Scholen zijn weer open, maar deze niet…

Eenzaam en kinderloos staat IKC Overtuinen, het nieuwe schoolgebouw voor Et Buut en Westerkim, erbij aan de Provincialeweg in Zaandam.

Wegens een conflict met bouwer ADS Groep wordt het gebouw nog niet betrokken. Volgens Zaan Primair, die ook namens Agora spreekt, zijn er ‘problemen bij de oplevering’.

Die problemen dateren al van een jaar geleden maar nadat de aannemer de bouw had stilgelegd werd besloten toch maar door te werken in de hoop dat alles geregeld zou zijn voordat de scholen er vandaag in zouden trekken.

Niet gelukt dus. De schoolbesturen gokken nu op de herfstvakantie maar of dat lukt is de vraag. Rondom en in de school moet vrijwel alles nog gebeuren. Er is geen schoolplein, geen speelplaats, geen hekken, geen parkeerplaatsen, geen fietsenstalling. Ook is de school binnen nog helemaal leeg: geen meubilair. In een brief aan de ouders van begin juni wordt ook gesteld dat de vergunningen nog niet allemaal rond zijn.

Over de precieze aard van het conflict houden alle partijen de kaken stijf op elkaar. Maar het gaat natuurlijk over geld. Want als het niet volgens de specificaties (volgens de scholen) is gebouwd moet er gewerkt worden terwijl de bouwer vindt dat het dik in orde is. Alle bouwketen zijn overigens al weg.

Een mogelijke oplossing is officiële (bindende) arbitrage, dat is bijvoorbeeld ook gebeurd bij de Wilhelminasluis. Maar dat kan lang duren en heeft een onzekere financiële uitkomst.

De afgelopen week was er wel enige activiteit in het gebouw te bespeuren. Er liepen groepjes mensen rond die duidelijk de zaak aan het inspecteren waren.

Het conflict met de bouwer is niet de enige tegenslag voor de scholen. Eigenlijk had de school al een paar jaar open moeten zijn. Uitstel, verandering van plannen, juridische procedures, bezwaren uit de buurt en uiteindelijk de vernietiging van het bestemmingsplan zorgden voor veel vertraging.

Update: Agora laat weten dat de oplevering van het nieuwe schoolgebouw inmiddels heeft plaatsgevonden:

‘Helaas moet er nog het nodige gebeuren om het gebouw gebruiksklaar te maken. Vanwege lange levertijden van de benodigde materialen is het op dit moment nog niet te zeggen wanneer de scholen en kinderopvang kunnen verhuizen naar het nieuwe gebouw.’

Deel dit artikel:

9 reacties

 • siem van westen

  Wie zijn hier nou de kinderen??? Wat een kinderachtig gedoe over de ruggen van de kinderen en hun leerkrachten. Word toch eens volwassen

 • S. Meijn

  Wat ik ook beroerd vindt dat alles was in gepakt om te gaan verhuizen. Nu moesten de juffen en meesters een weel eerder terug komen van vakantie om alles weer uit te pakken. Nu mogen de kinderen misschien hunspullen voor de herfst vakantie weer alles in dozen doen. Ik zou zeggen als kind bekijk het even ben niet van de werk veschaffing.Straks gaat het weer niet door de verhuizen. Op zijn Zaans een triest zooitje.

 • Nanda Mantel

  Om te huilen! En als hij straks eindelijk open is, is hij al te klein🙈Dat is trouwens ook al lang bekend. Vandaar de “oplossing” een school op het parkeerterrein op behouden haven.

 • Frank Peter

  Hmm zo te zien heeft de serie sponsorloopjes van ’t Buut niet genoeg opgeleverd om de meubeltjes te betalen…wat een wanbeleid…

 • Johan Schurink

  Wanneer men, de schooldirecties, vooraf niet goed weet te formuleren wat de wensen/eisen zijn dan moeten ze zich er niet mee bemoeien. Schooldirecteuren zijn in mijn beleving te vaak wispelturig en niet consequent/consistent. Wanneer er eenmaal een pakket van eisen is neergelegd en je gaat daarna de aannemer pesten, dan krijgt je vanzelf problemen.

  • A. de Jong

   Oneerlijk om de directie hiervan te beschuldigen. Het is niet hun dagelijks werk en daarnaast weten we ook dat de schoolhuisvestingsbekostiging door het rijk niet reeel is.

 • Jan Mulder

  Het is van de gekken dat ze naast de school 200+ Woningen willen gaan realiseren op zo een klein stukje land! Daar komt dus hoogbouw! Naast een basisschool! Beide kanten overlast en gevaarlijke situaties omdat die woningen moeten worden gebouwd. Dan rijden de vrachtwagens af en aan op zwaar vervuilde grond!

  En dan vervolgens bij de Dirk op de parkeerplekken een nieuwe school willen neerzetten! Ondertussen wil je overal meer verdichting en meer huizen bouwen. Wat komt er in al die huizen? Onder andere mensen met kinderen! En waar moeten die naar school? Moeten we dan de Dirk ombouwen naar een school?

  Maar als er een Europese school komt dan kunnen wel alle woningen wijken! Maar voor onze eigen kinderen is geen plek en wil men elkaar financieel niet tegemoet komen.

  Enige conclusie die je kan trekken zijn incompetente ambtenaren die niet stedenbouwkundig nadenken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *