SMZ-directeur Kruijver droomt 1000 hotelkamers

In een persbericht van Marketing Zaanstreek over de opening van de ZaanStore, staat dat in het centrum van Zaandam “voor de komende jaren een uitbreiding met 1.000 hotelkamers [is] gepland.”

Wij telden en kwamen tot maximaal 200. Dat is ook het aantal dat door Zaanstad is aangeleverd. De overige 800 zijn er ‘bijgedroomd’ door Lex Kruijver, directeur van Stichting Marketing Zaanstad.

Kruijver is verantwoordelijk voor het persbericht met het aantal van 1000 extra hotelkamers. De afdeling communicatie van Zaanstad heeft het persbericht wel gezien omdat ook een quote van wethouder Dennis Straat in het bericht is opgenomen, maar heeft “helaas over het hoofd gezien” dat Kruijver over “een uitbreiding met 1.000 hotelkamers” schrijft.

Zaanstad heeft aan Kruijver twee geplande hotels doorgegeven: het Zaanhotel, Ebbehout 22, achter het station dat 102 kamers krijgt, en Hotel You (het voormalige Typhoongebouw aan de Westzijde) waarin 65 tot 75 kamers komen. Samen 167 à 177.

‘Abuis’

We hebben Kruijver gevraagd naar de herkomst van de overige 800 kamers. Het is volgens hem een ‘abuis’, en het persbericht is na onze vraag ook meteen aangepast, nu staat dat er “ruim 100 hotelkamers gepland” zijn (en dat is volgens ons dus weer te weinig). Hoe is het ‘abuis’ van Kruijver ontstaan?

“Dat komt omdat mijn toekomstige vooruitzichten en cijfers gebaseerd op harde plannen door elkaar zijn gelopen. Met het oog op de verwachte groei van het toerisme wereldwijd (o.a. sterke stijging in vliegbewegingen) is een sterke groei van de hotelcapaciteit in de hele MRA te verwachten. Ik denk dat een uitbreiding van de totale capaciteit in de Zaanstreek met zo’n 1000 kamers in de komende jaren niet onrealistisch is. In het omgevingsplan van het Hembrugterrein staan 280 kamers opgenomen, dat schiet al op.”

Hier beginnen werkelijk en fantasie wel erg door elkaar te lopen bij Kruijver. Dat het aantal vliegbewegingen sterk gaat stijgen is het grote discussiepunt bij Schiphol, daar is een grens van 500.000 die niet zomaar zal worden overschreden. Voor het hotel op het Hembrugterrein zijn geen concrete plannen, het is alleen bekend dat een hotel van maximaal 280 kamers mogelijk is volgens het bestemmingsplan. Maar dat is natuurlijk geen “geplande uitbreiding”. Kruijver heeft het nu over “totale capaciteit in de Zaanstreek” maar in het persbericht ging het toch echt over centrum Zaandam.

Het is niet de eerste keer dat Kruijver zijn fantasie de vrije loop laat. In november vorig jaar droomde hij bijvoorbeeld nog over een molen op de Gedempte Gracht.

Maar dat is natuurlijk allemaal ‘Marketing’…

Foto: Zaanhotel achter station in aanbouw (Erik Esteie).

Deel dit artikel:

6 reacties

 • JBP

  De twee nieuwe hotels die Zaanstad heeft doorgegeven zijn, begrijp ik, ‘zekerheden’. Maar de Orkaan schreef eerder ook over komende hotels in de Westzijde (behalve Hotel You werd Cubanita/Bobby’s genoemd alsook de verdieping(en) boven de Bieb in het Verkadepand) en Zuiddijk (#87, Golden Zaan Hotel). Ik meen dat daarvoor ook al (omgeving)vergunningen door de gemeente zijn afgegeven. Geen idee hoe het met het aantal B&B-kamers zit. En is het hostel aan de Westzijde nog steeds gesloten? Met andere woorden: de komende jaren zal het aantal hotelkamers ongetwijfeld verder stijgen.

  • De Orkaan

   Die twee (Cubanita en Golden Zaan) zijn kleine locaties, dus zelfs als je die erbij op zou tellen kom je net aan de 200. Voor de Bieb-plannen (niet eerder dan 2020) is nog geen vergunning aangevraagd. Hoeveel kamers dat zijn is dus onbekend. Ook zijn er al jaren geruchten over een hotel in het oude AH-kantoor aan de Westzijde. Dat van de “1000 geplande kamers” is dus klinklare onzin.

  • Merel Kan

   Toevallig hadden we net contact met Dries Belkadi, de nieuwe eigenaar van de Zaanse Hostel. Onze citymarketeer mag er vanaf volgende week vrijdag weer 8 kamers bij optellen.
   https://www.deorkaan.nl/zaanse-hostel-mag-weer-open/

 • Brabozaankanter

  Stichting Marketing Zaanstad, Daar krijg ik, als ik dat lees of hoor, acuut enorme jeuk van …in negatieve zin dat is..

 • Jaap de Jong

  Wat toepasselijk, beste Brabozaankanter, op de Nationale Luizendag

 • Hij weet al dat er voor dat stukkie grond naast het station een andere bestemming moet worden gezocht…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *