Stolpboerderij Hanenpad (gemeentelijk monument) gesloopt

Een foto van een bouwplaats. Geen nieuws. Maar toch. Tot niet zo lang geleden stond hier een oude stolpboerderij: “één van de laatst overgebleven boerderijen in Zaandam” aldus de verkooptekst op Funda.

De “vervallen” boerderij aan het Hanenpad, gebouwd in uit 1888, werd voor €159.990 “voor de klusser” aangeboden, maar “u moet niet schrikken van een grondige renovatie of herbouw, want het gehele pand dient te worden aangepakt.

Op Funda stond in december 2014:

“de Gemeente Zaanstad geeft aan bereid te zijn mee te denken bij herbestemming in meerdere wooneenheden. Door de status als gemeentelijk monument dient het karakter van de opstal bewaard te blijven en is een instandhoudingssubsidie mogelijk.”

De boerderij staat nog steeds op de gemeentelijke monumentenlijst, maar is desondanks tijdelijk gesneuveld.

Bekijk hier het Hanenpad_24-rapport (pdf) uit 2012 waarin de boerderij tot monument wordt verklaard. Het is één van de vijf overgebleven boerderijen in Zaandam (drie in de stad). De stolpboerderij heeft architectuurhistorische waarde, cultuurhistorische waarde en stedebouwkundige waarde volgens het rapport…

“als één van de weinig overgebleven boerderijen in het verstedelijkte Zaandam en vanwege de prominente ligging aan de Hanenpadsloot en aan het Hanenpad. (…) Een stolpboerderij in het stedelijke gedeelte van Zaandam is dus zeldzaam. Tevens betreft dit een padboerderij, die waarschijnlijk vaarboerderij is geweest. Ook padboerderijen en vaarboerderijen zijn zeldzaam”

Op deze plek komt opnieuw een boerderij, die wordt gebouwd “met behoud van zoveel mogelijke oude onderdelen” volgens een eerder bericht in Dagblad Zaanstreek. In de reacties hieronder meldt de nieuwe eigenaar dat onderdelen in de opslag liggen om te worden hergebruikt zodat de boerderij “in volle glorie kan terugkeren”.

De Orkaan nam begin 2014 geleden een foto vanaf het Sluispad en combineerde die met een foto die we vorige week maakten. Zoek de verschillen door het schuifje naar links of rechts te bewegen.

 

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *