Stationsstraat Zaandijk opgeheven…

Wethouder Wessel Breunesse (GroenLinks) schreef het zelf: “de Stationsstraat te Zaandijk” is afgevoerd uit de ‘Basisregistratie Adressen en Gebouwen’ van Zaanstad.

De reden: die straat is er nooit geweest. Ze hebben in alle stukken gezocht maar afgezien van een ‘formalisatiebesluit’ is er niks te vinden (en zoals we allemaal weten stelt zo’n formalisatiebesluit niks voor).

Er woont ook niemand en we weten niet waar de straat ligt (in Zaandijk?). Wessel schrijft dat veel mooier op:

“Er zijn geen woningen geadresseerd aan deze straatnamen en ook kan niet worden vastgesteld waar deze gesitueerd zouden zijn.”

Toch vervult het ons met enige weemoed. Zomaar afgevoerd, opgeheven en van de kaart geveegd. Het had zo mooi kunnen zijn. Naast de statige Stationsstraat in Zaandam (waar de bomen hun oude luister bijna terughebben), de Stationsstraat te Wormerveer (de kortste van Nederland denken wij), de Stationsstraat in Koog a/d Zaan (die naar station Zaanse Schans Zaandijk leidt) en die in Oostzaan (voorzichtig uitgedrukt: niet de mooiste straat van Noord-Holland), zou die in Zaandijk een mooie aanvulling zijn.

Ook vier andere straten werden door het opheffingslot getroffen: Barbados (Zaandam), Rupsbaan (Assendelft), Provincialeweg Purmerend-Buitenhuizen (Westzaan), en Provincialeweg Purmerend-Buitenhuizen (Zaandijk).

“Barbados zou onderdeel uitmaken van de herontwikkeling van de voormalige vijfhoek. Hierbij is gekozen voor vernoeming naar Afrikaanse en Amerikaanse eilanden met de straatnaamgeving van Madagaskar, Madeira, Mauritius, La Palma, Barbados en Bermuda. Hiervan is ook een besluit straatnaamgeving teruggevonden. Om onbekende reden is Barbados echter nooit gerealiseerd.”

Zaanstad: “Van de overige straten zijn geen toekenningsbesluiten terug te vinden.” Die twee ‘Provincialewegen’ noemen wij gewoon Guisweg. Maar die ‘Rupsbaan’ vinden we eigenlijk ook wel spannend.

Foto boven is combinatie van plaatje van straatnaambord en onze eigen foto van de wethouder.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Rosa Van wanrooij

  Goed kijken via Google map is er er nog zit ook een bakker en huizen.

  • Adri van Wijnen

   Beste Rosa van Wanrooij, U bedoelt toch nietde straat met banketbakkerij de Wijn? Deze ligt toch echt in Koog a/d/ Zaan. Zaandijk begint pas zo’n 50 meter verder naar het noorden.

 • Harry van Nek

  Aan de Vechterstraat in Zaandam naast de Bernhardbrug staan ook geen gebouwen of woningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *