De gemeente Zaanstad houdt dat ‘partijen als de Fietsersbond’ betrokken waren bij de beslissing om het fietspad langs de Zaanse Schans af te sluiten.

Die beslissing is nu officieel teruggedraaid. Bij het verdedigen van de maatregel stelde wethouder Slegers dat deze genomen was na overleg met de Fietsersbond. De bond ontkende dat met klem.

Vrijdagavond werd de maatregel aan betrokkenen bekend gemaakt. Raadslid Romkje Mathkor die vragen over de ‘onveilige omrijdroute’ had gesteld, maakte het bekend via haar Twitter-account. Maarten van der Meer, directeur van de Stichting de Zaanse Schans, bevestigde het tegenover De Orkaan.

Zaanstad schreef gister in een persbericht dat voorzitter van de veiligheidsregio’ (burgemeester Hamming) “na overleg met het college van burgemeester en wethouders” (opnieuw Hamming, samen met o.a. verkeerswethouder Slegers):

“het aanwijsbesluit over het afsluiten van het fietspad bij de Zaanse Schans, afgelopen vrijdag [heeft] ingetrokken. Dit betekent dat de route gewoon open blijft voor (brom)fietsers.”

De onveilige (en lange) omrijdroute en het verzet van de Fietsersbond, gebruikers en ondernemers hebben niks met die beslissing te maken, het is gewoon niet zo druk op de Zaanse Schans:

“De afgelopen weekenden geeft een rustig beeld in de regio en op de Schans. De maatregel om de fietsroute bij de Zaanse Schans af te sluiten vanwege het niet kunnen waarborgen van de 1,5 meter afstand tussen bezoekers om corona-besmetting tegen te gaan, blijkt als gevolg hiervan niet langer meer noodzakelijk. Daarom is het aanwijzingsbesluit ingetrokken. Gemeente Zaanstad betrok partijen als de fietsersbond bij de beslissing om het fietspad af te sluiten.”

Voortschrijdend inzicht kennelijk. Via sociale media meldde Zaanstad eerder dat eigenlijk op 1 juni het besluit al in had moeten gaan. Nu is het dus van de baan. Voorlopig:

“Binnenkort bekijkt gemeente Zaanstad samen met belanghebbenden als stichting de Zaanse Schans, gemeente Wormerland en de fietsersbond welke alternatieve oplossingen er zijn om de 1,5 meter afstand te waarborgen tijdens drukke momenten en ervoor te zorgen dat de (brom)fietsers hun weg op een goede manier kunnen blijven vervolgen.”

Aanstaande donderdag gaat Sonja Puhl-Diehle, de woordvoerder van der Fietsersbond Zaanstreek, inspreken bij het Zaanstad Beraad over de zaak. Eerder toonde de Bond zich al fel tegenstander van de afsluiting. Toen Slegers eerder stelde dat de plannen met de bond besproken waren, schreef Sonja Puhl-Diehle:

“Ik moet helaas vaststellen dat de wethouder niet de waarheid spreekt. Er is over de omrijroute NIET met ons gesproken. Als deze wel met ons was besproken, hadden we die route afgewezen als zijnde onveilig en onverantwoord.”

Uit het intrekkingsbesluit zoals dat op de website van de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland verscheen, blijkt overigens dat de afsluiting al op 6 juni van kracht werd. Dat werd ook eerst gecommuniceerd door Zaanstad, later werd dat veranderd in 13 juni.