Slagerij Donker verder met Milco de Vries

Slagerij Donker heeft zijn klanten gerust kunnen stellen: de winkel blijft open en voortbestaan onder de naam Donker. Na het onverwachte overlijden van Jan Dirk Donker (59) op 12 december 2015 moest de continuïteit worden geregeld.

Joke Brasser, echtgenote van Jan Dirk, heeft de zaak overgenomen. Milco de Vries is nu de slager van dienst in de winkel. Hij was al als worstenmaker aan de slagerij verbonden. “We gaan op de oude voet voort,” zegt Milco. “Voor onze klanten verandert er niet veel. We blijven de ambachtelijke slagerij die we waren. Misschien dat we hier en daar wat gaan moderniseren.”

Eigen fokkerij
Op de oude voet wil zeggen dat een deel van het assortiment uit streekproducten bestaat. Rundvlees betrekt Donker van de eigen fokkerij van dikbilkoeien in de Wijdewormer en het varkensvlees van het ambachtelijke fokbedrijf Beemsterlant in de Beemster.

Op de Heiligeweg 1 is al sinds 1865 een slagerij gevestigd. Jan Dirk was de tweede generatie Donker die hier het slagersvak uitoefende. Zijn vader Klaas (die trouwde met Nel van Wijk) nam de winkel in 1955 over van zijn schoonvader Dirk van Wijk. De vader van Dirk had de slagerij in 1896 overgenomen. De vader van Klaas was al slager op ’t Kalf in Zaandam. Klaas fokte in de schuur achter de winkel varkens. Jan Dirk ging op zijn zestiende in de slagerij werken en werd in 1976 mede-eigenaar.

Hieronder de slagerij in 1960.

slagerij van wijk 1960

In 1900 zag het er zo uit.

slagerij van wijk 1900

Foto links boven en tekst: Jaap de Jong, historische foto’s Gemeentearchief Zaanstad.

(Bron: De Krommeniese slagers; Krommenieër Kroniek, december 2007.)

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Willy Evers

    Jammer dat Jan Dirk er niet meer is, ik neem mijn petje af voor zijn vrouw, die staat er maar voor om dit grote verlies te kunnen dragen, met een prachtige zaak, ja wat moet je. Ik wens Milco de Vries veel succes

  • Familie de Maar (voorheen Van der Leeden)

    Veel Succes Milco de Vries we hopen dat je het net zo goed doet als Jan Dirk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *