Stukken voor interpellatiedebat ‘bestuurscultuur’ niet openbaar – update

Onderzoeken over de bestuurscultuur en de ambtelijke organisatie in Zaanstad, het logboek van de veranderingsmanager en informatie over de klacht van de Ondernemingsraad (OR) over de gemeentesecretaris, zijn niet openbaar gemaakt door de gemeente.

Oppositiepartijen POV, PVV, LZ, SP, DZ, Denk en PvdD vroegen een interpellatie over de ambtelijke bestuurscultuur in Zaanstad aan die op maandagavond 5 juli wordt gehouden. Bij dat interpellatieverzoek vroegen zij ook deze informatie aan.

Harrie van der Laan, fractievoorzitter van de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV), één van de indieners van interpellatieverzoek, vraagt om een besloten bijeenkomst voorafgaand aan het interpellatiedebat. Uit de vragen van Van der Laan is af te leiden dat er wel documenten onder geheimhouding zijn verstrekt, maar niet alle gevraagde stukken zijn geleverd:

“Wij hebben vragen over de inhoud en willen nog vóór het debat documenten ontvangen die in de geheime stukken worden vermeld. Onnodig te vermelden dat wij geheimhouding betreuren zodat u een open debat uit de weg kunt gaan.”

Van der Laan kondigt aan deze week alle documenten op te willen vragen in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) “gezien het algemeen belang.”


Update: Om welke stukken gaat het? Volgens Zaanstad gaat het om:

  • BIJLAGE 1a geanonimiseerd GEHEIM Verzoekschrift OR a/d Ondernemingskamer Rb A’dam
  • BIJLAGE 1b geanonimiseerd GEHEIM Verzoekschrift OR a/d Ondernemingskamer Rb A’dam
  • BIJLAGE 2 geanonimiseerd GEHEIM Onderzoeksverslag Zaanstad Bedrijfsvoering 10-05-2021,
  • BIJLAGE 3 geanonimiseerd GEHEIM Onderzoeksverslag Directie Zaanstad 08- 06-2021 2021/14994
  • BIJLAGE 4 geanonimiseerd GEHEIM Logboek, Gemeente Zaanstad 2021/15289
  • BIJLAGE 5 geanonimiseerd GEHEIM Second Opinion op rapporten door Prof dr.Winsemius

1a en 1b gaan dus over de klacht bij de Ondernemingskamer, 2 en 3 zijn geheime onderzoeksverslagen naar de bedrijfsvoering en de directie, 4 is het logboek van de verandermanager. Bijlage 5 is opmerkelijk, Zaanstad heeft kennelijk een ‘second opinion’ laten maken op grond van de onderzoeken.


Lees ook: Interpellatie ‘bestuurscultuur’ op 5 juli

De interpellatie is aangevraagd door Harrie van der Laan (POV), Peter van Haasen (PVV), Marianne de Boer – Doeves (Lokaal Zaans), Patrick Zoomermeijer (SP), Juliette Rot (Democratisch Zaanstad), Sebnem Panchar (DENK) en Melchior Mattens (PvdD). De vergadering is beperkt bij te wonen maar wel live via internet te volgen op maandag 5 juli vanaf 19.00 uur.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *