Striptekenaar Eric Heuvel Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

De Zaanse striptekenaar Eric Heuvel, bekend van January Jones, Bud Broadway en vele educatieve strips, wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Dit is de eerste keer in ruim twintig jaar dat in Zaanstad iemand deze eer ten beurt valt. In 1815 werd de Orde van de Nederlandse Leeuw ingesteld. Het is de oudste civiele orde in Nederland. Voor de orde komen mensen in aanmerking “met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving”.

Eric Heuvel verwierf nationale en internationale bekendheid met zijn historische en educatieve strips over onder meer de Tweede Wereldoorlog en het Nederlandse slavernijverleden.

Zaandammer Eric Heuvel (57) won in 2012 de Stripschapsprijs. Hij begon in 1987 met de avonturenreeks January Jones in stripweekblad Eppo en is een succesvol reclamestriptekenaar.

Hij maakte educatieve en historische stripboeken in samenwerking met onder meer de Anne Frankstichting en het NiNsee, waaronder De Ontdekking (over de Tweede Wereldoorlog), De Zoektocht (over de Holocaust) en De Terugkeer (over de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd).

Ook tekende hij het eerste stripboek over het Nederlandse slavernijverleden, Quaco. Volgens Zaanstad

“zet hij zo zijn uitzonderlijke artistieke talent in om historisch en cultureel belangrijke thema’s op een indringende en toegankelijke wijze te vertellen aan een groot jeugdig én volwassen publiek, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *