Sterfte, oversterfte en coronadoden… de Zaanse cijfers

Het aantal sterfgevallen de Zaanstreek was in 2020 het hoogste sinds de eeuwwisseling. In het eerste coronajaar overleden ruim 1.800 Zaankanters, dat was 17 procent meer dan het gemiddelde van de vijf jaar daarvoor (1.540).

Ook 2021 zal waarschijnlijk meer overlijdensgevallen kennen dan het gemiddelde over 2015 t/m 2019; maar dat aantal zal lager zijn dan in 2020. Tot dusver overleden 1.500 streekgenoten, maar de gegevens over de laatste 5 weken ontbreken nog. Naar schatting zullen in 2021 ruim 1.600 Zaankanters overlijden.

Corona is de belangrijkste verklaring voor deze hogere sterftecijfers. Het RIVM meldde in Zaanstad 189 coronadoden tot dusver, in Wormerland ging het om 35 en in Oostzaan om 8 coronadoden. Samen is dat 232. Deze cijfers zijn onvolledig omdat niet alle corona-sterfgevallen worden doorgegeven aan het RIVM. Op basis van officiële berichten van doodsoorzaken schat het CBS dat het aantal sterfgevallen aan corona ongeveer 80 procent hoger is.

Het CBS meldt op basis van officiële berichten van doodsoorzaken over de laatste maanden. Volgens het CBS is er oversterfte in alle leeftijdsgroepen:

“Sinds begin augustus (week 31) ligt de sterfte boven de verwachte sterfte en ook bijna elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. Vanaf half oktober is het aantal overledenen wekelijks verder toegenomen.”

In Zaanstad was 2020 een uitschieter met 1.561 stergevallen, Bijna 300 meer dan in het jaar daarvoor. De (incomplete) cijfers over 2021 zijn minder afgetekend. Waarschijnlijk zal Zaanstad over het hele jaar op een sterftecijfer van ongeveer 1.350 uitkomen.

Wormerland kende met 155 sterfgevallen in 2020 ook het hoogte aantal sinds 2002 maar het sterftecijfer in 2021 zal dat overtreffen. Hier is een duidelijke link met corona, in februari 2021 overleden zeker 17 inwoners van verzorgingstehuis Torenerf aan corona.

In Oostzaan stierven in 2020 91 inwoners, ook het hoogste aantal in 20 jaar.

In maart 2020 werd de eerst Zaanse coronadode gemeld, de meeste doden vielen in april en december 2020 (in beide gevallen bijna 40 doden). De laatste golf heeft aanzienlijk minder slachtoffers geëist; in de eerste 10 dagen van december overleden toch nog drie streekgenoten aan corona.

Data: CBS (sterftecijfers) en RIVM (laatste grafiek).

Deel dit artikel:

13 reacties

 • hans van rheenen

  M.a.w. door de extra aandacht voor coronapatiënten, gaan er meer mensen dood door gebrek aan (reguliere) zorg. Méér dan door corona!!

  https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/artikelen/wat-betekent-oversterfte

 • De Orkaan

  Geinige reactie, vooral door dat linkje dat suggereert: het RIVM zegt het zelf. Maar wie op de link klikt ziet helemaal geen bewijs voor de stelling “er gaan meer mensen dood door gebrek aan (reguliere) zorg”.

  Er staat precies het omgekeerde: de ‘oversterfte’ is vrijwel geheel aan corona te wijten.

  Dat fabeltje van de reguliere zorg is een vast onderdeel van de argumentatie van corona-ontkenners en anti-vaxers.

  Maar de cijfers van RIVM en CBS zeggen toch echt iets anders.

  • Jaap Meeuwsen

   Wel eens verdiept in de cijfers / berekeningen van dit OMT en RIVM ?
   Overleden door Corona of met Corona ? Niet bekend, wordt niet bijgehouden.
   Nee, tis een rommeltje daar, dat is zo langzamerhand wel bekend.
   En nee, ben geen virusontkenner ( dan ben je wel heel dom ) noch een
   anti-vaxer hoor.
   Alleen niet alles maar klakkeloos aannemen wat die paar partijen ons al
   bijna twee jaar voorhouden.

 • hans van rheenen

  Winsor Chrurchill sprak het uit: Ik geloof alleen in statistieken die ik zelf heb gemaakt.

  Ik kan berichten citeren, die de extra doden in de reguliere zorg aantonen.

  https://www.volkskrant.nl/wetenschap/de-andere-rekening-van-de-coronazorg-door-uitgestelde-zorg-gingen-100-tot-400-duizend-levensjaren-verloren~bd73a0d5/?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F

  • De Orkaan

   Dan stellen we voor dat u voortaan uw eigen statistieken maakt.

   De voorspelling waarnaar wordt gelinkt is gebaseerd op de eerste twee maanden corona in Nederland. Dat voorspelde rampscenario is op geen enkele manier terug te zien in de officiële sterftecijfers.

   Maar goed, daar gelooft u niet in, u maakt uw eigen statistiek.

 • hans van rheenen

  … en deze? Ook niet door mijzelf gemaakt!

  https://www.maurice.nl/2021/09/30/zomeroversterfte/

 • De Orkaan

  Beste meneer van Rheenen,

  U doet wat corona-ontkenners, complot-denkers en anti-vaxers doen: een beetje rond-googlen net zolang tot je iets vindt wat je overtuiging ondersteunt. De cijfers van RIVM en CBS worden het liefst genegeerd. Het eigen gelijk (“ik maak mijn eigen statistiek”) is nu eenmaal leidend.

  Eerst haalt u een compleet achterhaalde (en nooit bevestigde) voorspelling aan, vervolgens komt u met cijfers van de bekende ‘viroloog’ Maurice de Hond en met cijfers van Stichting Artsen Covid Collectief.

  Die laatste club heeft in oktober de Meester Kackadorisprijs 2021 gekregen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

  • Jaap Meeuwsen

   En sorry, maar de Orkaan gaat ook mee met het grootste deel van de media zonder zich te verdiepen of alleen maar open te staan voor kritische tegengeluiden.
   Schijnt niet te mogen.
   Dat zie je ook duidelijk bij de effecten van de vaccinaties, de maatregelen, de QR code enz.
   Het enige wat er gezegd wordt is als we het niet gedaan hadden was het veel erger geweest, ook dat is geen wetenschappelijk bewijs, van beide kanten niet behalve alle nevenschade dan.
   Feit is wel dat die QR code een zeer gevaarlijke ontwikkeling is en nu z.g. veiligheid biedt aan iedereen die gevaccineerd is en dat is nu door het sterk afnemen van het effect van de vaccinaties gevaarlijk.
   En nogmaals, laten we stoppen met het veroordelen van mensen die zich niet willen of kunnen laten vaccineren met als gevolg deze tweedeling van de maatschappij.
   Laat ieder in zijn waarde anders krijgen we een probleem dat nog veel groter zal blijken te zijn als corona.

   Zoals de politieman in Oostenrijk tegen de niet-gevaccineerde zei : u bent een gevaar voor de mensheid, u bent geen mens.

 • Dick Marinus

  “schat het CBS dat het aantal sterfgevallen aan corona ongeveer 80 procent hoger is.”

  Hoe zijn jullie gekomen tot deze conclusie? Heeft de Orkaan meer twijfels over de cijfers van het RIVM?

  Of tellen sterfgevallen aan corona maatregelen hierin ook mee?

  • De Orkaan

   Het RIVM en het CBS bepalen het aantal overledenen aan corona op verschillende manieren. Het RIVM baseert zich op cijfers van de GGD. Die komen o.a. van ziekenhuizen en verpleeginrichtingen. Er is geen verplichting die door te geven, ook is er van overleden patiënten niet altijd bekend of ze met corona besmet waren.

   Het CBS baseert zich op cijfers die via de gemeenten worden aangeleverd. Daarbij is de arts verplicht een doodsoorzaak aan te geven. COVID-19 heeft een aparte code en is dus een officiële doodsoorzaak die wordt vastgesteld voor iedereen. De rapportage van het CBS is dus altijd hoger.

   De uitgebreide toelichting (en de basis voor de bijna 80 procent – landelijke cijfers), is hier na te lezen: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/44/in-2e-kwartaal-2021-minder-mensen-overleden-aan-covid-19-dan-in-1e-kwartaal

   Het zijn dus geen twijfels over de RIVM-cijfers maar verschillen als gevolg van een andere methode.

 • Dick Marinus

  Ohja, dat klopt ja de sterfgevallen van het CBS zijn standaard anderhalf a twee maal zo hoog als het RIVM.

  Ik was even in de war dat dit de verklaring was van het om de nog steeds onverklaarde oversterfte ging (motie Omtzigt).

 • Louis Dirksen

  Statistisch gezien loopt een klok die stilstaat nauwkeurig dan een die per dag een minuut achter loopt. Reden voor mij om mij ver van elke statistiek te houden ofschoon de dikke onvoldoende die ik ooit voor dit vak haalde daar natuurlijk ook debet aan kan zijn……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *