Sjoerd Klarenbeek: “Cultuurhuis ja of nee? Succes met kiezen!”

Over minder een week, op woensdag 20 juni mogen wij* onze stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam. 

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders. 

Dit is de opinie van Sjoerd Klarenbeek (Orkaan-lezer, gitarist, tennisser, Fluxer)

Succes met kiezen!

Een referendum. Een volksraadpleging. Zegt u het maar, mensen. Durft de raad misschien niet zelf te kiezen? Staakten de stemmen? Is de aardappel te heet? Cultuurhuis ja of nee. Succes met kiezen. We gaan de uitslag serieus nemen. Zegt men.

Inmiddels ben ik van tegen naar voor naar neutraal naar ik weet het niet gegaan. Ik weet niet eens meer in welke volgorde. Ik ben tegen, omdat het mij niet de mooiste plek lijkt, en voor Zaankanters ook niet per se de handigste, waardoor het voelt alsof het niet voor ons maar voor buitenlui wordt neergezet. En vanwege de hoge kosten. Onze centen! Reken maar uit hoeveel euro per huishouden of inwoner.

Maar ik ben ook vóór, omdat het nu eenmaal het enige concrete plan is dat er ligt, en ik wil graag meer podiumruimte en ruimte voor cultuur in Zaanstad. Er is al veel dicht en er gaat nog meer dicht. Ik ben zelf amateurmuzikant bij de popschool, we spelen nu in De Flux, en het is onzeker waar we binnenkort nog kunnen spelen. Dus ik wil opkomen voor onze hobby. “Onze cultuur”, waarvan bepaalde politici (zoals streekgenoot Martin Bosma) roepen dat ze onder vuur ligt. Bang dat een “nee” tot vertraging en een lange periode van afwegen en debatteren leidt, en misschien wel even hoge kosten.

Maar ik ben ook neutraal, omdat elke aanpak toch wel duur wordt, wegens achterstallig cultuurbeleid, en er toch wel een tijd op gewacht moet worden voor het klaar is. En tevens weet ik het niet, omdat gewoon niet duidelijk is wat er gebeurt bij een nee, bij een lage of hoge opkomst, en zelfs bij een ja-uitslag zal er nog heel wat gekibbeld worden voor er duidelijkheid is, laat staan dat er wat concreets gebeurt.

Kortom, het is gewoon niet te doen. De overtuigde ja- en nee-kampen voeren campagne met overdrijving, aannames, en schrikbeelden. En dan is er nog die rare deal met NS die ik ook al niet begrijp. Er is nog even tijd om te besluiten of ik ga stemmen, en zo ja, wat. Overtuig mij dus. Maar niet met overdrijving, aannames en schrikbeelden. Wat blijft er eigenlijk over van de campagnes als je die weglaat? Succes en veel wijsheid allemaal. Laten we ons in de tussentijd niet al te afhankelijk maken van de overheid en actief blijven als muzikant, schrijver, spreker, acteur, kunstenaar, bezoeker, luisteraar, fan, criticus, kortom als cultuurliefhebbers. Want cultuur zit in ons allen. En is iets om te delen.

Sjoerd Klarenbeek


Reageren? Graag! (en volgens de regels) maar als je een uitgebreide reactie hebt kan je die ook mailen dan plaatsen wij hem in deze opinie-rubriek.

Lees hier alle bijdragen op de Vrijplaats Referendum.

* Stemgerechtigde inwoners van Zaanstad

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *