Het duurste stukje fietspad van Nederland is verdwenen. Het zonnepanelen-Solaroad-fietspad wordt geasfalteerd. Volgens de Provincie is het door ‘vandalisme’ gesneuveld.

Het mislukte prestigeproject moet volgens Solaroad echter spoedig herrijzen in een nieuwe vorm. Misschien dit jaar al of anders volgend jaar.

De foto boven werd gemaakt door Orkaan-lezer Leo Swartsenburg: de resten van het zonnepad in de container. Kees Plug van Solaroad meldt dat het experiment wordt voorgezet:

“Het SolaRoad fietspad in Krommenie is deze week overlaagd met asfalt. Het plan is om in 2020 of 2021 een verbeterde versie neer te leggen.”

Volgens de Provincie was ‘vandalisme’ de oorzaak van de sloop:

De provincie Noord-Holland heeft hiertoe besloten omdat de panelen waren beschadigd door vandalisme en het niet meer veilig was deze te laten liggen. De nieuwe panelen voor het fietspad zijn nog niet gereed. Daarom is het fietspad voorzien van een asfaltlaag zodat deze weer goed begaanbaar is.

Het panelenpad dat miljoenen subsidie kreeg (minstens 4 miljoen) van de Provincie Noord-Holland en Europa, is vanaf het begin geplaagd door (voor de hand liggende) tegenvallers: het ging kapot, stuk, kaduk, viel uit elkaar, brak en scheurde. Vandalisme is nooit als oorzaak genoemd.

Diverse reparatiepogingen werden ondernomen, het weer kreeg vat op de bovenlaag en de opbrengst bleef achter bij die van traditionele zonnepanelen (wat logisch was: ze hadden een dikke bovenlaag, werden vuil en stonden niet goed ten opzichte van de zon).

Heel Noord-Holland

De provincie – die inmiddels minstens 4 miljoen in het project stak – blijft erin geloven:

“Het fietspad in Krommenie is een ideale plek om de zonnepanelen in de praktijk te toetsen. Het is breed, er rijden veel fietsers en het ligt open zodat de zon er goed op schijnt.”

Alle fietspaden in Noord-Holland (400 km) moeten gesolaroad worden:

“In opdracht van de provincie Noord-Holland werkt TNO aan het verder ontwikkelen en verbeteren van de zonnepanelen die zijn gebruikt op de SolaRoad in Krommenie. Zoals met elke innovatie, moet het uitvoerig onderzocht en getest worden voordat het goed genoeg is om de panelen op fietspaden in heel Noord-Holland te plaatsen.”

Lees hier ons hele Solaroad-dossier.

Via het Twitter-account Stop Solaroad kregen we nog meer foto’s. Hieronder de diashow.