“A global Fortune 500® brand that connects with consumers”, meldt de website. Het zal best, maar wij kenden het bedrijf niet (we leven onder een steen). Hoe dan ook: Skechers komt naar de Gedempte Gracht nummer 89 in Zaandam. 

Het bedrijf stelt in hun personeelsadvertentie (ja, ze zoeken nog mensen!), een van de grootste ‘footwear Brands’ ter wereld te zijn. Op 89 zat eerder Aktiesport en Sprinter. De letters van Sprinter zijn nog altijd zichtbaar. Zij werden in december 2023 failliet verklaard. 

Schoenen

Bij Skechers draait het om schoenen. Sportieve sneakers, casual sneakers, Hands Free Slip-ins, instappers, veterschoenen, canvas schoenen, bootschoenen, sandalen, boots, sleehakken, ballerina’s, pantoffels… Daarbij zijn er exemplaren die geschikt zijn voor voetbal, hardlopen en wandelen (dat lijkt iets anders te zijn dan ‘hiking’ want daar zijn dan ook weer schoenen voor). 

Dat we ver zijn weggedreven van voorvaderen die barrevoets de wereld bestormden* blijkt als je bekijkt welke technologie de verschillende voetbedekkers herbergen: ze ademen (knap!), zijn vegan, waterdicht, slipbestendig, beschikken over verbeterde tractie, stabiliteit en duurzaamheid.

Wat ‘Coming Soon’ betekent weten we niet: het is Engels. Wanneer ze opengaan weten we ook niet: er staat geen datum op het raambiljet. 

* 7.000 tot 8.000 voor Christus werden sandalen gemaakt van leer of van gevlochten gras. Maar… lazen wij op de site van het HunebedNieuwsCafé: ‘Zo’n 26.000 jaar geleden droeg de mens al schoenen, maar het bewijs wordt geleverd door de botten. De natuurlijke materialen waar schoenen van gemaakt zijn, zijn de verklaring. Sinds de moderne mens in Nederland leefde, droeg deze schoenen van leer en plantaardige vezels. De eerste schoenen waren een soort voetzakken van leer en in de loop van de tijd steeds ingewikkelder.’ 

Door: Merel Kan, foto’s én tip van Edwin Wielenga, informatie van de site van het HunebedNieuwsCafé (een ontdekking op zich!), en van de site van Skechers.