Solaroad transformator Provinciaal Monument

Update:

1 april
Het transformatorhuisje naast het fietspad langs de N2013 in Krommenie wordt een Provinciaal Monument.

Volgens de Provincie Noord-Holland is deze keuze ingegeven door “de iconische rol die het gebouwtje in de discussie rond de energietransitie heeft gespeeld.”

De provincie heeft nog even getwijfeld wie de eer ten beurt zou vallen, maar dat Zaanstad een grote kans zou maken, stond al bij voorbaat vast. Het aantal omstreden projecten op dat zich op het grondgebied van Zaanstad heeft afgespeeld, is indrukwekkend aldus de Provincie:

“denk aan de leenfietsen van Flickbike, de mega-fabriek van Energyra, de niet-lichtgevende plantjes van Plant-e, de nul-op-de-meter-woningen in Zaans Hout, de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn, de windmolens langs het Noordzeekanaal en op de Hemmes, de website Duurzaan, de wonderturbine van MegaWindForce…”

In kringen in het Provinciehuis wordt gefluisterd dat de uitverkiezing te maken heeft met de nieuwe gedeputeerd Jeroen Olthof die zich binnen het college sterk maakte voor een steuntje voor Zaanstad: “dat moest volgens Olthof ook weer eens op de kaart”.

Een woordvoerder van GL-gedeputeerde Zita Pels (monumenten en energietransitie) motiveert de keuze voor Solaroad als volgt:,

“De discussie die deze innovatie heeft opgeleverd heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de meningsvorming rond de zo noodzakelijke energietransitie. Zowel op nationaal als internationaal niveau hebben velen zich met het zonnefietspad beziggehouden via discussiefora, websites, YouTube en social media.

Zonder overdrijving kunnen we zeggen dat het aan publiciteit elke euro van de geïnvesteerde € 3,6 miljoen (tot nu toe) waard is geweest. NH staat op de transitiekaart dankzij Solaroad. Dat het project qua energieopbrengst tot dusver suboptimaal uit de verf kwam, doet daar niet aan af.”

Het fietspad valt buiten de prijzen. Noord-Holland:

“Helaas is er geen prijs voor het vaakst opgelapte provinciale fietspad, anders was die zeker in Krommenie terecht gekomen.”

Vanmorgen om 11.00 uur zal Pels zelf aanwezig zijn bij een ‘bescheiden’ onthulling van een gedenkplaatje aan het transformatiehuisje, belangstellenden wordt gevraagd de ceremonie zo veel mogelijk via de live-stream van de Provincie te volgen.

Foto’s: Jan Lapére

solaroad fietspad jan lapere

solaroad 1000 jan lapere

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *