De sociale woningbouw uit de eerste helft van de vorige eeuw leverde karakteristieke woonwijken op: Vissershop en Havenbuurt (Zaandam), Blok en Lijnbaan (Krommenie), Zuiderkerkstraat (Koog), Elektrabuurt (Wormerveer) en de Rode Buurt (Zaandijk).

Nu zijn het huizen van 100 jaar oud. Wat daarmee te doen? Sloop of nieuwbouw? Zaanstad gaat daar over nadenken maar eerst hebben ze die wijken (ruim 30) in kaart gebracht.

Hebben die woningen cultuurhistorische waarde? En kunnen (of moeten) ze behouden worden? Wethouder monumenten en erfgoed Natasja Groothuismink zegt in het persbericht van Zaanstad:

“Wijken zoals de Rosmolenwijk in Zaandam en de Zuiderkerkstraat in Koog zijn heel kenmerkend voor de Zaanstreek aan het begin van de twintigste eeuw. Deze inventarisatie en waardering geeft een waardevol totaalbeeld van dit type wijken. Zo kunnen we samen met woningeigenaren het gesprek aangaan over het opknappen en bewaren van deze wijken.”

In het begin van de twintigste eeuw werden in alle voormalige Zaangemeenten woonwijken ontwikkeld voor arbeiders die werden gebouwd volgens de meest moderne technieken. Voor de opzet en de uitstraling van de woningen was veel aandacht en er werden architecten en stedenbouwkundigen van naam aangetrokken. Maar, zo stelt de gemeente, die woningen zijn nu vaak in technisch slechte staat.

Over veel van die wijken en woningen heeft De Orkaan al geschreven: Het Blok, de Eikelaan, Rosmolenbuurt, Havenbuurt, de Rode Buurt… En op basis van de inventarisatie van Zaanstad zullen we dat de komende weken met enige regelmaat doen. Wijk voor wijk…

Onder: Havenstraat (1940), boven: P.L. Takstraat.