Stationsnaambord naar Zaans Museum

Oké, toch nóg een stukje over het nieuw-benaamde station Koog Zaandijk.

Eerder schreven wij dat Gemeente Zaanstad de drie ‘oude’ borden met “Koog Zaandijk” zou weggeven.

Iedereen kon meedingen door je herinnering aan Station Koog-Zaandijk het beste opschrijven en dit te delen via de Facebook-pagina van de Gemeente Zaanstad.

Hester Wandel, de immer scherpe conservator van het Zaanse Museum, reageerde direct. Ze twitterde:

Gelukkig vond de gemeente ook dat het museum een mooie plek was om dit stukje geschiedenis te bewaren voor alle Zaankanters. Vanmorgen bij de onthulling van de nieuwe naamborden ‘Zaandijk Zaanse Schans’, overhandigde wethouder Addy Verschuren een van de drie borden aan Zaans Museumdirecteur Jan Hovers. Een ander bord zou gaan naar de Historische Vereniging Koog-Zaandijk.

Hovers is blij:

‘Het is een logische en langgewenste stap om het station om te dopen voor de talloze mensen die speciaal per trein naar de Zaanse Schans komen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat we met het bord voor toekomstige generaties de naam Koog-Zaandijk materieel bewaren. Ik kan mij zo maar voorstellen dat één generatie verder misschien al denkt dat Station Zaanse Schans speciaal voor de toeristen is ontwikkeld, terwijl het station al een respectabel eigen historisch verhaal te vertellen heeft van vóór de Zaanse Schans. Dat is het mooie van een museum; wij zijn het geheugen van de samenleving.’

Hieronder nog een fotoverslag van de onthulling (met dank aan Hester Wandel en Jan Hovers).

addy-verschuren-vertelt

Wethouder Addy Verschuren vertelt…

ingepakt-naambord

Spannend

onthulling-naambord-station-zaanse-schans

Tadaaaaa!

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Huibert Latenstein

    Goede te lezen als mede-oprichter Historische Vereniging Koog-Zaandjk.

  • Ernst Debets

    En nu nog in de tunnel weer de borden met richtingaanwijzer Zaanse Schans ophangen. Door de werkzaamheden aan de tunnel ontbreken die nog, hetgeen ertoe leidde dat gisterochtend een hele horde Spaanse Toeristen de Wezelstraat inliep ipv. de Stationsstraat.

  • Rob

    Ik wijs regelmatig toeristen de goede richting uit die een station (Koog-Bloemwijk) te vroeg zijn uitgestapt. Zou dat nu voorbij zijn met die naamswijziging? Jammer, dat had namelijk ook wel zijn charme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *