Sneller groen voor fietsers

In mei kondigde de provincie Noord-Holland het plan al aan: kunnen verkeerslichten niet zo afgesteld worden dat fietsers vaker of eerder groen krijgen.

Dat is nu gebeurd op vier plekken in Zaanstad: bij de Guisweg, de Julianabrug, de Alexanderbrug en de Bernhardbrug.

De Fietsersbond vroeg om aanpassingen bij zes verkeerslichten in Zaanstad. De gemeente en de provincie onderzochten of dat lukte. Op vier kruispunten dus wel:

  • Guisweg – Lagedijk (Julianabrug, Zaandijk)
  • Guisweg – Provincialeweg (Zaandijk)
  • Leliestraat – Zuideinde (Alexanderbrug, Koog a/d Zaan)
  • Van Goghweg – Westzijde (Bernhardbrug, Zaandam, foto boven)

De verkeerslichten op de hoek Zaanweg – Edisonstraat bij de Zaanbrug (Wormerveer) en bij de hoek Provincialeweg – Leliestraat (Koog aan de Zaan) zijn zo verouderd dat aanpassingen op korte termijn niet mogelijk zijn.

Foto onder: Korte Hogendijk – Provincialeweg in Zaandam, misschien het verkeerslicht in Zaanstad waar fietsers het langste op moeten wachten (BUS) en dat het kortste op groen staat.

provincialeweg zaandam

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Nicole Vet

    OK ZNSTD, even meelezen aub, want ik heb ook een verzoek. Geef normale mensen een reële kans het tot de overkant te halen bij de voetgangers oversteek naast de Slinger (NS station/Houtveldweg), u weet wel, dat prachtige viadukt-je).
    Het verkeersregime hier is 100% autoverkeer/0% voetgangers (en fietsers), alleen al omdat groen van oost-naar-west niet automatisch groen van west-naar oost betekend. Bij elke oversteek hier sta ik doodsangsten uit (ook omdat er op de Houtveldweg WAANZINNIG HARD wordt gereden, vooral “wijk-uit”… wat misschien ergens nog te begrijpen valt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *