Stikstof-‘winst’ van snelheidsverlaging niet bruikbaar voor bouwprojecten

Een uitspraak van de rechter in Haarlem in een zaak over een woningbouwproject in Egmond aan den Hoef, maakt bouwvergunningen voor ruim 130 Nederlandse bouwprojecten onzeker. De rechtbank stelde dat het niet duidelijk is of de snelheidsbeperking tot 100 km/u wel tot minder stikstofneerslag leidt. In een aantal gevallen leidt het zelfs tot meer neerslag.

Zaanstad meldde eerder dat projecten VVZ Zaandam (Oostzijderpark), Touwslager, Eilanden van Hain en De Industrieel succesvol waren aangemeld voor het Stikstofregistratiesysteem (SSRS): “Een deel (70%) van de winst op het gebied van stikstof door de snelheidsmaatregel op snelwegen wordt via een SSRS beschikbaar gesteld voor woningbouw en enkele MIRT-projecten”

Die projecten lijken volgens de gemeente “door te kunnen door benutting van de ruimte in het SSRS”. Oostzijderpark en De Industrieel zijn al bijna voltooid. Touwslager en Eilanden van Hain zijn nog niet begonnen. Ook Poelenburg Oost en Hembrugterrein Noord waren aangemeld maar destijds niet geaccepteerd.

Tegenwoordig verlopen aanvragen via de provinciale Stifstofbank. Hoeveel Zaanse aanvragen daar liggen is onbekend. Volgens de Volkskrant zijn er in totaal 134 aanvragen met ruim 33.000 woningen (bijna 14.000 in Noord-Holland).

Ook wegenbouw kan getroffen worden door de nieuwe rechterlijke uitspraken.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *