Sterke groei Schiphol, Zaanstreek onder landelijk gemiddelde

In het vierde kwartaal van 2022 groeide de economie van Haarlemmermeer met 8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat was de sterkste groei van alle regio’s in Nederland. Ook Amsterdam groeide sterk (5 procent). De oorzaak daarvan zijn het toegenomen vliegverkeer en de toeristische sector.

Gemiddeld groeide de Nederlandse economie met 3 procent. De Zaanstreek scoorde onder dat gemiddelde met 2 procent groei.

Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS.

Schiphol had een jaar eerder nog te maken met corona waardoor er relatief weinig werd gevlogen.

In heel 2022 groeide de economie in de meeste regio’s in Nederland met 3 à 5 procent. In de Zaanstreek was dat 5 procent.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Peter Bos

  Wat is de waarde van dit artikel? Mogen we hier uit concluderen dat Schiphol de kurk is waarop de Nederlandse economie draait? Uit het plaatselijke dagblad van exact een jaar geleden:
  “In de regio Haarlemmermeer is de economie vorig jaar het sterkste gegroeid van alle regio’s in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bedroeg de groei wel 9 procent. Toch is de economie daar nog 12 procent kleiner dan in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis.

  De extreme cijfers hangen samen met de ontzettend grote klap die de luchtvaartsector en daaraan gerelateerde dienstverleningen kregen in het eerste coronajaar. Toen kromp de economie van Haarlemmermeer met 18 procent. Het herstel van vorig jaar kon dat niet goedmaken. Door de aanhoudende pandemie blijft de luchtvaart het erg moeilijk hebben.

  Bijna alle regio’s hebben momenteel een grotere economie dan voor corona. Behalve de Haarlemmermeer is dit alleen in Amsterdam en een deel van de provincie Groningen nog niet het geval.”

  In dat licht bezien is die grotere groei dus eigenlijk alleen een teken van traag herstel door de grote invloed van de luchtvaart. In de rest van het land groeide de economie in 2021 al ondanks de malaise in de luchtvaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *