Sint & Piet: mag het wel of mag het niet?

Vandaag zijn de eerste vier Zaanse Sinterklaas-intochten: Krommenie, Oostzaan, Westzaan en Assendelft. Zondag Wormer en opnieuw Assendelft. Volgend week komt de Sint op nog zeven plekken aan. In veel gevallen is er alleen een rondtoer.

Grote afwezige is de ‘grote’ aankomst in Zaandam met de burgemeester. Die gaat niet door vanwege coronaregels. Discussie over Zwarte Piet is daarmee in Zaandam even van de baan. Maar voorbij is die discussie niet.

De meeste organisatoren houden zich op de vlakte of hebben het over ‘Sint en zijn Pieten’. In Wormerveer zijn roetvoegpieten. In Zaandam-Zuid worden nadrukkelijk Zwarte Pieten ingezet. In Zaanstad werd in 2020 een motie aangenomen waarbij leden van B&W werd gevraagd niet aanwezig te zijn bij intochten met Zwarte Pieten.

Ongewild werd ook De Orkaan meegesleept in de discussie. We kregen op Twitter het verwijt dat we archieffoto’s met Zwarte Piet lieten zien, maar ook: “als Als Zwarte Piet maar zwart is”.

Haatdragend taalgebruik

Facebook verwijderde binnen een half uur ons bericht over de intochten omdat het strijd was met “richtlijnen voor de community inzake haatdragend taalgebruik.” Dat was raar, het was een overzicht van intochten. Boosdoener was de archieffoto van Sinterklaas in Oostknollendam waar op de achtergrond Zwarte Piet te zien was. Dat mocht niet. Facebook weert foto’s en filmpjes van Zwarte Piet. Vorig jaar zijn ook groepen waarin gepleit werd voor Zwarte Piet verwijderd van Facebook. Nieuwsfoto’s van intochten zijn echter uitgezonderd. We maakten bezwaar bij Facebook en na een uurtje was het bericht terug. Maar toch… de waarschuwing dat ‘herhaaldelijke schending’ tot ‘verdere accountbeperkingen’ kunnen leiden zat ons toch niet lekker.

De Orkaan is geen partij in de discussie over Zwarte Piet. We schrijven erover als het zich in de Zaanstreek voordoet (dat was bv. het geval toen de landelijke intocht hier werd georganiseerd) en we publiceren overzichten van de intochten. En als op een archieffoto een Zwarte Piet staat, gebruiken we die gewoon. We gaan het verleden niet uitgummen. Als de roetveegpiet de nieuwe norm wordt ,hebben we volgend jaar genoeg andere archieffoto’s.

Hier het overzicht van alle Sint-intochten.

Reageren mag (graag zelfs), maar ook hier: hou het netjes, geen gescheld, geen beledigingen…

Deel dit artikel:

13 reacties

 • David Mitchel

  Wanneer vinden jullie dat roetveegpiet de nieuwe norm is dan? Is volgens mij al het geval.

 • Het gaat dit jaar al veel minder over de vraag of “ons” feest wordt afgepakt. Mensen die zo denken leven in een “wij en zij” samenleving en willen blijkbaar, dat het alleen een leuk feest is voor witte mensen. Ramsey Nasr schrijft in zijn boek De Fundamenten o.a. over het verdwijnen van Zwarte Piet en de Vleesindustrie. Over 100 jaar, denkt hij, zijn beide items niet meer aan de orde. Persoonlijk denk ik dat het sneller zal gaan. Helaas zijn er nog steeds mensen die zichzelf superieur voelen. Ik wens iedereen een prachtig Sinterklaasfeest!

  • Bep Hogendorp

   Het traditionele Sinterklaasfeest heeft niets met “superieur” voelen te maken. Jammer dat u dat soort stellingen poneert.

   • Gerda Brasser

    Het traditionele Sinterklaas is met zwarte Piet en heeft nooit iets met racisme te maken gehad. Als je daar aan gaat toegeven, ga je schuld bekennen aan iets wat niet bestaat.

  • Bert Versteeg

   Zwarte Piet mag nooit verdwijnen, ik wordt soms doodziek van dat geouwehoer!
   Het is jammer dat er wordt toegegeven aan een bepaald soort terreur van een hele kleine minderheid die tegen Zwarte Piet is.
   Het toont ook de zwakte van onze huidige samenleving,veel winkeliers hebben Zwarte Piet al uit hun etalages verbannen bang dat ze zijn dat hun winkelruiten worden ingegooid.
   Wat de vleesindustrie betreft zie je min of meer hetzelfde, ook hier proberen bepaalde individuen hun wil aan ons op te leggen.
   Net zoals Zwarte Piet mag het stukje vlees op je bord nooit verdwijnen.

 • Ger Docter

  Wij blijven buigen voor minderheden,ik ben niet op gevoed dat zwarte pieten rassisties is.Ik blijf dus voor zwartepiet.Maar we blijven buigen voor al die donkere minderheden,en we buigen zo diep dat we niet meer overeind komen.Maar als je dit zegt ben je al een rassist en een populist.

  • Anne Haan

   Je beschrijft jezelf in je laatste regel in elk geval goed.

  • Gerda Brasser

   Het is een Nederlands feest, dus waarom moet dat veranderd? Er veranderd al veel te veel.

   • Samuel van den Brink

    Wat er zeker is veranderd is de manier waarop we Nederlands schrijven.
    ‘Rassist’? Is dat een bassist van een ander ras?
    ‘…dus waarom moet dat veranderd? er veranderd al veel te veel’ Twee grammaticavauten in 2 korte zinnen.
    Wellicht is een cursus Nederlands geen overbodige luxe voor onze autochtone landgenoten.
    Het is om je kapot te schamen. En maar klagen over dat dingen veranderen.

    Om het even in perspectief te zetten: Vroeger kon je niet online reageren op een artikel in een krant. Dat ging met een brief, die alleen geplaatst werd als deze goed gespeld was. Nu kan iedereen van de mobiele telefoon of tablet van alles en nog wat de wereld in smijten over hoe slecht veranderingen wel niet zijn.
    We zijn heel selectief in wat we als ‘verandering’ zien.
    Vroeger gingen we ook niet met het vliegtuig op vakantie maar met de auto omdat dat een stuk goedkope was. Maar ook die verandering is klakkeloos geaccepteerd.
    Dus ja, veranderingen; Ze horen er bij.

    Zwarte Piet is een traditie maar dat is vierendelen ook, (liedje van Harrie Jekkers)
    Kijk wat minder zwart-wit naar het leven en accepteer dat er ook minstens 50 tinten grijs zijn.

  • Marieke van den Berg

   Met al dat diepe buigen voor ‘donkere minderheden’,is het bloed u danig naar het hoofd geschoten. Wat een beledigende reactie van u.

 • Marieke van den Berg

  Allereerst complimenten voor het organiseren van een alternatieve Sinterklaasintocht in Krommenie. Moeilijke tijden,veel regels,en toch een kinderfeest aanbieden vergt veel organisatie.
  Mijn kinderen hebben destijds als Zwarte Piet (onder leiding van Wim v.d. Park) prachtige intochten meegemaakt,alle Pieten werden zwart geschminkt,zo was dat altijd gegaan en zo zou het altijd blijven.
  In die tijd volkomen normaal. Er was geen enkele associatie met slavernijverleden of racisme.
  Tegenwoordig is er meer kennis over onze koloniale geschiedenis en bij mij hoorde daar voortschrijdend inzicht bij. Niet alles hoeft altijd te blijven zoals het ooit was.Vooral niet als kinderen zich daar niet veilig bij voelen. Het kwam bij mij tijdens de intocht in Krommenie daarom nogal provocerend over dat àlle Pieten zwart geschminkt waren.
  In deze tijd zou de organisatie daar inmiddels minder star in moeten zijn en hadden zij op z’n minst enige nuances kunnen aanbrengen in de kleur van de Pieten. Kleine moeite die niets af doet aan het vieren van een oud Hollands feest, maar wel getuigd van meegaan met de tijd waarin we leven.

 • En wat te denken van dat hele grote blank/blonde hoofd van dat jongetje in dat plaatje van Orkaan Junior?
  Zoiets past toch niet meer in onze huidige tijd redactie, bah!

 • Ik kom even terug op het boek De Fundamenten van Ramsey Nasr. Hij schrijft: ” Wanneer de Nederlander zich in zijn waarde voelt aangetast, verandert nuchterheid in botheid, sentiment in hysterie. En dan komt de oorlog; dan spelden veeboeren tijdens een protest hun kinderen Jodensterren op. Hysterie gedijt niet op feiten, maar op gevoel, er is geen ruimte voor reflectie.Bij Virus Waarheid zijn niet de duizenden COVID-doden en IC-patienten de slachtoffers, maar zijzelf. Zwarte Piet draait niet om gekwetste zwarte burgers, maar om witte Nederlanders, die in hun traditie worden bedreigd”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *