Staking gaat door, FNV en Tate & Lyle moeten wel praten van rechter

De rechter wil nog geen uitspraak doen in het kort geding dat voedingsmiddelenbedrijf Tate & Lyle heeft aangespannen tegen de FNV met als doel de staking bij het bedrijf in Koog a/d Zaan te beëindigen.

Gister diende het kort geding. De rechtbank wil eerst dat er een gesprek is – desnoods met een bemiddelaar – en als beide partijen er niet uitkomen, komt er morgen (woensdag 22 juni) een uitspraak.

Ondertussen wordt er al bijna twee weken gestaakt bij het bedrijf. Werknemers zijn ontevreden over het eindbod voor hun nieuwe cao. Zij willen dat hun salarissen automatisch meegroeien met de inflatie.

Jos Hendriks, bestuurder FNV Voedingsindustrie zegt op de website van het FNV:

“Wij zijn zeker bereid om weer met Tate & Lyle te praten over een betere cao voor de werknemers. Dat hebben wij steeds gezegd. Ook als daarbij een mediator nodig is.

Met de druk van onze staking en nu ook deze opdracht van de rechter wil het bedrijf toch ook weer met ons in gesprek. Hopelijk levert dat iets goeds op voor de mensen die in de fabriek werken.”

Lees ook:

Foto: José Duindam, tip: Hans van Rheenen

Deel dit artikel:

4 reacties

 • hans van rheenen

  Ik weet niet hoeveel zetmeel uit maiskorrels ikzelf dagelijks verbruik en welke producten schaars zouden kunnen gaan worden, maar ik heb een hogere gunfactor voor deze 240 T&L-medewerkers, waarvan er zelfs 200 vakbondlid zijn en nu de winst (12% dividende) voor de Britten moeten ophoesten.

  De Nederlandse directie in Koog aan de Zaan zal zijn aanwijzingen vanuit Londen wel hebben, maar dit gaan de Zaanse medewerkers met de vakbonden zeker samen winnen.

  En ja, de Brexit staat indirect óók hiermee in verband.

 • Jeroen v/d Laat

  Ik hoop dat ze de cao krijgen die ze willen maarrehhh….nu die stinkfabriek toch stil staat, verhuis ‘m effe 🙂

 • Marisol Perez

  Al mijn steun en sterkte voor deze harde werkers. Ze hebben 100% gelijk. Ik hoop dat ze hun doelen bereiken. Ze hebben het goed verdiend.

 • Bert Versteeg

  Ik vind dat FNV veel te ver gaat in haar eisen.
  APC ( Automatische Prijs Compensatie) oftewel de lonen worden aangepast aan de inflatie.
  Met de huidige inflatie zou dat dus een verhoging zijn van ruim 9%.
  Het nadeel van Tate & Lyle is dat het een Engels bedrijf is en de gevolgen van de hoge eis van de vakbond kan zijn dat straks filiaal Koog aan de Zaan wordt weggesaneerd en dan hebben die 240 werknemers niets.
  Een voordeel is dan wel dat er een groot terrein beschikbaar komt voor woningbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *