Stekker uit Solaroad, fietspad opgerold

Het duurste stukje fietspad van Nederland is verdwenen. Het zonnepanelen-Solaroad-fietspad wordt geasfalteerd. Volgens de Provincie is het door ‘vandalisme’ gesneuveld.

Het mislukte prestigeproject moet volgens Solaroad echter spoedig herrijzen in een nieuwe vorm. Misschien dit jaar al of anders volgend jaar.

De foto boven werd gemaakt door Orkaan-lezer Leo Swartsenburg: de resten van het zonnepad in de container. Kees Plug van Solaroad meldt dat het experiment wordt voorgezet:

“Het SolaRoad fietspad in Krommenie is deze week overlaagd met asfalt. Het plan is om in 2020 of 2021 een verbeterde versie neer te leggen.”

Volgens de Provincie was ‘vandalisme’ de oorzaak van de sloop:

De provincie Noord-Holland heeft hiertoe besloten omdat de panelen waren beschadigd door vandalisme en het niet meer veilig was deze te laten liggen. De nieuwe panelen voor het fietspad zijn nog niet gereed. Daarom is het fietspad voorzien van een asfaltlaag zodat deze weer goed begaanbaar is.

Het panelenpad dat miljoenen subsidie kreeg (minstens 4 miljoen) van de Provincie Noord-Holland en Europa, is vanaf het begin geplaagd door (voor de hand liggende) tegenvallers: het ging kapot, stuk, kaduk, viel uit elkaar, brak en scheurde. Vandalisme is nooit als oorzaak genoemd.

Diverse reparatiepogingen werden ondernomen, het weer kreeg vat op de bovenlaag en de opbrengst bleef achter bij die van traditionele zonnepanelen (wat logisch was: ze hadden een dikke bovenlaag, werden vuil en stonden niet goed ten opzichte van de zon).

Heel Noord-Holland

De provincie – die inmiddels minstens 4 miljoen in het project stak – blijft erin geloven:

“Het fietspad in Krommenie is een ideale plek om de zonnepanelen in de praktijk te toetsen. Het is breed, er rijden veel fietsers en het ligt open zodat de zon er goed op schijnt.”

Alle fietspaden in Noord-Holland (400 km) moeten gesolaroad worden:

“In opdracht van de provincie Noord-Holland werkt TNO aan het verder ontwikkelen en verbeteren van de zonnepanelen die zijn gebruikt op de SolaRoad in Krommenie. Zoals met elke innovatie, moet het uitvoerig onderzocht en getest worden voordat het goed genoeg is om de panelen op fietspaden in heel Noord-Holland te plaatsen.”

Lees hier ons hele Solaroad-dossier.

Via het Twitter-account Stop Solaroad kregen we nog meer foto’s. Hieronder de diashow.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Rob Wolvers

  Hoe jaag je fietsers zo snel mogelijk van de fiets in de auto?

  Met #Solaroad moeten ze bij provincie NH gedacht hebben.

  En de fietser als levend laboratorium:
  https://www.fietsersbond.nl/nieuws/fietspad-met-zonnepanelen-wekenlang-afgesloten/

  Het is nu weg. Graag zo laten. Veel veiliger en comfortabeler voor fietsers.

 • Zonde van al dat belastinggeld. Wonderbaarlijk dat Provincie Noord-Holland spreekt over vandalisme – ieder weldenkend mens wist vooraf dat dit concept niet – en ook nooit – gaat werken.

 • O.M.G, wat zijn ze hier toch ongelooflijk hardleers en eigenwijs!
  Zeker voor de zoveelste keer een subsidiepotje gevonden waar een aantal partijen nog gauw munt uit willen slaan?
  Het is toch zó uit te rekenen dat dit systeem niet rendabel is? https://www.youtube.com/watch?v=HOZBrHqTJk4&feature=youtu.be&ab_channel=EEVblog
  Het is niks en het wordt ook niks: https://www.deorkaan.nl/solaroad-t-was-niks-en-t-wordt-ook-nooit-iets/
  Overdek dat fietspad nou toch met gewone zonnepanelen. Stukken goedkoper in aanleg én in onderhoud, levert véél meer op en dan fietsen we daar tenminste lekker droog!

  • Ton Lameijer

   Wordt dit de nieuwe ‘horizon vervuiling’ overdekte fietspaden. Of die windmolens nu zo’n verrijking voor het landschap zijn. Nee overdekte fietspaden is echt geen oplossing.

  • Rob Wolvers

   Euh, nee. Als ik niets van het weer wil merken ga ik wel in een auto zitten. Het aardige van fietsen is juist dat je wat van de omgeving meekrijgt. Hoort het weer ook bij. Schijnt de zon, dan wil ik daar ook graag van genieten.
   Zonnepanelen boven het fietspad is ook geen goed idee.

   En gelukkig regent het bijna nooit 😉

   https://www.hetregentbijnanooit.nl/site/

 • Jaap Meeuwsen

  Overlaagd met asfalt ? Overlagen is een werkwoord ?
  Enfin provincie, droom maar lekker door hoor.
  Waarschijnlijk is er in het hele traject een partij die hier heeeel veel
  geld aan verdient anders geloof je dit toch niet ?

 • Rob Dekker (westzaan)

  Geweldig die ambtenaren die hun eigen feestjes bouwen of creëren . Bij de opening stond er een grote feesttent om het te vieren. Gezellig vrijdag middag een feestje met alle prominenten bij elkaar. Nog geen 3 weken later een paard over de glasplaat een duizenden euro.s schade. Verkeersbord verboden voor paarden. Ha zus lachen die topambtenaren met € 75000,- bruto per jaar. Ha Ha wat zijn wij allemaal dom met onze banen. zomaar we kunnen wel bedenken dat als je leest dat zoiets komt gedoemd is te mislukken. O ja….de ambtenaren hebben nog steeds hun baan. 2 op het ministerie voor i middels €90000– euro en één dag minder werken per dag.

 • Ilse Janssen

  4 miljoen euro??? Daarmee had je bijna 22.000 panelen van kunnen kopen. Gemiddeld liggen er 15 panelen op een dak, dus een kleine 1.500 woningen.

  Bij elkaar hadden die 22.000 panelen 6.171.000 Kwh aan stroom kunnen opleveren. Met een gemiddeld verbruik van gemiddeld 3.500 kwh per huishouden had men dus 1.750 huishoudens kunnen voorzien van “gratis” stroom.

  En dat vandalisme? Volgens mij waren die glasplaten van de solarroad al stuk nadat de eerste strooiwagen over het fietspad heeft gereden. Ik vond het op de racefiets of met de kids op de fiets maar een gladde bedoeling vooral in de regen was ik op dat stukje met enige regelmaat een spookfietser. Blij dat het weg is en ik hoop dat het nooit meer terugkomt.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *