Schrijf geschiedenis: gratis cursus van het gemeentearchief

Ieder mens heeft minstens één verhaal in zich. De één perst het er soepel uit en maakt er een fijn leesbaar en begrijpelijk geheel van, de ander kan persen tot ie een ons weegt: er komt niks. En als er al wat komt dan staan de woorden in de verkeerde volgorde.

Die laatste groep gaat geholpen worden door Mirjam Janssen. Want: verhalen schrijven kan je leren.

In slechts twee middagen krijg je schrijftips, gebruik je archiefbronnen en leer je de fijne kneepjes kennen van het maken van een goedlopend verhaal. Nooit meer last van woordobstipatie of letterdiarree dus! En het is nog gratis ook! De cursisten zullen als oefening een artikel schrijven over de Zaanse walvisvaart.

Sipke Lootsma
Op de foto linksboven staat Sipke Lootsma met zijn gezin. Het leven van lootsma leent zich uitstekend voor een boek*. Hij was vanaf 1913 leraar aan het Zaanlands Lyceum en hij waarschuwde al vroeg tegen de verschrikkingen van het fascisme. Toen de Duitsers invielen pleegde hij zelfmoord. Hij publiceerde veel over de Zaanse geschiedenis, zat graag in het archief en schreef onder andere ‘Bijdrage tot de geschiedenis van de Walvisvaart’.

walvisvaart

Tekst bovenin: de doodgewaande beer, vertoont zijn kracht en leven, aan die hem in het lijf de doodsteek had gegeven, hij springt hem op ’t lijf verschrikkelijk en verwoed, zijn klauwen op de borst en bij de strot zijn tanden, de doodgewaande man komt door het roepen, van de beer zijn wreedheid vrij, geraakt zijn helpers tegemoet.

Vol=Vol
02/09/2016 Update: de cursus zit vol. De eerste cursusmiddag is op maandagmiddag 24 oktober van 14.00u tot 16.30u, de tweede op maandagmiddag 7 november van 14.00u tot 16.30u. Beide keren in het Gemeentearchief Zaanstad. Mail voor 15 oktober 2016 naar: gemeentearchief@zaanstad.nl of bel 075-6552233. Deelname is gratis. Maar let op: vol is vol!

De foto van Lootsma met zijn gezin en de afbeelding van Groenland komen beiden uit -hoe kan het ook anders- het gemeentearchief.

*Misschien een leuk klusje voor een van de deelnemers aan de cursus?

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *