Slegers trekt plan in: sluiting begraafplaatsen Westzaan, Wormerveer en Zaandijk van de baan

De raad van Zaanstad was ’tegen’ en ‘zonder meer tegen’, het was een ‘schandalig’ plan, het college kreeg een ‘zeer negatieve zienswijze’, raadsleden waren ‘geschrokken’ van de plannen om drie begraafplaatsen in Westzaan, Wormerveer en Zaandijk op termijn te sluiten omdat de ‘exploitatie’ van de begraafplaatsen nu niet kostendekkend is. Kennelijk ‘bedacht op het Stadhuisplein’ en volledig voorbijgaand aan de gevoeligheden in de dorpen aldus een unanieme raad.

Wethouder Gerard Slegers (CDA) zag zijn plan sneuvelen en ging terug naar het college om later met een nieuw voorstel te komen.

Marianne de Boer (DZ) wil begraafplaatsen open houden, ze was geschrokken van het plan om deze drie begraafplaatsen moet sluiten, “je moet in je eigen dorp begraven kunnen worden.”

Peter van Haasen (PVV) was “zonder meer tegen”, hij vond een ‘zienswijze’ afgeven niet de juiste procedure. Hij had liever een raadsvoorstel gezien.

Merel Kingma (D66): “de stem van Westzaan is duidelijk, er is veel te snel over de cultuurhistorische waarde heengestapt.”

Mariska Schuttevaêr (ROSA): “een maatregel waar we niet achter kunnen staan. Sluiting is geen oplossing voor een financieel tekort. Vraag iemand uit Zaandijk of Wormerveer of Westzaan waar ze wonen en niemand zegt Zaanstad.”

Fidel Lopes (VVD): “met dit voornemen gaat het college volledig voorbij aan de betekenis van de dorpen. Niemand woont in Zaanstad. Dit is bedacht vanuit het stadhuisplein.”

Julie van ’t Veer (CDA): “Zeer negatieve zienswijze, het stuk mist gevoeligheid, sluiting is geen optie. En hoe gaat de gemeente om met de afgegeven ‘eeuwigdurende’ rechten.”

Marilou Hulsthoff (SP): “Het geld moet ergens anders vandaan komen.”

Natasja Stroo (GL): “plan is te kort door de bocht, begraven is al te duur voor mensen, geen regening met cultuurhistorisch en natuurhistorische betekenis.

Minke Simonse (CU): “wanneer het over begraafplaatsen gaat, het zou niet over geld moeten gaan. Waarde van begraafplaatsen dichtbij zijn onbetaalbaar.”

Rienk Spiekstra (PvdA): “andere dekking nodig, kijk naar de plek van de begraafplaats voor de maatschappij.”

Karin Lassooij (POV): “een schandalige zienswijze”

Slegers: nieuw voorstel

Wethouder Slegers kaatste de bal terug naar de raad die begraafplaatsen kostendekken wilde laten zijn. Als we het nu kostendekkend maken “dan schieten de begraafrechtkosten de pan uit, en we zijn al niet de goedkoopste in Nederland.”

Slegers ging bijvoorbeeld nadenken om de begraafplaatsen onderdeel van de openbare ruimte te maken, maar dat lost eigenlijk niks op: alleen de kosten worden verplaatst. “Als er andere opties zijn hoor ik dat graag.” Hij komt met een nieuw voorstel “zodat we deze discussie nooit meer in deze raad hoeven te voeren.”

De raadsleden wilden zelf nog meer: eerst met de raad overleggen voordat er een plan komt.

Voorafgaand aan het Zaanstad Beraad spraken Westzanders Rina Schenk een Ingrid Jahn in, zijn boden zo’n 3.000 handtekeningen in van mensen die tegen de sluiting van de begraafplaats in Westzaan waren.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Nico Smit

  Niemand vraagt zich af waar de 29 %, dat is meer dan 300.000 Euro, aan toegerekende overheadkosten
  vandaan komen.
  De joodse begraafplaats is een ereschuld van de gemeente Zaanstad, hoort niet uit dit potje te komen.

 • Bert Versteeg

  Het is duidelijk dat het plan van Slegers een brug te ver was!
  Van begraafplaatsen moet je afblijven en als er geld bij moet dan moet dat maar.
  In Zaanstad wordt veel te veel geld over de balk gegooid door burocratie, niet willen luisteren en onkunde en dan ga je die gaten niet dichten door zomaar begraafplaatsen te sluiten.

 • Cees Lienos

  Kosten dekkend maken.. misschien eens bekijken waarom het n ton kost, 10x grasmaaien hoeft geen 10.000 euro te kosten, maar de gemeente gooit met geld alsof ze genoeg hebben, ik zou eens kijken of dit echt wel n ton moet zijn. Besparen betekend even uit zoeken waar en hoe dat kan, niet sluiten.

 • Piet Davon

  Het blijft super vervelend dat de bewoners van Zaanstad continue met de plannen van wethouder Slegers worden geconfronteerd. Afkomstig uit een partij waar bijna geen kip op heeft gestemd in Zaanstad. En dan zo’n grote stempel drukken. Ergens gaat het dan niet goed in onze democratie. Het is niet te hopen dat deze belangrijke post in het nieuwe college weer naar Slegers gaat. 100K is natuurlijk helemaal niks op de begroting van de gemeente en dan zo’n zwaarwegende maatregel voorstellen. Hoe bedenk je het.

 • Anja Visser

  Gelukkig dat dit plan van tafel is. Hoop dat zulke plannen ook niet meer op tafel komen. Een onderzoek kost geld en dit hoef je niet te onderzoeken.

 • d siebeling

  Beste Gerard ik zou zeggen als je het niet meer weet opstappen dan maar
  Hij komt met een nieuw voorstel “zodat we deze discussie nooit meer in deze raad hoeven te voeren.”

  • Ron Bouw

   Slegers is van het CDA , christelijk dus.
   Moet je jezelf niet schamen dat je zo’n voorstel komt en uitsluitend om de euro’s.
   En deze man komt ook weer in het nieuwe college, we gaan er flink op vooruit in Zaanstad met zo’n persoon, die nog niet eens een echte Zaankanter is, advies: ga een ander baantje zoeken.

 • Ik vind het prima dat het niet door gaat mijn vader en moeder liggen daar begraven ik vind voor ze dit willen doen bedenk eerst voor dat ze dit gaan zeggen want hier door komt er heel wat boven bij de mensen van wie er iemand iemand hier licht.

 • Rens Kamminga

  Zie hier de zoveelste uitglijder van de ‘wethouder van bruggen, bomen en begraafplaatsen’. Kunnen we hem nog inruilen?

 • Tineke van Marle-Rem

  Oooh wat een opluchting.
  Mijn lieve ouders liggen daar.
  Hey Nanda Zwaan hier is goed nieuws 💋

 • Peter van de Laan

  Heb vorig mijn vrouw begraven op begraafplaats Zaandijk. Heb nachten wakker gelegen door dit ondoordacht voorstel, waarbij alleen geld telt.

 • Gre Luttik

  Begraven is in Westzaan een dure zaak. De duurste. Zoals Slegers zelf toegeeft is Zaanstad een van de duurste gemeente als het om begraven gaat. Bloemendaal is goedkoper. Familie kiest voor cremeren van hun geliefde in veel gevallen omdat begraven niet is te betalen. Dat een schande. Maar er is een oplossing! En eenvoudig.

  Laar Slegers mij maar eens bellen of mailen. Als hij tenminste de moed heeft!

 • P. Kalf

  Hoe zit dit met de begraafplaats op de Zuiddijk in Zaandam???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *