De pakhuizen Waal, Maas en Het Schepel aan de Veerdijk in Wormer zijn veel ouder dan tot nu toe werd aangenomen. Van Het Schepel werd eerder al aangetoond dat het om de originele molenschuur gaat van oliemolen Het Schepel en dat deze in 1718 of kort er voor werd gebouwd.

Het zogenaamde dendrochronologische onderzoek, waarbij aan de hand van houtmonsters de ouderdom wordt vastgesteld, heeft uitgewezen dat het pakhuis Maas in 1716 of 1717 is gebouwd en het pakhuis Waal, het meest noordelijke pand van de drie, in 1732 of 1733.

Door Ron Couwenhoven

Het onderzoek werd uitgevoerd door het gespecialiseerde Friese bureau Van Reeuwijk bouwmeester uit Arum. Het pakhuis Maas is overigens na 1845 op het erf aan de Veerdijk gebouwd. Onderzoeker Jaap Tiedema schrijft in zijn rapport, dat werd aangevraagd door de stichting Zaanse Pakhuizen:

“Het pakhuis Maas staat op de plaats van de voormalige oliemolen Het Schepel, die in 1825 werd afgebroken en waarvan de fundamenten in februari 1845 werden opgeruimd. Daarna is het pakhuis gebouwd.”

Niet bekend is wanneer dat precies gebeurde. Net als Waal komt het pakhuis niet voor op een kadasterkaart uit 1817. De Waal is vermoedelijk na 1825 gebouwd, maar beide pakhuizen zijn dus overgeplaatst, want het onderzoek naar de ouderdom van het hout wijst dat uit.

Net als Het Schepel staan Waal en Maas bij de Rijksmonumentendienst geregistreerd als gebouwd in 1875.

Gekapt in Brandenburg

De houtmonsters werden in Berlijn onderzocht door dr. B. Heussner, een expert die het jaar van de kap vaststelde aan de hand van de ringen in het hout en ook de herkomst van de bomen kon traceren.

Voor pakhuis Waal werden twee monsters eiken spantbeen onderzocht. Het ging om bomen die voor 1630 en 1556 (!) werden geplant en in 1715 en 1711 gekapt in Brandenburg. In dit pakhuis zijn zogenaamde krommers toegepast als korbelen, waarop de zoldervloer rust. Dit zijn eiken delen die uit dikke takken en de stam – aan een stuk dus – zijn gezaagd. Deze toepassing in gebouwen is zeer zeldzaam. Meestal werden krommers in de scheepsbouw gebruikt.

Van het pakhuis Maas werden twee monsters uit ankerbalken gehaald. Dit was vurenhout afkomstig van zilversparren. De bomen werden voor 1619 en 1653 geplant en in 1726 en 1741 gekapt in Zuid-Duitsland.

Waar de pakhuizen hebben gestaan voor ze in de negentiende eeuw naar de Veerdijk werden verplaatst is niet bekend.

Op de foto (Ron Couwenhoven) v.l.n.r. Waal, Maas en Het Schepel.

De pakhuizen staan aan de Veerdijk op nr 22, 23 en 24. Zowel Waal, Maas als Het Schepel (zo heette de molen, het pakhuis wordt ook De Schepel genoemd) zijn rijksmonument. Ze staan aan de Zaan in Wormer en zijn ook goed zichtbaar vanuit Wormerveer, ze staan aan de overkant van de Dubbele Buurt. Van het Zuideinde en het begin van de Zaanweg (Café Sman) zijn ze goed te zien.

Hieronder een foto (klik voor vergroting) die Orkaan-lezer Ruud Verhallen maakte van de pakhuizen.