Steenzetters aan de Zaan

Al een paar dagen kijk ik naar het maken van de nieuwe oever aan de Zaan. Vandaag maar eens een praatje en een plaatje gemaakt.

De mannen van basalt. 

Door: Marjolein Lensink-Neijzing

Blok voor blok zetten Jan Bakker (vooraan, met muts) en Gertjan de Visser (achter) de stukken basalt op hun plek. Steenzetters zijn het. Een mooi maar zwaar beroep.

Zelfstandige samenwerkers. 

Jan is sinds 1986 zelfstandig steenzetter en Gertjan noemt zich ‘diekwerker’ sinds 2003. Samen klaren ze deze klus aan de Zaan, net als vele andere ‘zetwerken’. Zoals bijvoorbeeld de dijkversterking tussen Amsterdam en Hoorn (Gouwzee). 

In 2011 waren er nog maar 30 steenzetters, dat zullen er nu vast minder zijn. Er zijn weinig jongeren die voor dit beroep kiezen. Terwijl het zo’n mooi ambacht is. Je werkt met een natuurproduct; basalt is lava-gesteente en onregelmatig van vorm. Het is een hele puzzel om zo’n oever netjes te bekleden.

Blij om te zien dat dit stukje van de Zaan, achter de nieuwbouw De Industrieel op het voormalige gashoudersterrein aan de Westzijde niet wordt afgewerkt met een hoge kade. De nieuwe oever is natuurlijk glooiend en open van structuur. Hierdoor krijgt de natuur straks weer een kans en is het voor dieren ook makkelijker om op de kant te komen.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *