Sluiting De Sluis (even) uitgesteld… (filmpje)

De bezuinigingen op het budget van De Sluis, de vrijwilligersorganisatie die de integratie van vluchtelingen in Zaanstad, is voorlopig (even) van de baan.

Wethouder Rita Noordzij (CU) stelde tijdens de raadsvergadering voor om het contract met coördinatoren niet per 31 december ontbinden maar per 31 maart.

De gemeente wilde volgens eigen zeggen de Sluis niet sluiten maar “afschalen’ door de bezuiniging van € 100.000. Omdat met de afschaling de coördinatoren zouden wegvallen, valt ook de bodem onder het werk van de tientallen vrijwilligers weg. Daarmee zou De Sluis in feite ten einde komen.

De bezuiniging werd dan ook ‘stom’ (Laport, GL) en zelfs ‘stompzinnig’ (Roland van Braam, SP) genoemd. Elif Hotaman (DENK) gaf aan dat de huidige coördinatoren veel meer tijd in de Sluis steken dan waarvoor ze betaald worden. Vluchtelingenwerk het kan hetzelfde werk (voor 24 uur) niet overnemen. Ook DZ en POV onderstreepten het belang en riepen op geld te vinden voor het verlengen van de huidige financiering.

Ook waren raadsleden verrast door de plotse aankondiging van de plannen, “het verdient geen schoonheidsprijs” volgens Ruud Pauw (ROSA). Volgens Roland van Braam werden de plannen “out of the blue gedropt” bij de organisatie.

De publieke tribune zat bomvol vrijwilligers en vluchtelingen van de Sluis. Vrijwilliger M. de Vries filmde voor ons:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *