Stella Pieterson: Billboard transgenderwet is ‘discriminerend’ – update

PvdD-raadslid Stella Pieterson (Zaanstad) stoort zich aan billboards waarin stelling wordt genomen tegen de nieuwe transgenderwet die binnenkort in het parlement wordt behandeld. Op de website transgendertwijfel.nl worden politici opgeroepen tegen het wetsvoorstel te stemmen.

Volgens Pieterson zijn het ‘discriminerende posters’ die ‘haat en onbegrip’ oproepen.

Als de wet wordt aangenomen wordt het makkelijker voor mensen om de geslachtsregistratie in de geboorteakte te veranderen. Dat heeft alleen administratieve gevolgen, de aanduiding in het paspoort verandert bijvoorbeeld. De procedure om daadwerkelijk geslachtsverandering door te voeren, wordt niet veranderd. Daar is nog steeds uitgebreid psychologisch en medisch onderzoek voor nodig.

De nieuwe wet houdt volgens de tegenstanders in dat: “iemand (indien ouder dan zestien jaar) schriftelijk aan een ambtenaar van de burgerlijke stand laat weten dat hij zijn geslachtsregistratie wil wijzigen en dat hij/zij dit na een aantal weken bij deze ambtenaar bevestigt.”

We belden met Stella. Volgens Pieterson helpt

“de wet trans-personen hun zelfbeschikking terug te krijgen. Dan heb je het dus over gelijke behandeling. Volgens deze campagne is die gelijke behandeling een probleem omdat ándere mensen daar last van zouden hebben (ouders, mensen in religieuze kringen, vrouwen zelfs!)”

De leus ‘De Nieuwe Transgenderwet raakt iedereen!’ valt bij haar verkeerd. Die wet is namelijk alleen bedoeld voor transgenders die dat administratief willen doorvoeren.

“Die tekst ‘voor iedereen’ wakkert angst aan en dat wordt afgewenteld op transgender personen. Die hebben toch al meer last van geweld, en dit wakkert de haat aan. Die campagne is discriminerend en opruiend.

Maar protesteren tegen die wet staat toch iedereen vrij?

“Dat klopt maar haatzaaien en discriminatie mag niet. En waarom moet dit in de openbare ruimte? De leus ‘Het raakt iedereen’ klopt gewoon niet.”

Of de tekst oproept tot haatzaaien en discriminatie kan iedereen zelf checken op de website transgendertwijfel.nl

UPDATE: de PvdD heeft inmiddels vragen aan B&W van Zaanstad gesteld over de billboards.

Foto: tweet van Stella Pieterson
Deel dit artikel:

16 reacties

 • P. Hoogkamer

  ben wel benieuwd wie er achter deze website zit,

  de zelfde.orthodoxe gelovigen die protesten bij de abortusklinieken organiseren?

 • Hugo Meulenhoff

  Ben je niet voor ons dan ben je dus tegen ons.Typisch links gedrag
  Is de vrijheid van mening afgeschaft door alles maar weer eens op discriminatie af te wenden? Wat een zielig gedoe van de pvda

  • Liam de Haas

   Vrijheid van meningsuiting is geen vrijheid van (maatschappelijke) consequenties. Het is net zo goed iemands vrijheid van meningsuiting om hier op te reageren. Die vrijheid betekent ook niet dat het uiten van een mening altijd gefaciliteerd moet worden.

   “Ben je niet voor ons dan ben je dus tegen ons” als reden van de kritiek noemen is wel heel goedkoop om deze kritiek aan de kant te schuiven. Deze poster/oproep is een poging om mensen hun bestaan te ontbemen en ontzeggen, kritiek en weerstand daarop is niet meer dan terecht willen we een daadwerkelijk tolerante en inclusieve samenleving worden.

  • De Orkaan

   Goed lezen! De PvdA heeft er niks mee te maken. En Goed Lezen! Dat dit anti-abortus-activisten zijn is onzin (en kwaadaardig) en GOED LEZEN (gewoon de link volgen dan zie je meteen wie de actie steunen).

   O ja: goed lezen (en dan pas reageren)

   • Liam de Haas

    Als het mbt anti-abortus tot mij gericht is: Goed lezen Orkaan, ik zeg ‘onder andere’ en dat is gewoon waar. De NPV is medeorganisator van de “week van het leven”, Bert Jan Spruyt is regelmatig “kritisch” op abortus, Ad de Boer is bestuurder geweest bij anti-abortus organisatie VBOK, Paul Lieverse heeft geschreven over abortus als een “slechte zaak”. Allemaal zijn het ondertekenaars. En die ondertekenaars en deze campagne, die zijn pas kwaadaardig

   • Rienk Spiekstra

    u bedoelt ongetwijfeld PvdD

  • Paul Hoekveld

   Vervelend he dat mensen zich zelf willen uitdrukken.

 • Cor Frederiks

  Beste Orkaan. Ik zie de laatste tijd extreem veel reacties van ene Liam de Haas. Soms extreem fanatiek wanneer een reactie van een andere lezer hem niet zint. Kan er misschien aandacht aan besteedt worden dat een lezer niet 80% van de reacties vormt?

  • De Orkaan

   Hoi Cor, in een eerdere reactie suggereerde je dat wij niet eerlijk zouden modereren en dat we reacties van Liam doorlaten omdat we dezelfde mening hebben als hij. Da’s onzin en zelfs wat kinderachtig.
   We modereren hier nog altijd ambachtelijk en handmatig. Daarbij houden we deze regels aan:

   -Geen gescheld, racisme, beledigingen of persoonlijke aanvallen. Een algemene oproep om je fatsoen te houden bij discussies.
   – GEEN reacties die uit HOOFDLETTERS bestaan (dat beschouwen wij als schelden).
   – Niet off-topic of onderlinge discussies. Blijf bij het onderwerp en ga niet onderling met elkaar in discussie over zaken die niks te maken hebben met het artikel waar je op reageert.
   – Niet anoniem reageren. Dus voor- en achternaam moeten overeenkomen met je mailadres of je identiteit moeten we op een andere manier kunnen controleren.
   – Gebruik een werkend mail-adres. De redactie moet een werkend mail-adres bij de reactie kunnen zien. Het mailadres wordt niet gepubliceerd en alleen gebruikt om over de reactie te communiceren. Wie verschillende namen gebruikt bij dat mail-adres wordt overigens door WordPress (het systeem dat wij gebruiken) als ‘spammer’ geschouwd.
   – Geen eindeloze stroom aan reacties. Wie denkt op vrijwel elk verhaal te moeten reageren, altijd het laatste woord wil hebben of zich permanent in een bepaalde discussie denk te moeten mengen, kan beter zelf een website beginnen of actief worden op Twitter of Facebook. Kijk bij de recente reacties, sta je daar al twee of drie keer bij, reageer dan even niet.
   – Draag bij aan de discussie: argumenten, meningen, aanvullingen. We zijn niet dol op “zal wat gekost hebben”, “werd tijd”, “wat een eikel” en andere zogenaamd bijdehante one-liners. Die belanden vaak in de prullenbak.

   De reacties van Liam zinnen je niet (dat heb je inmiddels al vaker kenbaar gemaakt), maar voor ons vallen ze binnen de regels.
   Je kan negeren wat hij tikt of reageren met argumenten op de bal en niet op de man.
   Tot slot: zoals we aangaven modereren we niet geautomatiseerd. Daardoor zullen we soms zaken toestaan waar we op een ander moment geen geduld voor hebben. Niets is zo veranderlijk als een orkaan.

  • Paul Hoekveld

   De Orkaan

   Prima response

 • Gekke wereld geworden. Je Bent als man geboren, dus je bent een man. Je bent als vrouw geboren, dus ben je een vrouw. Lijkt me ook lastig als Je singel bent als man, en je zoekt een vrouw in een Club of zo. Lijkt ze omgebouwd te zijn van man naar vrouw . Gekke wereld !

 • Adriaan van Tulpenbaard

  Ik zie helemaal niets discriminerend op de website. Het is me wel opgevallen in de laatste paar jaren dat als je niet geloofd dat iemand geboren is dat je dan een homofoob bent , en in dit geval dan dus een transfoob, maar dat is toch niet eerlijk, dan kun je dus nooit winnen, dan heb je de discusie al gelijk verloren. Tenslotte niet iedereen is geboren sommige mensen zijn ‘opgericht’ En dan nog iets wat is die leeftijd 16 jaar, op die leeftijd kun je nog geeneens roken of drinken of aan de pil. maar je mag wel je geboortebewijs en paspoort veranderen, daar hebben je ouders toch nog wel iets over te zeggen. Laat me niet lachen 16 jaar oud.

  • P. Hoogkamer

   als je 16 bent, mag je alle dingen die u noemt.( de rookwaar en alchol mag je nuttigen ..niet kopen) die niet zouden mogen ook aan de pil.. sterker nog. als ouder hebt je vanaf dit jaar geen eens meer recht op openheid van het medisch dossier van je kind. Dus het X in je paspoort is hun keuze.

   • Adriaan van Tulpenbaard

    Al op z’n jonge leeftijd volwassen en bevoegd, maar wel thuis blijven wonen tot ze 30 zijn. Laat ze in de Politiek zich er eerst eens voor zorgen dat er genoeg woonruimte komt. Belachelijk 16 jaar oud!

 • Bep Hogendorp

  Het idee dat een beweging geen stelling zou mogen nemen tegen een nieuwe wet met een vrij fletse poster is ridicuul. De mevrouw van de PvdD zit te veel met haar hoofd in de Verenigde Staten, waar een oprisping vanuit welke hoek dan ook een belerend contrabetoog vanuit de tegenpartij krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *