Op sommige plekken ontbreekt een looppad en er ligt een zebrapad op een vervelende plek in een bocht. Een leerkracht zal een extra onderwijsassistent mee moeten nemen om dit veilig met 30 kinderen te kunnen doen.”

€ 45.000 per jaar
De kosten zouden volgens de Golfbreker op kunnen lopen tot zo’n € 45.000 per jaar voor extra onderwijsassistenten en een rolstoelbus voor kinderen met een handicap die op de school zitten.

Hieronder de kaart met de scholen en de beide sporthallen, De Sprong was naast de deur, de afstand naar de nieuwe hal is 1,7 km volgens Google, 21 minuten lopen. Dat is individueel doorstappen, met een grote groep kinderen die op sommige plaatsten moet oversteken, ga je dat niet redden.

kaart golfbreker sporthal kz

De scholen hebben volgens Drukker nooit officieel bericht gehad dat De Sprong zou worden gesloopt.

Het liefst willen de scholen een gesprek met de politiek. Wethouder Olthof (PvdA, sport) zegt tegen De Orkaan dat de afstand tussen de scholen en de nieuwe sporthal volgens de wettelijke regelingen acceptabel is, “het is een beetje verder maar ze krijgen er wel een prachtige sporthal voor terug.”

Wethouder Emmer (D66, onderwijs) stuurt ons de brief toe die het college aan Niko Persoon van de overkoepelende onderwijsorganisatie Zaan Primair stuurde. Persoon trok namens de scholen aan de bel. De brief dateert van 7 maart, en is kennelijk het eerste officiële contact tussen gemeente en de scholen over deze verhuizing.

Volgens het college gaat het om “een wandeling van 20 minuten”, en “uitgaande van de ‘Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs’ is de afstand van de scholen tot het topsportcomplex geen belemmering.”

Clustering van lessen
Het college geeft toe dat de communicatie niet vlekkeloos is verlopen, ze vinden het “vervelend dat u destijds onvoldoende bij de besluitvorming bent betrokken.”

Maar de scholen moeten niet zeuren:

“Tegenover de langere reisafstand staat dat de scholen in de nieuwe situatie de beschikking krijgen over een splinternieuwe accommodatie.”

Op de financiële gevolgen gaat de gemeente niet concreet in. Wel suggereert de gemeente een innovatieve oplossing, “clustering van de lessen biedt mogelijk uitkomst” schrijven ze (dus één keer per week gymmen in plaats van twee keer?).

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Boon

  Dus hebben er zeker meer dan twee partijen de afgelopen jaren even niet opgelet. Het onderwijsveld en de ouders lieten het toch gewoon gebeuren dat er een Topsporthal werd gebouwd zonder dat ze luidkeels zich afvroegen waar hun bloedjes van kinderen wel niet heen zouden moeten lopen. Ook de gemeente is wat dat betreft in gebreke gebleven maar niet meer dan de bewoners van Westerkoog.
  Hier wreekt zich het niet meer actief bij de eigen wijk/ school betrokken zijn van onderwijzers en ambtenaren. Wonen veelal verder weg of buiten de gemeente en krijgen de lokale sores niet meer mee.

  • Sprong

   Naar mijn mening is er altijd gezegd dat als de Sprong gesloten zou worden er een kleine gymzaal op de zelfde plek gebouwd zou worden. Om deze reden is er volgens mij niet echt achteraan gegaan door de scholen. Korfbalvereniging KZ-Hiltex is jarenlang bezig geweest om een topsporthal op de nieuwe locatie te krijgen.

 • Rob

  De argumentatie van de gemeente is op punten nogal hautain, maar van de andere kant … als 20 minuten lopen een bezwaar is, wat is er dan mis mee om op gymdagen de fiets te pakken en naar de nieuwe sporthal te fietsen. Dan is het nog maar 6 minuten.

 • De Orkaan

  @Rob
  De school heeft ook naar de fiets-optie gekeken. Volgens hen levert dat nauwelijks tijdswinst op, vooral omdat er in een groep gefietst moet worden en dat weer begeleid moet worden.

  Een mooie test zou zijn als wethouder Dick Emmer samen met een klas ging lopen, (en Olthof ging fietsen). Dan zouden we vast kunnen stellen hoe lang het echt duurde.

  • Rob

   Dat laatste zou zeker een mooie test zijn, maar op zo’n afstand wint de fiets het altijd van de benenwagen. Ik ben jarenlang meegefietst naar het zwembad en de volkstuintjes, om toerbeurt met andere ouders. Vooral in het begin vereist het wat afstemming en zijn er aanwijzingen nodig, maar na verloop van tijd gaat het steeds vlotter.

 • Mulder

  In Westzaan zijn 2 scholen , 1 school is 3 km en de andere school 2 km van de gymzaal verwijderd. De jeugd gaat onder begeleiding van personeel en ouders op de fiets. Al een halve eeuw.

 • Inderdaad, nogal hautain. Straks redeneert de gemeente nog dat met 20 minuten heen- en 20 minuten teruglopen die kinderen aan zoveel beweging toekomen dat de gymles wellicht zelfs helemaal kan komen te vervallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *