Stationstunnel Zaandijk Zaanse Schans op monumentenlijst

De tunnel van station Zaandijk Zaanse Schans is ‘vooraangewezen’ als gemeentelijk monument. Zo’n ‘vooraanwijzing’ betekent dat er onderzoek naar de monumentale waarde van onderdoorgang wordt gedaan.

Wethouder Addy Verschuren zal om 11:00 bij Zuivere Koffie op het station het contract met ProRail-directeur Pier Eringa tekenen waarmee het onderzoek van start gaat. Zaanstad draait op voor de kosten.

Bij en definitieve plaatsing op de erfgoedlijst zal de tunnel voortaan gevrijwaard worden van verbouwingen, aanpassingen, renovaties, upgrades en andere moderne fratsen.

Het bouwwerk wordt in detail beschreven en voorgelegd voor advies aan de commissie welstand en monumenten. De tunnel is eigendom van de gemeente en ProRail en ligt in een gebied dat ontwikkeld wordt.

Wethouder Addy Verschuren:

“Ik ben erg blij dat er nu eindelijk duidelijkheid over de tunnel komt. De staat, met de kenmerkende roestbruine accenten en de waterpartijen is exemplarisch voor de manier waarop wij met ons eigentijdse industriële erfgoed om willen gaan. Je hoeft niet alles glad te strijken en mooier te maken dan het is. Dit is ook Zaanstad: ruw, ongepolijst, een tikkie gevaarlijk, uitdagend… zo willen we ons op de kaart zetten!”

Eerder deze week werd ook de brandweerkazerne in Wormerveer op de gemeentelijke monumentenlijst gezet. Over de tunnel schreven we al eerder.

Foto’s: Edde Beket.

Deel dit artikel:

4 reacties op Stationstunnel Zaandijk Zaanse Schans op monumentenlijst

 1. Yvonne Oud schreef:

  Dit is toch zeker een 1 april grap! Als dit al als monument zou worden bestempeld, dan is het in Zaanstad wel heel droevig gesteld met de goede smaak!

 2. Aimée Klerk schreef:

  Maar dit soort tijdgebonden architectuur wil je over honderd jaar toch terugzien! Een terechte kandidaat 😀

 3. Marijke Becker schreef:

  Hahahaha . Dit kannie waar zijn

 4. Jaap schreef:

  Ik snap wel dat er mensen zijn die hier intrappen.
  Zaanstad zou er gek genoeg voor zijn.
  Daar zijn we zo langzamerhand wel aan gewend toch ?

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *