Spooroverbouwing Zaandam: zo wordt het! (Filmpje)

Het Zaanse bureau Nunc Architecten zette vandaag een impressie online van het voorlopig ontwerp van de spooroverbouwing in Zaandam.

De overbouwing is het sluitstuk van de Knoop in Inverdan en verbindt de centrumzijde via een fiets- en voetgangersroute met de westzijde van Zaandam.

Het ontwerp is onder andere geïnspireerd op een schilderij dat Herman Heijenbrock in 1920 schilderde. Daarop staat dicht bij station Zaandam stoomzagerij De Veldlust.

Eerder deze week postte Nunc een 1:1 detail van de fietsenstalling op Twitter.

In de impressie zie je de fietsenstalling met 1350 fietsparkeerplekken, de ruimtes voor winkels en de kap van de houtloods die dwars op de route de nieuwe entree van het station accentueert.

De verschillende logos van de mogelijke winkels zijn indicatief. Welke retailers er komen en waar is nog niet bekend. Het filmpje is ook via de website van Nunc te bekijken (o ja… wel even op Full Screen klikken rechts onder).

Station Zaandam

Linksboven het station (zo rond 1915), rechts De Veldlust.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Christien

  Ziet er erg mooi uit. Ruimtelijk en niet meer zoveel Zaans Groen. Uitvoeren maar!!

 • Frits Krom

  Mogen we misschien ook dat oorspronkelijke schilderij zien? Benieuwd naar hoe de omgeving van Station Zaandam er vroeger uitzag. Dank u alvast.

  • De Orkaan

   U vraagt, wij draaien… We konden alleen geen foto in het antwoord posten, daarom onder het filmpje een foto uit het gemeentearchief toegevoegd met aangegeven waar het station, en waar zagerij De Veldlust zat.

 • bertus

  Mooi hoor, slechter dan de huidige passage kan het natuurlijk ook niet, het geeft het station een frisse mooie zaanse uitstraling.

 • Levensecht!
  Vooral die gefiguurzaagde Zaankanters.

 • Jan de Bruin

  En let vooral op de gigantische kolos die het Cultuurcluster vormt! Als je vanaf het zuiden komt zul je weinig meer zien
  van de fijmazigheid van de spooroverbouwing. Ook vandaan kreeg ik weer veel bijval om de realisatie van het CC te stoppen. Wat Zaanstad ter plekke nodig heeft is een combinatie van extra hotelcapaciteit en een Museale setting die
  daardoor werkelijk meer bezoekers gaan trekken. Daarbij vormt dit de enige mogelijkheid om eea Financieel haalbaar te maken zonder de exploitatie en kapitaallast voor de komende 50 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *