Spuithuis op Schans wordt mini-museum (filmpje)

Het kleinste (?) museum in de Zaanstreek (nog kleiner dan het Czaar Peterhuisje) werd gister geopend door wethouder Annette Baerveldt (cultuur, toerisme).

Het museum is zo klein dat lang niet alle genodigden het Spuithuis, met daarin een brandspuit uit 1840, binnen konden. De toespraken en de receptie (met spuitwater) vonden noodgedwongen buiten plaats.

Het museumpje is een initiatief van de Stichting Zaens Brandweer Museum die er samen met de Stichting Zaanse Schans voor heeft gezorgd dat het Spuithuis aan de Kalverringdijk, tussen de molens De Huisman en De Gekroonde Poelenburg, weer brandweerwaardig is geworden.

De Zaanse Schans heeft het gebouwtje gereed gemaakt als klein museum zonder toezicht en het Zaens Brandweer Museum heeft het vervolgens ingericht als negentiende eeuwse brandweervoorziening. Er staat nu een handgetrokken en handbediende brandspuit uit 1840.

Kors van Ekris van het Zaens Brandweer Museum was enorm verheugd dat er nu een plek was voor een deel van het historisch materiaal; Frank Kuntz (Hoofd Brandweerzorg Zaanstreek Waterland) was blij dat er een kazerne geopend werd in plaats van gesloten, en wethouder Annette Baerveldt was gewoon blij (maar had alleen een lege portemonnee meegenomen).

Let op de fraaie belettering van van de jassen van de brandweer-senioren.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *