Spanning bij Sportfondsenbad, Jan Hein Bakker weg na gesprek politie

Momenteel –maandagmorgen- staat ontwikkelaar Jan Hein Bakker voor de deur van het gekraakte Sportfondsenbad in Zaandam.

Hij wil naar binnen met een bouwploeg en hij heeft onder meer steigermateriaal meegenomen.

Sinds februari van dit jaar is het voormalige zwembad, dat net voor de oorlog is gebouwd, gekraakt door mensen die vinden dat het verpauperende pand een beter lot verdient.

Wij hadden contact met een van de krakers die om 8 uur wist te melden dat er gepraat wordt met Bakker, maar dat ze hem niet binnen willen laten. Dit zou huisvredebreuk zijn. De huidige bewoners zijn bang dat de ontwikkelaar dingen onherstelbaar gaat beschadigen.

Update 10:00 uur: na een gesprek met de politie is Jan Hein Bakker vertrokken met zijn mensen en materiaal.

Hier vind je ons dossier over het Sportfondsenbad. Wij updaten dit stuk, zodra er meer te melden is.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Karin S

  Kraken, wat ouderwets, bestaan die mensen nog? In feite zou je ook kunnen vinden dat mensen in te grote huizen wonen. Dring je daar binnen om de boel te bezetten. Want daar gaat het toch om? Wat men met zijn bezit doet moet men zelf weten. Ik ben in deze tijd tegen kraken, sterker nog, ik vind het bezetten van iets wat niet je eigendom is diefstal en dus misdadig: gewoon crimineel gedrag. Wel ben ik voor meer betaalbare woningen voor starters en luiden met een kleine beurs.

  • Hans flanderein

   Er is een groot verschil tussen privaat en persoonlijk eigendom.
   (Persoonlijk eigendom is het huis waar je woont, je fiets, dingen die je gebruikt)
   Privaat eigendom is een blok van een woningcorporatie, aandelen van een bedrijf ed. Dingen die gekocht worden met als doel het maken van winst die niet door de eigenaar zelf gebruikt wordt)
   Het leeg laten staan van huizen en vastgoed winst te maken terwijl mensen dakloos zijn vind ik een misdaad.
   (Daarnaast houden krakers de woningmarkt scherp, pakken leegstand aan en voeren campagne voor meer sociale huur)

   • Karin S

    Hans, zeer veel dank voor deze duiding! Privaat eigendom, inderdaad dat maakt groot verschil. En je hebt gelijk wat de krakers betreft die dit soort leegstand hebben aangegrepen om campagne te voeren voor meer sociale (betaalbare) huur en koop. Hulde!

 • lydia

  Dit is toch werkelijk niet te geloven, daar is ie weer! Jan Hein Bakker. Waarom laat iemand uit onze gemeenteraad het toe dat deze man telkens weer opnieuw zijn slag kan slaan. wie is die persoon?
  Hoe vaak moet iemand failliet gaan voordat hij tot eeuwig stoppen kan worden gedwongen. Hij zegt dat het door de Crisis kwam, die veroorzaakt hij toch zelf. HSB bouw haalde destijds heel snel zijn spullen weg omdat ze het anders kwijt zouden zijn. Als Bakker eens met een behoorlijk budget kwam en het oude zwembad eens een keer op een goede manier af maakte. Het is toch duidelijk, zonder geld begin je niets. Eerst haalde hij de schoorsteen er af, daarna was het zo lek al een mandje, toen bouwde hij er een halfslachtige Unit er in, ook lek, en dacht dat er wel iemand interesse had om dat te kopen. Natuurlijk niet. Ook de gemeente begrijp ik niet dat deze man nog steeds zijn gang mag gaan. Geef hem een baan in de plantsoenendienst, daar is nog genoeg te doen.

 • lydia

  Bakker had natuurlijk wel een paar briefjes bij omwonenden in de bus gedaan over zijn plannen. “de komende weken starten wij weer met de werkzaamheden aan het sportfondsen bad. In eerste instantie zal het zijn aan de zuidkant tussen het sportfondsenbad en het gebouw van de Schildershoek en na circa 2 weken aan de Noordzijde, aan de kant van de Mauvestraat”. Vandaag zegt hij ineens dat hij het dak gaat vernieuwen. Wat gaat er gebeuren?? Nog steeds onduidelijk en een in de haast gemaakt briefje. Natuurlijk kregen de krakers het briefje niet want hij wilde het stiekem doen. Helaas hebben wij goed contakt met deze bewoners en gaven het hun.

  • Zamel geld in met de buurt en koop het pand, dan kan je ermee doen wat je wilt!
   Kraken is strafbaar, dus hoop dat die gasten er binnenkort uit gesleurd worden.

   • Hans flanderein

    Kraken is strafbaar, lekker boeiend.
    Wat is erger, mensen die zich “illegaal” toegang verschaffen tot een monumentaal pand, er in wonen en onderhoud plegen?
    Of een malafide pandjesbaas die de schoorsteen sloopt en er alleen een duit aan wil verdienen terwijl de monumentale waarde hem aan zijn reet kan roesten?

 • Jan Schoen

  Het zou een zegen voor de Schildersbuurt zijn wanneer de heer J.H. Bakker uit de buurt zou verdwijnen. De man heeft voorwaar genoeg schade aangericht.

 • Ilse

  Ik woon nu zo’n zes jaar in Zaandam en ik heb dat leuke gebouw nog niet eerder gezien. De naam van dhr Bakker ben ik al wèl meerdere malen tegengekomen en niet op een positieve manier.
  Zonde als het gebouw (verder) verprutst zou worden.

 • lydia

  Gelukkig, alle steigermateriaal is weer weg, Bakker is ook weer weg.
  Wat zal de volgende stap zijn van deze domme man. Wij staan op scherp.
  Ik wil echt wel dat het gebouw op een goede professionele manier word opgeknapt maar niet op de “bakker” manier.

 • Herman Aartsen

  Sorry Lydia, deze man is niet dom maar zeer leep. Een ieder zou gewaarschuwd moeten zijn!

 • Lydiagrabijn

  Natuurlijk een goed idee, onderin een leuk restaurant en boven in een paar appartementen. lijkt me best haalbaar, er is vast iemand die daar een bedrijf wil beginnen, alleen wel weer aantrekking voor veel verkeer. Een fietsrestaurant

 • Lydiagrabijn

  Het is jammer wij zullen zien wat er gebeurd, waarschijnlijk staat de heer Bakker weer op maandag om 7 uur met groot gareel voor de deur, hekken plaatsen en wat al niet meer.
  De nabije buurt zal die hekken accepteren alleen als het moet.
  Hij heeft nu eenmaal gewonnen, daar doen wij toch niets aan alleen moet wat hij gaat doen netjes in overleg plaatsvinden. Er zitten nog broedende vogels op het dak daarom kan hij eerst binnen beginnen. Alleen wat. Het schijnt binnen nog steeds bijna in te storten, misschien helpt hij een handje.
  Toch is het nog steeds schande voor iemand die bij de gemeente werkt en het nog steeds toestaat. Hebben wij geen burgemeester???

  Er zijn buurtbewoners die het voorstel hebben dat er een restaurant in kan komen, dat zou leuk voor de buurt zijn, Als Overtuinen er in de toekomst ook bij wordt gebouwd zou het een aanwinst zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *