Sociale Woningbouw Zaanstad, een rijke geschiedenis

De sociale woningbouw uit de eerste helft van de vorige eeuw leverde karakteristieke woonwijken op: Vissershop en Havenbuurt (Zaandam), Blok en Lijnbaan (Krommenie), Zuiderkerkstraat (Koog), Elektrabuurt (Wormerveer) en de Rode Buurt (Zaandijk).

Nu zijn het huizen van 100 jaar oud. Wat daarmee te doen? Sloop of nieuwbouw? Zaanstad gaat daar over nadenken maar eerst hebben ze die wijken (ruim 30) in kaart gebracht.

Hebben die woningen cultuurhistorische waarde? En kunnen (of moeten) ze behouden worden? Wethouder monumenten en erfgoed Natasja Groothuismink zegt in het persbericht van Zaanstad:

“Wijken zoals de Rosmolenwijk in Zaandam en de Zuiderkerkstraat in Koog zijn heel kenmerkend voor de Zaanstreek aan het begin van de twintigste eeuw. Deze inventarisatie en waardering geeft een waardevol totaalbeeld van dit type wijken. Zo kunnen we samen met woningeigenaren het gesprek aangaan over het opknappen en bewaren van deze wijken.”

In het begin van de twintigste eeuw werden in alle voormalige Zaangemeenten woonwijken ontwikkeld voor arbeiders die werden gebouwd volgens de meest moderne technieken. Voor de opzet en de uitstraling van de woningen was veel aandacht en er werden architecten en stedenbouwkundigen van naam aangetrokken. Maar, zo stelt de gemeente, die woningen zijn nu vaak in technisch slechte staat.

Over veel van die wijken en woningen heeft De Orkaan al geschreven: Het Blok, de Eikelaan, Rosmolenbuurt, Havenbuurt, de Rode Buurt… En op basis van de inventarisatie van Zaanstad zullen we dat de komende weken met enige regelmaat doen. Wijk voor wijk…

Onder: Havenstraat (1940), boven: P.L. Takstraat.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Ans Pieper

  Interessant onderwerp. Ik verheug mij erop.
  Nu bewoner gerenoveerde sociale huurwoning in de Kleurenbuurt.
  Eerder onder andere laatste bewoner boven de poorten in het Vissershop

 • Jonathan van der Sluis

  We weten dat mooie sociale huurwoningen na verloop van tijd aantrekkelijk worden voor hoge inkomens, de zogenaamde gentrification. Waarom dan geen kwalitatief hoogwaardige sociale woningbouw, zowel wat betreft de duurzaamheid als architectonisch? Wat zou er mis zijn met de ambitie om iets neer te zetten waarvan men over 100 jaar zegt: “wow, wat maakten ze toen prachtige huizen!” en wat ook nog eens een goede fundering heeft?

 • Ben Jansen

  Sloop of nieuwbouw, Zaanstad gaat daar over nadenken? Voor de afgebeelde ongeveer 30 woningen in de Havenstraat (De Delftse Rij) geldt dat het nu op 4 na koopwoningen zijn. Dus ik denk niet dat Zaanstad ze gaat slopen……. Dat hoop ik niet……

 • Harry van Nek

  In de Russische Buurt, Tolstoistraat, stond ook een blok sociale woningen van woningbouwvereniging Goed Wonen welke recentelijk is vervangen. De woningen zijn rond 1915 gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *