Sluiting restaurant Ornina door Zaanstad teruggedraaid

Restaurant Orima is ten onrechte gesloten door de gemeente. Sluiting was een te zware sanctie.

Uitbater Bas Kurdi krijgt de Drank- en Horecavergunning en Horeca-exploitatievergunning weer terug die hij eind juni 2020 kwijtraakte.

Zaanstad liet een onafhankelijk onderzoek doen en kreeg ook ‘ongeveer tegelijkertijd’ een advies van de externe hoor- en adviescommissie over het bezwaar van de exploitant. In beide gevallen werd geconstateerd dat de gemeente met de sluiting een te zware straf had uitgedeeld. Bij de intrekking is onvoldoende onderbouwd waarom deze zo zwaar is, bovendien is niet uitgelegd waarom een lichtere sanctie niet mogelijk was.

UPDATE: Onderzoek sluiting Ornina in januari openbaar…

Partycentrum

Zaanstad sloot het restaurant omdat er geen vergunning was voor feesten en partijen, iets dat de exploitant niet wist omdat de vorige eigenaar deze wel organiseerde. Ook zou Kurdi zich niet aan de terrasvoorschriften hebben gehouden (muziek te horen) en de sluitingstijden (00.00 uur) niet hebben gehandhaafd. Dat laatste zou hij diverse malen hebben gedaan.

Harrie van der Laan van de POV stelde daarover vragen en kreeg te horen dat Bas Kurdi niks had gedaan om een ‘zwaardere’ vergunning te krijgen maar wel voortdurend te laat open bleef. Burgemeester Hamming:

“Het gaat om een ondernemer die volhardt, ondanks eerdere waarschuwingen en andere handhavingstrajecten die zijn ingezet, in het overtreden van de voorwaarden van zijn vergunning. Overigens gelden de regels zoals deze zijn toegepast bij deze ondernemer en diens onderneming voor alle ondernemers in heel Zaanstad. De gemeente mag geen onderscheid maken behoudens bijzondere omstandigheden. Juist door een gelijke lijn te hanteren, blijven wij een betrouwbare overheid voor alle ondernemers in Zaanstad.

Burgemeester is nu van die harde lijn teruggekeerd en “bekijkt in verdere gesprekken met betrokkene wat er nodig is om de vervolgstappen te bepalen en de impact van dit besluit.” Wat dat betekent is niet duidelijk, maar omdat het restaurant al een half jaar dicht is, zou compensatie een optie kunnen zijn. Tegelijkertijd heeft Ornina nog steeds niet de juiste vergunning voor feesten en partijen, iets wat de ondernemer nodig zegt te hebben voor een sluitende exploitatie.

In de zomer vroeg Kurdi ook om tijdelijke teruggave van de horeca-vergunning zodat het restaurant zou kunnen openen tot op zijn bezwaar tegen het besluit tot intrekking van de horeca-exploitatievergunning zou zijn beslist. Wethouder Hans Krieger (VVD) wees dat als loco- burgemeester af omdat het om meerdere overtredingen en een ‘ernstige’ situatie ging. Dat de ondernemer in corona-tijden extra getroffen was, speelde voor Krieger geen rol. Bovendien vreesde hij precedent-werking. Ook had de ondernemer al eerder naar de rechter kunnen stappen, dus had hij nu zijn beurt voorbij laten gaan.

“Op het moment dat een ondernemer volhardt, ondanks eerdere waarschuwingen en andere handhavingstrajecten die zijn ingezet, in het overtreden van de voorwaarden van zijn vergunning, dan zijn vervolgstappen onontkoombaar.”

Handhaving

Kurdi schreef – bijgestaand door het PvdA-ombudsteam – een uitgebreid rapport over zijn strijd met Handhaving en de gemeente. Kurdi stelt dat op zijn brieven geen antwoord kwam en dat Handhaving het op hem voorzien had. De overtredingen waren volgens hem minimaal terwijl de gemeente categorisch weigerde mee te werken aan aanpassing van het bestemmingsplan en legalisatie van een situatie die al 25 jaar gedoogd werd (of zelfs werd toegestaan). Volgens het ombudsteam ging het om “buitenproportionele maatregelen in relatie tot de aard en werkelijke ernst van de overtredingen” en stevent Kurdi door de maatregelen op een faillissement af.

Hamming zei in antwoord op eerdere vragen dat de gemeente er alles aan gedaan heeft om de ondernemer te helpen.

Onduidelijk blijft waarom de afgelopen 25 jaar het restaurant zonder problemen feesten en partijen kon organiseren en wel laat open kon blijven.

Het restaurant zit naast de tennisbanen en voetbalclub Hercules aan het Kuilpad bij de ingang van de Jagersplas.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jack van Brederode

  Wat een geweldig nieuws! 🙂 Nu nog deze ondernemer ruimhartig schadeloos stellen. Het bestemmingsplan aanpassen. Zodat hij na de Corana crisis weer verder kan.

 • Erik Esteie

  “en kreeg ook ‘ongeveer tegelijkertijd’ een advies van de externe hoor- en adviescommissie”

  Adviescommissie?

  Wie zitten in deze commissie? (en zijn ze misschien overwerkt en wordt het allemaal teveel?)

  Is dit transparant, of is dit weer iets waar we we niets van mogen weten omdat het misschien (financiele) consequenties kan inhouden en om het met de mantel der liefde af te dekken word er als nog geoordeeld dat de uitbater niks fout heeft gedaan.

  Ik weet het niet hoor maar iets zegt mij dat de gemeente Zaanstad totaal de weg kwijt is en maar wat aan modderd, zie de vergunning voor de Zaanse golf.., en de gemeente zou mij moeten vertegenwoordigen in allerlei zaken

  Maw, wij zijn totaal de weg kwijt omdat wij hebben gekozen dat deze volksvertegenwoordigers het beste onze belangen kunnen dienen(tenminste, ik heb nog nooit kunnen kiezen wie mijn ambtenaar zou kunnen zijn, iemand die de waan van de dag kan vertegenwoordigen, waar ik nu voor moet kiezen is iemand die het beleid van deze ambtenaar moet verdedigen)

  Gelukkig is de gemeente Zaanstad bang voor een schade claim en is onze democraties gekozen burgemeester Hamming terug gekomen op zijn beslissing(op advies van zijn raadgevers)

  “Juist door een gelijke lijn te hanteren, blijven wij een betrouwbare overheid voor alle ondernemers in Zaanstad.

  Wat een farce!

  Als “onze” burgemeester ballen heeft dan stelt hij orde op zaken op veel meer gebieden en zorgt hij dat er meer orde op zaken gesteld wordt dan de zogenaamde ondermijning van de samenleving(zijn stokpaardje) en de harde hand die hij voor staat.

  Ik zou zeggen dat je eerst moet zorgen dat je eigen organisatie(lees de gemeente, en dat zijn wij) op orde is voordat je anderen de maat neemt

  Sorry, ik ben boos op alles wat de de zogenaamde gemeente Zaanstad(lees wij) voorstaat en dit is weer een mooi voorbeeld van het feit dat de gemeente niks fout doet, het zijn altijd anderen die niet aan de regels voldoen.

  Loders Crocklaan kan gewoon een gebouw verbouwen, zonder vergunning, we gedogen dit gewoon, net als de uitbouw van de familie Watak.

  Maar o wee als we iets te laat sluiten en er na de sluiting ongenode gasten aanwezig zijn.

  • De Orkaan

   De ‘externe hoor- en adviescommissie’ is een officiële instantie, wel betaald door Zaanstad maar de leden zijn niet in dienst van de gemeente. Wie tegen een besluit van de gemeente bezwaar maakt komt meestal eerst bij deze commissie terecht, daarna pas kan je naar de rechter of de Raad van State stappen. In dit geval oordeelde de commissie dus dat Zaanstad het niet goed had gedaan.

  • Roelof Wit

   Hoe kan het dat dit proces zo hard gespeeld is? Dat is wat de burgemeester zich af moet vragen . Er werd al 25 jaar gedoogbeleid gevoerd in het toestaan van feesten en partijen. Bovendien zit deze zaak op een plek ver van welke buren dan ook. Ik heb er regelmatig op het terras gezeten en heb van overlast door muziek niets gemerkt . Een onbegrijpelijke bureaucratische janboel. Door dit soort gedrag van openbaar bestuurders haken mensen af. Ze keren de politiek en daarmee ook de samenleving de rug toe en sluiten zich aan bij bij extreme groepen die onze samenleving ondermijnen. Wat een slechte bestuurlijke vertoning . Zaanstad doet er goed aan dit proces te evalueren en zijn systeem en uitvoering aan te passen. Zodanig dat ze in dienst van de burger staat en niet zoals bij uwv en belastingdienst een heksenjacht voert op die burger. Tenenkrommend en teleurstellend. Hallo Zaanstad het is 2021 tijd voor open deuren open armen echte betrokkenheid positieve inzet en warmte . Maak de wereld in ieder geval in de zaanstreek een beetje leuker . ZAANSTAD JE KAN HET . Je burgers willen het. GOED nieuw jaar . Vriendelijke groet Roelof Wit

 • Angelique van Schuppen

  Super.
  Deze mensen verdienen het.
  Het is een hardwerkende man en deed alles mrt liefde voor de zaak.
  En juist zulke eetgelegenheden op dit soort mooie plekken hebben we nodig.
  Gefelifiteerd….

 • Y. Kleijn Veldhuys

  Hoop echt dat het Bas gaat lukken! Hij is veel te zwaar gedupeerd en heeft recht op een ruime schadevergoeding. Afgelopen zomer prachtig mooi weer, heel veel bezoekers aan de Jagersplas maar zijn terras moest zo nodig dicht…. Volgende zomer allemaal wat bij hem eten en drinken. Ik zeg proost!

 • Jaap Meeuwsen

  Ik lees op hun website dat ze op 30-12-2020 weer open zijn.
  Mogen de restaurants dan weer open dan ?
  Alleen afhaal waarschijnlijk ?
  Laten we hopen dat ze het redden.

 • Miep van der Meijden

  Terecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *